In het Engels heeft het boek een geheel andere titel, namelijk ‘The Hand that feeds you’. Deze titel zet aan het denken en kan op verschillende manieren opgevat worden. Aan de ene kant heeft dit mogelijk te maken met de rol die de honden spelen in de moord op Morgans verloofde. Daarentegen kan de titel ook duiden op de invloed van Bennett op Morgan…
‘De 30-jarige Morgan heeft haar leven op orde: ze schrijft een proefschrift over slachtofferpsychologie en is verloofd met Bennett. Hoewel Bennett bezitteriger is dan haar vorige geliefden, is hij charmant en sexy. Maar dan komt ze thuis van college en treft ze hem aan in de slaapkamer. Hij is op gruwelijke wijze gedood en haar honden zijn met bloed besmeurd. Alles wat ze liefhad, is ze plotseling kwijt. Wanneer Morgan Bennetts ouders wil inlichten over zijn dood, ontdekt ze dat hij niet de man was die hij beweerde te zijn. Ze ontrafelt leugen na leugen over zijn jeugd en werk. Bovendien blijkt hij er meerdere vriendinnen op na te hebben gehouden. Dan worden deze vrouwen een voor een vermoord…’
‘Opgejaagd’ start fascinerend en angstaanjagend met het moment dat Morgan thuiskomt en haar verloofde dood aantreft. En rondom het lijk cirkelen haar honden, doordrenkt van het bloed… Behalve dat ze in één klap haar hele veilige wereld verliest, vraagt Morgan zich ook af hoe haar honden dit hebben kunnen doen. Maar zijn haar honden hier wel verantwoordelijk voor? Langzamerhand ontrafelt Morgan de geheimen van haar verloofde.
Origineel in dit boek is, dat Morgan een criminologiestudent is, dat een nieuw soort type slachtoffer wil omschrijven met haar onderzoek. Namelijk vrouwelijke slachtoffers, die bijvoorbeeld bij een dierenopvang of iets dergelijks werken. De theorie is interessant en verschillende hoofdstukken starten met een vragenlijst, dat goed in het verhaal past. Via het onderzoek leert Morgan haar verloofde kennen en langzamerhand beseft de lezer steeds meer dat Morgan zelf in feite ook een slachtoffer is. De tweedeling tussen aan de ene kant Morgan als onderzoeker en aan de andere kant haar als slachtoffer, is mooi neergezet.
De personages zijn interessant. Naast Morgans huidige leven, blinkt de schrijver terug naar gebeurtenissen uit haar vroegere leven. De lezer krijgt door Morgans ontdekkingstocht een interessant kijkje in haar persoonlijkheid en haar ontwikkeling hierin. Wel kan je je gaan ergeren aan de naïviteit van de hoofdpersoon. Iedereen snapt namelijk wel dat het niet zo handig is om in New York bij een vreemde te blijven slapen. Ook Bennett en Billie zijn boeiende personages, die op het eerste gezicht niet zijn wat ze lijken. De auteur zet de lezer met brokjes informatie iedere keer weer op een nieuw spoor. Hierbij zorgen de moorden voor een constant gevoel van spanning en dreiging.
In het boek is ook een grote rol weggelegd voor (huis)dieren en de (intieme) band die de hoofdpersoon met ze heeft. Hoe de gebeurtenissen er ook uitzien, Morgan blijft een vertrouwelijke band met haar honden ervaren. De dieren zijn zelf in feite ook een soort slachtoffer.
Het verhaal bevat diverse plot twists waarbij het slot van het verhaal één van de heftigste is. Het is een fascinerend einde, maar het komt wel vrij onverwacht. De auteurs hadden in de rest van het verhaal wel meer hints kunnen geven, die naar dit einde toewerken. Nu lijkt het meer alsof het einde uit de heldere hemel komt vallen. Dit kan nadelig zijn voor de geloofwaardigheid van het verhaal.
Concluderend is ‘Opgejaagd’ een verfrissende en originele toevoeging aan het horror/thrillergenre. Interessant hierbij te vermelden is dat A.J. Rich het pseudoniem is van het auteursduo Amy Hempel en Jill Ciment. Eén van de auteurs heeft zelf ook criminologie gestudeerd. Dit is duidelijk te merken aan de omschrijvingen van Morgans onderzoek. Wel jammer dat het einde vrij onverwacht is. Hier had het schrijversduo door het verhaal heen meer naartoe kunnen werken.
‘Opgejaagd’ is gepubliceerd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff en verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.
Ik vind het boek spannend doch juist het plot niet daar het er zat aan te komen. Wat mij ook stoort is het feit dat er niets staat over onderzoek met welk wapen is geschoten, door wie, op wie en waar de hulzen liggen. Alsof iemand vervolgd kan worden zonder recherchewerk.