Recensie: Het meisje uit Brooklyn (Guillaume Musso)

Vijf mei, de dag waarop we vieren dat we 72 jaar geleden bevrijd zijn van de horrors van de Tweede Wereldoorlog. Alhoewel Het meisje uit Brooklyn niets te maken heeft met de tweede wereldoorlog of oorlog in het algemeenheid, speelt vrijheid in dit boek een hele grote rol. De jonge vrouw, Anna, doet er namelijk alles aan om zich op meerdere manieren te bevrijden. Van het verleden, van duistere geheimen, mensen die niet het beste met haar voor hebben en misschien ook wel van haar eigen identiteit…

‘Ik herinner me het moment nog goed. We keken uit over zee, toen Anna me een vraag stelde. ‘Als ik iets vreselijks deed, zou je dan nog steeds van me houden?’ Wat zou jij gezegd hebben? Anna was de vrouw van mijn leven. Over drie weken gingen we trouwen. Natuurlijk hield ik van haar, wat ze ook op haar geweten zou hebben. Tenminste, dat dacht ik. Maar ze begon zenuwachtig in haar tas te rommelen en liet me een foto zien. ‘Dit komt door mij.’ Ik staarde naar haar geheim, verbijsterd, en wist dat onze levens voorgoed veranderd waren. Geschokt stond ik op en vertrok, zonder nog een woord te zeggen. Toen ik terugkwam was Anna verdwenen. Sindsdien ben ik naar haar op zoek.’

Ja, wat zou jij gezegd hebben? Hoe zou je reageren, wanneer de liefde van je leven deze bekentenis doet? Raphael, de hoofdpersonage van het boek, schrikt zich een ongeluk, wanneer zijn vriendin deze bekentenis doet en neemt de benen. Natuurlijk kennen we al genoeg thrillers waaruit blijkt dat de geliefde van een hoofdpersonage niet blijkt te zijn wie hij of zij is. Daarin is deze nieuwste thriller uit de pen van Guillaume Musso in het beginsel niet heel origineel te noemen. Maar schijn bedriegt. De zoektocht naar zijn vriendin heeft een tweedeling in het verhaal tot gevolg. Aan de ene kant beleven we de wanhopige zoektocht van een man naar zijn vriendin, met zijn jonge zoontje op sleeptouw. Aan de andere kant beleven we het verhaal ook door de ogen van goede vriend en ex-politieagent Marc, die Raphael graag meehelpt om dit geheim te onthouden.

En vanaf dat moment leest het boek als een puzzel van 1000 stukjes, waarbij er langzamerhand steeds meer dingen op zijn plek vallen. En wanneer je denkt dat je het verhaal duidelijk hebt, komt er weer een beetje informatie bij, die het plaatje op iets heel anders doet lijken. Dit zorgt voor veel spanning in het verhaal en wekt veel nieuwsgierigheid op bij de lezer. Het boek begint hierbij als een thriller maar weet gaandeweg steeds meer horrorelementen te tonen. Seriemoordenaars, verkrachting, ontvoering, verbranding, dit en meer komt aan bod in het boek. Aan het einde zit hierbij nog een mooie twist in verwerkt, die de lezer niet direct aan zal zien komen.

De personages zijn interessant, vooral Anna en Marc komen qua persoonlijkheid goed uit te verf. Daarentegen blijft Raphael wat vlak en op de achtergrond. Dit is niet direct storend, omdat het vooral draait om het verhaal van Anna. Musso heeft hierbij leuke details in het verhaal verwerkt. Zo begint elk hoofdstuk met een quote uit een boek. Dit varieert van Haruki Murakami tot Gustave Flaubert. Ook heeft de auteur stukjes in het boek verwerkt waarbij een essentiele gebeurtenis door de ogen van een personage wordt verteld, die er direct bij betrokken was (buiten Raphael en Marc om, Red.). Dit zorgt voor diepte in het boek, doordat je de gebeurtenissen door verschillende personages beleeft.

Concluderend is Het meisje uit Brooklyn een op het eerste gezicht alledaagse thriller, die uiteindelijk voor veel verrassingen zorgt. De verschillende personages en het gebruik van quotes geven het verhaal diepgang en tonen de liefde van de auteur voor boeken. Heerlijk en heftig leesvoer!

Beoordeling: Vier sterren

Het meisje uit Brooklyn is gepubliceerd door A.W. Bruna Uitgevers en ligt nu in de boekhandels. Bovenstaande recensie maakt onderdeel uit van een blogtour rondom dit boek. Begin volgende week kun je nog artikelen over het boek verwachten op de volgende websites: Leestafel en Samenlezenisleuker.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie