‘Een verdomd goed boek. Grappig en griezelig’. Dit zijn de woorden die Stephen King sprak over het tweede boek van Liane Moriarty. ‘Grote kleine leugens’ werd in de USA uiterst positief ontvangen, waarbij er waarderende opmerkingen gemaakt worden over de moeiteloze schakeling van licht naar donker en het schrokkende einde. Actrice Reese Witherspoon was dermate enthousiast, dat ze meewerkte aan de productie van een serie, gebaseerd op dit boek.
‘Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…’
Al vanaf de eerste zin beseft de lezer dat er iets gigantisch mis is. Moriarty voedt dit idee door diverse hints te laten vallen over wat er gebeurt zou kunnen zijn. Daarbij wordt er aan het eind van bijna elk hoofdstuk één van de personages ondervraagt. Zij blikken terug op hoe het allemaal begonnen is. Een van de belangrijkste hoofdpersonages is Jane, die met haar zoontje Ziggy op weg is naar zijn nieuwe school. Ze is net verhuisd en leidt een wat zonderling leven. Ze komt op de eerste dag al gelijk in aanraking met Madeline, die bijna het tegenovergestelde van haar is. Een zeer aanwezige vrouw met een kleurrijke persoonlijkheid en een eigen wil, die ze graag doordrijft. Ook haar vriendinnen hebben elk hun eigen aspecten, wat interesse opwekt bij de lezer. Ook gaat de beschrijving van de personages en gebeurtenissen gepaard met soms pijnlijke humor. Door deze elementen doet het boek wat denken aan de televisieserie ‘Desperate Housewives’. Een groep van vrouwen, die ogenschijnlijk aan de buitenkant hun zaakjes op orde hebben, maar in elk van hun kasten wel een lijk hebben liggen. En wanneer het erop aankomt, weten de vrouwen nergens vanaf en beschermen ze elkaar tot het bittere eind.
Het griezelige element, waar King ons op wijst, is vooral terug te vinden in de sfeer van het boek. Als lezer voel je tussen de regels door, dat er een constante spanning aanwezig is. Een dreiging wat gevoed wordt door een opstapeling van ogenschijnlijk kleine leugens. Dit is ook zichtbaar in het feit dat men geneigd is om elkaars leugens te geloven, mee te lopen en elkaar in bescherming te nemen. Moriarty laat met haar verhaal zien, wat ogenschijnlijk kleine leugens voor bizar grote en gruwelijke gevolgen kunnen hebben. Eén klein dingetje dat verborgen of verdraaid wordt, kan haat en moord tot gevolg hebben. De ontknoping van het boek is daardoor logisch, maar ook schrokkend en doordringend.
Inmiddels zijn de film- en televisierechten verkocht en is het eerste seizoen Big Little Lies uitgezonden via HBO, In Nederland via Ziggo Films & Series. Reese Witherspone, de hoofdrolspeelster van de serie, heeft al aangekondigd dat er een tweede seizoen gaat komen. Alhoewel het boek geen vervolg krijgt, is er sprake van een open einde, waarop verder gespeculeerd kan worden. Het is nog niet bekend wanneer het tweede seizoen in première gaat.
Concluderend is ‘Grote kleine Leugens’ een intrigerend boek vol spanning, intrige, chaos, moord en humor. Een bijzondere combinatie wat een intrigerend verhaal oplevert wat je bijna niet weg kunt leggen. Voor liefhebbers van boeken met een goed verhaal, wat gebruik maakt van elementen uit verschillende genres.
‘Grote kleine leugens’ van Liane Moriarty verscheen bij uitgever A.W. Bruna en verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel. Haar derde boek ‘Bijna echt gebeurd’ ook in de winkels.