Recensie: Little Joe (Jessica Hausner, 2019)

Kan een plantje gevaarlijk zijn? Ja, dat weten we al langer, bijvoorbeeld door de musical Little Shop of Horrors waarin de plant Audrey II, vernoemd naar een geliefde, er een bloederig dieet op nahoudt. Vanaf vandaag draait de film Little Joe in de Nederlandse bioscopen, waarin kweker Alice Woodard een nieuw plantenras naar haar zoontje vernoemd.

LITTLE JOE | Officiële Nederlandse Trailer

Het kweken van nieuwe planten is een wetenschappelijke bezigheid, maar voor het laboratorium waar Alice Woodard werkt ook een zeer commerciële. Het product waar ze mee bezig is, een karmozijnrode bloem, zou zo maar eens de volgende klapper kunnen zijn. Naast de intens rode kleur bevat de plant geen pollen, dus ideaal voor mensen met allergieën. Maar het unique selling point is wel de therapeutische werking, zelfs de meest depressieve mensen worden hier gelukkig van.

Terwijl de onderzoeken nog lopen, neemt Alice alvast een plantje mee naar huis voor haar zoontje Joe. Al na een dag merkt ze het verschil; de plant werkt.

Maar er is bij de ontwikkeling gespeeld met nog niet goed gekeurde genen en onduidelijk is wat de bijeffecten te zijn…

Little Joe is een sluipend monster die langzaam de macht naar zich toe trekt. De film houdt de spanning vast, maar dat gedeelte komt uiteindelijk net niet echt tot bloei. Het is een scifi-drama met zeer griezelige ondertoon, wat nog eens extra wordt aangezet door de muziek. Je zou het kunnen zien als een variant op het alien invasion-genre.

Dat hoofdrolspeelster Emily Beecham op het Cannes Film Festival als beste actrice werd uitgeroepen is meer dan terecht. Ook haar medespeler Ben Whishaw zet een sterke rol neer. Kit Connor, die de rol speelt van haar zoontje Joe, komt niet helemaal uit de verf als verlegen, eenzaam jongetje.

Sterren: 3.5 / 5
Little Joe draait vanaf vandaag, 6 februari, in de Nederlandse filmhuizen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie