‘Het meisje in de trein’ is een boek, dat over de hele wereld met lof is ontvangen. Hier in Nederland is de thriller uitgeroepen tot beste thriller van 2015. Het gevaar met hypes is alleen wel, dat er zo hoog wordt opgegeven over een boek, dat het uiteindelijke verhaal, alleen nog maar kan tegenvallen…
Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.
Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?
De schrijver die wij allen kennen, Stephen King, sprak vol lof over dit debuut van Paula Hawkins. Hij stipte in zijn opmerking voornamelijk het concept ‘onbetrouwbare verteller’ aan. Deze benaming slaat op hoofdpersoon Rachel, beter bekend als ‘het meisje in de trein’. Alhoewel het niet echt een meisje meer is, Rachel is inmiddels in de dertig en in het bezit van een rijke fantasie. Dagelijks zit ze in de trein en komt elke keer langs hetzelfde huis, waar een koppel woont. Rachel stelt zich een perfect leven voor en bedenkt in feite het perfecte leven voor dit tweetal voor. Maar zoals we allen weten: ‘niets is perfect’. Op een dag gebeurt er iets vreemds wat heel Rachels beeld van het leven van het koppel op zijn kop zet. Ze gaat zich hiermee bemoeien en raakt verstrikt in het leven van dit tweetal.
Daarnaast is er met Rachel zelf ook een hoop aan de hand. Ze heeft problemen en probeert naar de buitenwereld toe de schijn op te houden. Daarbij heeft ze black-outs en probeert de tragische breuk met haar ex te vergeten, die inmiddels een nieuwe relatie heeft. Door haar problematiek en verleden, ga je je als lezer afvragen of ze wel te vertrouwen is. Stroken haar gedachten/denkbeelden wel met de werkelijkheid? Of zit in het verhaal van Alice een kern van waarheid en is haar omgeving juist het onbetrouwbare gedeelte. De problemen van Alice dragen bij aan deze verwarring.
De omgeving en de setting waar het verhaal zich afspeelt zijn toegankelijk. We zitten allemaal weleens in de trein, waar we bij het zien van een bepaalde plek, ons afvragen wat voor leven zich hier afspeelt. Wel zijn de beslissingen en gedachtegangen van de personages niet altijd even logisch, waardoor je als lezer wat moeilijk in kan leven. Door de constante verwarring en de vraag wie nu uiteindelijk de waarheid spreekt, is het plot van het verhaal verrassend en origineel, maar kloppend met het verhaal wat vooraf is gegaan.
In de buitenlandse pers wordt dit boek bejubeld als meesterwerk. Alhoewel het debuut van Paula Hawkins een originele en onverwachte thriller is, is het niet per definitie beter dan andere goede thrillers. Wel schept het boek nieuwsgierigheid naar de volgende thriller van Hawkins.
‘Het meisje in de trein’ is het debuut van auteur Paula Hawkins. Het boek is uitgegeven door AW Bruna Uitgevers en verkrijgbaar in de betere boekhandel als e-book en papieren uitgave.