Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!

Recensie: H.P. Lovecraft, Het Onzienbare en andere verhalen – Erik Kriek

Erik Kriek heeft interessant boek afgeleverd, die voor iedere horror-, comic- en Lovecraft-liefhebber een interessante aanschaf zal zijn.

Recensie: H.P. Lovecraft, Het Onzienbare en andere verhalen – Erik Kriek

Iedereen die horror leest, voornamelijk de liefhebbers van het zogenoemde oudere werk, weet wie Lovecraft is. Zijn werk is het beste te omschrijven, als een combinatie van horror en sciencefiction. Lovecraft was voortreffelijk in het creëren van kosmische horrorwerelden, die buiten de realiteit bestaan, dat het grootste deel van de mensheid waarneemt. Slechts enkelen in Lovecrafts verhalen, zijn uitverkoren een glimp op te vangen van deze huiveringwekkende werelden. Door het lezen van zijn verhalen zijn wij er getuige van, dat alles, wat je voor zekerheid aanneemt, allemaal een façade is. Lovecraft stierf op jonge leeftijd en zijn werk heeft een grote invloed gehad op de verdere ontwikkeling van science fiction, horrorliteratuur en cinema. Grootheden als Stephen King noemt dat Lovecraft één van zijn grootste inspiratiebronnen is.

cover

Ook Erik Kriek (Gutsman, Tigra) heeft al zijn hele leven een grote liefde voor de duistere wereld van Lovecraft. Vandaar, dat hij besloten heeft een aantal van zijn verhalen te bundelen en op beeldende wijze opnieuw te vertellen. Het resultaat is een duistere graphic novel, genaamd 'H.P. Lovecraft, Het Onzienbaren en andere verhalen.´ De release van de comic in juist dit jaar is niet toevallig gekozen. Dit jaar is het namelijk 75 jaar geleden, dat Lovecraft gestorven is (1890-1937).

Het eerste wat indruk maakt, is de cover van het boek. Een silhouet van Lovecraft (gebaseerd op de weinige foto’s, die van hem in de omloop zijn) omringd door zijn lugubere wereld. De cover oogt mooi de combinatie van science fiction en horror, die terug te vinden is in de verhalen van Lovecraft.

Opvallend aan de inhoud is, dat het gehele werk in zwart/wit is. Door de zwart-wit tekeningen, straalt het geheel, zonder dat je het verhaal leest, al een sinistere sfeer uit. Dit zorgt ervoor, dat je al lezend opgeslokt wordt in de verhalen van Lovecraft. De tekeningen zijn enorm gedetailleerd en vertellen naast de tekst ieder hun eigen verhaal. Dit wordt vooral duidelijk in de aandacht die besteed wordt aan de omgevingen, waar de hoofdpersonen zich op dat moment bevinden. De subtiele samenwerking tussen het verhaal dat verteld wordt, de hoofdpersonen en de achtergrond zorgen voor een voelbare huiveringwekkende sfeer.

Het verstrippen van Lovecrafts verhalen is een grote uitdaging, omdat juist de verbeelding bij het lezen van de verhalen misschien nog wel het meest angstaanjagend is. Juist het ontoereikende menselijke geest en de angstaanjagende onzienbare wereld staat in Lovecrafts verhalen centraal. Kriek gaat deze hachelijke onderneming aan en slaagt erin het diverse werk van Lovecraft op prachtige wijze te illustreren. Kriek grijpt die momenten aan, die Lovecraft besteedt aan de beschrijving van zijn monsters, om deze monsters in uiterst gruwelijk detail te illustreren. Met een, naar mijn mening, geslaagd resultaat. Kriek´s tekeningen van de monsters weten zijn doel te bereiken, namelijk het aanjagen van angst.

afbeeldingKriek

Als Lovecraftliefhebber kun je je afvragen, waarom Kriek juist deze verhalen heeft gekozen om te verstrippen. Zijn ze willekeurig gekozen? Nee, zeker niet. Kriek wilde de lezer een beeld geven van de diverse verhalen uit de collectie van Lovecraft. Zoals pure sciencefiction, Lovecrafts liefde voor de wetenschap, en een tweetal verhalen uit de Cthulhu-cyclus. Ofwel het bestaan van monsters, die ooit de wereld overheersten en die er naar streven, deze terug te veroveren.

Ten slotte is het algemeen bekend, dat Lovecraft in zijn verhalen weinig ruimte biedt aan psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon en interactie tussen eventuele menselijke personen. In het laatste en langste verhaal (‘Schaduwen boven Innsmouth’) besteedt Kriek in zijn tekeningen juist aandacht aan de vervreemding van de hoofdpersoon met zijn leefomgeving. Dit is duidelijk te zien aan bijvoorbeeld de ogen van de hoofdpersoon. Dit is tekenend voor het feit dat Kriek de verhalen van Lovecraft niet alleen opnieuw vertelt, maar ook iets extra’s van hemzelf meegeeft.

Al met al heeft Kriek een interessant werkje afgeleverd, die voor iedere horror-, comic- en lovecraftliefhebber een interessante aanschaf zal zijn. Juist ook voor degenen, die minder bekend zijn met het werk van Lovecraft. Voor hen kan dit een mooie introductie zijn in de fascinerende wereld van Lovecraft.

'H.P. Lovecraft, Het Onzienbaren en andere verhalen.´ is verkrijgbaar in de betere Nederlandse en Belgische boekhandel.

Beoordeling: 5 sterren

Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!