Recensie: Nanny – Een niet zo’n heel enge oppas

Waarom de trailer van Nanny ons wil doen geloven dat het een horrorfilm is, is onbekend. Net zo min waarom producent Jason Blum – vooral bekend van echte horrorfilms – zich aan dit project verbonden heeft. Maar is het hiermee een slechte film? Nee, dat niet.

Nanny - Nikyatu Jusu

Aisha (Anna Diop) komt vanuit Senegal naar Amerika om daar als au pair te werken en de zorg te dragen voor de jonge Rose (Rose Decker). Het geld wat ze daarmee verdient gebruikt ze om haar zoontje Lamine (Jahleel Kamara) naar Amerika te halen. Gaandeweg gaat ze gebukt onder het gemis van haar zoon en de geesten zijn haar ook niet gunstig gezind. Ze krijgt vreemde dromen en af en toe is ze even helemaal weg en weet ze niet waar ze is of wat er zojuist gebeurd is.

Horror of drama?

Nanny is veel meer een dramafilm met hooguit wat momenten waarin het hoofdpersonage te maken krijgt met Afrikaanse geesten en demonen. Veel meer draait het om de positie waarin zij zich bevind. Vanuit Senegal in het grote Amerika, bij een gezin dat het financieel prima voor elkaar heeft – maar haar steeds vergeet te betalen – en dat ze het allemaal doet om haar zoontje naar de VS te kunnen halen. De film heeft een kalm tempo, bewandelt wat zijpaden en werkt naar een einde toe. Het is daarom jammer dat het einde zo abrupt, bijna afgeraffeld lijkt. En je vraagt je onwillekeurig af: maar wat wil de film ons nu vertellen?

Debuterend regisseur Nikyatu Jusu, die afkomstig is uit Sierra Leone en woont en werkt in Amerika legt in haar film de nadruk op het lot van immigranten, geeft haar blik op de witte bevolking van Amerika en hoe die tegenover immigranten staat. Naast het drama is er ook ruimte voor een kleine romance en bedient ze zich van Afrikaanse folk tradities. In dit geval in de vorm van geesten en demonen.

Misleidende marketing

De regie van Jusu is solide en het acteerwerk van Diop is prima. De verwarring zit hem vooral in de marketing. Mensen die een horrorfilm verwachten zullen wellicht teleurgesteld zijn. Zou je weten dat het eigenlijk een drama is met wat bovennatuurlijke elementen erin, dan zul je de film ook anders beoordelen en waarderen. De Afrikaanse folklore in de vorm van geesten en demonen is voor de gewone kijker onbegrijpelijk en zal de symboliek of de betekenis ervan ook niet snappen.

Nanny is los van het feit dat het geen horrorfilm is, verder wel goed te pruimen. Jammer van het rommelige einde, wat toch een beetje als een anticlimax voelt.

Sterren: 3.0 / 5

Nanny is nu te zien op Prime Video.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie