Recensie: Kill It and Leave This Town (Mariusz Wilczynski)

Elke zomer organiseert het Eye Filmmuseum de filmreeks ‘Previously Unreleased’, waarbij het film selecteert die de Nederlandse bioscopen en filmhuizen niet hebben gehaald. De titels zijn niet alleen in Amsterdam te zien, maar bij filmhuizen in heel Nederland. In de selectie van dit jaar zit één titel die voor liefhebbers van duistere cinema zeker interessant kan zijn: Kill It and Leave This Town.

Het is direct al lastig om Kill It and Leave This Town te omschrijven. Het is een animatiefilm op basis van simpele lijnen, weinig kleur en diverse animatietechnieken. Daarnaast is het een bundeling van herinneringen van de filmmaker uit zijn geboortedorp Lodz, Polen in de jaren ’60 en ’70.

Een man ontvlucht de werkelijkheid na het verlies van zijn geliefden en trekt zich terug in zijn herinneringen. Daar staat de tijd stil en leven zijn dierbaren nog. Zo groeit er jarenlang een stad in zijn herinneringen. Op een dag komen zijn literaire helden en cartoonjeugdidolen er onuitgenodigd tot leven. Ze zijn in het geheugen steeds jong gebleven, maar wanneer de man ontdekt dat zijn idolen allemaal oud geworden zijn en dat eeuwige jeugd niet bestaat, besluit hij terug te keren naar de realiteit.

Filmmaker Mariusz Wilczynski werkte ruim 14 jaar aan deze film. Hij hercreëerde de stad, getekend in een betrekkelijk kale schetsboekstijl die juist daardoor des te waarachtiger overkomt. Het resultaat is een unieke animatie met horrorelementen, waarin schoonheid, tederheid, grimmig en duisternis elkaar afwisselen en aanvullen. Je voelt dat je wordt meenomen door een verhalen verteller die merkt dat zijn geheugen niet het meest perfecte opnameapparaat is. Herinneringen worden vervormd en sluiten niet meer naadloos op elkaar aan. Duidelijk is wel dat het leven in die tijd onder het ijzeren gordijn niet per se gezellig was.

Sterren: 3.5 / 5

Kill It and Leave This Town is zeker niet voor iedereen aan te raden, maar wie van abstractie houd en het aandurft deze film te gaan kijken zal zeker beloond worden. De film draait nu in diverse filmhuizen in Nederland, vaak maar een of twee voorstellingen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie