‘Niemand wil hem, iedereen jaagt op hem…
De routine is wel oké. Wakker worden onder de blote hemel in de buitenlucht is wel oké. Wakker worden met de kooi en de boeien – het is nu eenmaal zo. Je moet je niet door die kooi laten deprimeren. De boeien schaven, maar je huid geneest snel en makkelijk, dus waarom zou je ermee zitten? Nathan groeit op in een wereld vol witte en zwarte heksen. Zijn vader is een beruchte zwarte heks en wordt door iedereen gevreesd. Zijn moeder, een witte heks, is dood. De witte heksen zijn bang voor Nathan en sluiten hem op. Want op de dag dat hij zeventien wordt, kan hij alleen de zwarte magie van zijn vader erven, mits die hem drie inwijdingsgeschenken geeft. Als Nathan die niet op tijd ontvangt, sterft hij. Er zit voor Nathan niets anders op dan te ontsnappen en zijn vader op te sporen als hij in leven wil blijven. Maar hoe kan hij vluchten als iedereen hem in de gaten houdt en hij niemand kan vertrouwen, ook het meisje op wie hij verliefd is niet? En als hij al weet te ontsnappen, vindt hij dan op tijd zijn vader? Want de witte heksen zullen de jacht op hem openen…’ Als mens zijnde wil je graag ergens bijhoren. Ergens bijhoren is misschien wel beter dan nergens bijhoren. Dit thema zien we regelmatig terug in de huidige maatschappij. Er is altijd wel mensen, die niet helemaal bij een bepaalde groep horen. Wanneer dit het geval is, ben je snel een soort buitenstaander. En dit thema ‘nergens helemaal bijhoren’ komt terug in het boek ‘Half Zwart’ van Sally Green.
Want stel je voor: je bent niet slecht, je bent niet goed, maar je hangt er een beetje tussenin. En dat is misschien nog wel erger dan horen bij de slechteriken en zo behandeld worden. Dat is wat Nathan’s positie omschrijft in het boek ‘Half Zwart’. De spookachtige omslag van dit boek geeft dit gevoel al heel mooi weer. Nathan komt voort uit een de liefde tussen een zwarte en een witte heks. Hij groeit op bij zijn oma, een witte heks, die er alles aan doet om hem te beschermen. Maar in de buitenwereld en zelfs binnen zijn gezin wordt Nathan niet geaccepteerd. Zelfs wanneer niet bewezen is, dat Nathan tot de zwarte heksen behoort, wordt hij gezien als uitschot en zo behandeld. De autoriteiten willen koste wat het kost bepalen, waat Nathan precies bij hoort
Naast de twijfels rondom wat voor heks hij precies is, hangt Nathan nog iets anders boven zijn hoofd. Op de dag dat hij zeventien wordt, moet Nathan van een heks in de familie drie geschenken krijgen, anders sterft hij. De aangewezen persoon hiervoor is natuurlijk Nathan’s vader die een beruchte zwarte heks en moordenaar is. De witte heksen zien dit als een ideale manier om Nathan als lokaas te gebruiken om zijn vader op te sporen. Nathan is gedwongen te vluchten en wordt door zijn lot als buitenstaander in feite gedreven in de armen van de zwarte heksen. En wat het allemaal nog ellendiger maakt, is dat Nathan gevoelens ontwikkelt voor een witte heks. Daarnaast worstelt hij natuurlijk zelf ook met het zwarte gedeelte wat in hem zit.Nathan’s worsteling met zijn ware aard en het feit dat hij bij voorbaat afgekeurd wordt door zijn omgeving, wekt veel sympathie op bij de lezer. Hij maakt ook in het verhaal een duidelijke ontwikkeling door, doordat hij moet handelen met de weinige middelen die hij tot zijn beschikking heeft. Is hij goed, of is hij slecht. Deze vraag blijft constant op de achtergrond aanwezig en zorgt voor een constante spanning in het boek. Dit naast het feit dat Nathan constant op de vlucht is voor zijn vijanden. Daarbij zijn er nog diverse andere personen, zoals Nathan’s broer Arran en Annalise. Annalise kan op sommige momenten wat irritatie opwekken, omdat soms teveel wordt benadrukt dat ze een ‘witte’ (dus goede) heks is. Dit valt sowieso op aan de andere personages, dat ze voornamelijk als ‘goed’ of als ‘slecht’ werden neergezet.
Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken en bezit een gemakkelijk leesbaar lettertype. De hoofdstukken zijn gegroepeerd in zes delen, die allen een fase van de maan voorstellen, afgebeeld op een zwarte pagina. Heel mooi gekozen gezien het boek om heksen draait. Het verhaal is daarbij in de ik-persoon geschreven, wat ervoor zorgt dat je als lezer alles lijkt te beleven door de ogen van de hoofdpersoon.
Sally Green heeft met “Half Zwart’ een interessant heksenboek neergepend, die zeker de moeite waard is om te vragen voor onder de kerstboom. ‘Half Zwart’ is een spannend en gemakkelijk leesbaar boek met een mooie en bijpassende vormgeving. De worsteling van Nathan en de ontwikkeling die hij doormaakt, zorgt ervoor dat je sympathie voor hem krijgt en met hem meeleeft. ‘Half Zwart krijgt ook een vervolg. Deze heet ‘Half Wit’ en zal rond mei 2015 in de boekhandels liggen.
‘Half Zwart’ is geschreven door Sally Green en gepubliceerd door Uitgeverij Moon (Dutch Media Publishers). Het boek is te verkrijgen in de betere Nederlandstalige boekhandel.