Recensie: Livide (Alexandre Bustillo, Julien Maury)
Livide is best een spooky film die aan te raden is voor een spannend avondje op de bank, begint heel realistisch maar sluit af als een soort wazige droom.
In de Franse film Livide maken we kennis met Lucy, een jonge vrouw die een opleiding volgt in de zorg. Ze loopt stage als thuiszorgmedewerker en bezoekt met haar begeleidster, mevrouw Wilson, verschillende cliënten. Tijdens één van die bezoeken komen ze langs een heel groot en afgelegen huis. De bewoonster, mevrouw Jessel, ligt al jaren in coma. Ze krijgt bloedtransfusies en ligt aan het zuurstof. De vrouw schijnt erg rijk te zijn en volgens mevrouw Wilson ligt er een schat in het huis verborgen, die geopend kan worden met de sleutel die om de nek van Jessel hangt.
’s Avonds vertelt Lucy dit verhaal aan haar vriend William en zijn broertje Ben. Omdat ze het alle drie niet breed hebben besluiten ze naar Jessel’s huis te gaan om de schat te zoeken. Daar aangekomen blijkt het huis alleen niet zo stil en verlaten te zijn als ze dachten, en de schat is ook niet wat ze ervan verwacht hadden.
Livide begint eigenlijk heel sterk. Het huis van Jessel geeft je direct de bibbers, met de krakende trap en de vreemde opgezette beesten die overal staan. De vrouw zelf ziet er angstaanjagend uit met een gigantische zwarte zuurstofkap over haar oude, aderdoorlatende rimpelhoofd. Wanneer Wilson vertelt over de sleutel en de schat ben je als kijker meteen geboeid, want wat voor schat zal ze dan hebben? En waar zou die verstopt zijn? Je hebt tevens al een beetje in de gaten dat er iets raars aan de hand is met het huis en de vrouw. Helemaal spannend wordt het wanneer William, Lucy en Ben besluiten om in het holst van de nacht naar het huis toe te gaan. En dan is het ook nog Halloween!
Met de setting is dus niets mis. De acteerprestaties zijn over het algemeen ook niet verkeerd. Chloé Coulloud zet een sympathieke Lucy Klavel neer en Jérémy Kapone een wanhopige Ben die het vissersleven helemaal zat is. Ook leuk dat ze iemand met een normaal figuur gecast hebben voor de hoofdrol (in tegenstelling tot de overwegend magere actrices die we altijd in Amerikaanse films voorbij zien huppelen).
De special effects zijn redelijk, hoewel het hier en daar wel wat beter had gekund. Vooral de grime valt in sommige scénes tegen. Oogleden die dichtgeniet worden waarvan je duidelijk kan zien dat het nep is bijvoorbeeld. En ook het verhaal brokkelt op een gegeven moment af.
Het blijft een hele tijd redelijk spannend maar na ongeveer een uur neemt de film een andere wending en wordt het bijna sprookjesachtig. Vanaf dan wordt het verhaal ook steeds vager en raak je als kijker een beetje verward. Het lijkt er op alsof de schrijvers verschillende genres in één film hebben willen verwerken; horror, drama en fantasie. Het laatste stuk van de film sluit daardoor niet goed aan op het begin. De film begint heel realistisch maar sluit af als een soort wazige droom.
https://www.youtube.com/watch?v=Q8LAG5Ass9E
Livide is best een spooky film die aan te raden is voor een spannend avondje op de bank. Verwacht alleen niet een spetterend einde. Hoewel er hier en daar wel wat lekker bloederige scénes inzitten is deze film niet echt een voldoening voor liefhebbers van het Gore genre. Die kunnen beter een andere film kopen/huren.
[yasr_overall_rating null size="--"]
Meer over: Horrorfilms, RecensiesRead more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.