Recensie: Odd Thomas (Stephen Sommers, 2013)

Dean Koontz’ Odd Thomas is een boekenreeks die inmiddels uit 6 delen en 3 comics. Al in 2008 kondigde de schrijver met trots aan dat zijn boek verfilmd zou worden, pas in 2010 werd duidelijk dat regisseur Stephen Sommers bij dit project betrokken was. De film zou in 2013 in de bioscoop verschijnen, maar door een juridisch geschil tussen de producenten gebeurde dit nergen. Deze zomer is de titel Nederland op blu-ray en DVD uitgekomen.

Stephen Sommers heeft zijn verfilming gebaseerd op het eerste boek en het resultaat is een redelijke licht komische horrorfilm. De regisseur heeft er voor gekozen om veel met een voice-over te werken om dingen te verklaren, het is misschien een kwestie van smaak maar ik vond het een goede keuze. Het verhaal gaat net als de boeken alle kanten op, maar de spanning is hierbij in een film een stuk lastiger vast te houden.

Anton Yelchin zet zijn rol als de ietwat naïeve Odd Thomas zeer goed neer, Willem Dafoe lijkt minder moeite (hoeven) te doen voor de rol van politiecommissaris Wyatt. Addison Timlin doet het leuk als Stormy Llewellyn, maar het samenspel met Yelchin is niet helemaal overtuigend. De ‘bodachs’ (soort geesten die alleen Thomas kan zijn en gevaar betekenen) zijn massaal gemaakt met CGI, het is acceptabel.

odd-thomas-movieJa, Odd Thomas valt net in de young adult-categorie en dat is ook in de film terug te zien, maar wel de volledige 100 minuten vermakelijk.

Odd lijkt op het eerste gezicht een doodgewone jongen die werkt als kok bij een wegrestaurant. Echter heeft hij sinds hij klein is last van voorspellende dromen waar maar een enkeling van af weet. Zo helpt hij af en toe politiecommissaris Wyatt (Willem Dafoe) met het oplossen van misdaadzaken. Wanneer hij signalen door krijgt dat er iets rampzaligs staat te gebeuren en hij in aanraking komt met een vreemde man die hier meer van lijkt te weten, realiseert hij zich dat de dreiging dichtbij is. Onder toeziend oog van zijn vriendin Stormy (Addison Timlin) en politiecommissaris Wyatt gaat hij de strijd aan met de ongekende krachten die zijn stad bedreigen.

Sterren: 3.5 / 5

Interessant artikel?

4 gedachten over “Recensie: Odd Thomas (Stephen Sommers, 2013)”

  1. Net gezien op Film1, vond hem verrassend goed. Zonde eigenlijk dat ie niet in de bios heeft gedraaid. Kan me niet echt vinden in de category ‘young adult’ is naar mijn mening ook geschikt voor oudere jongeren 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie