Recensie: Ragdol – Daniel Cole
Ragdol is het debuut van ambulancebroeder Daniel Cole. Het verhaal was oorspronkelijk bedoelt als script voor een televisieserie, maar de auteur besloot het te verwerken tot een boek.
Ragdol trekt in de boekhandels gelijk de aandacht. Het boek is namelijk fraai ingebonden in opvallend rood draad. Dit is een knipoog naar de lugubere inhoud van het verhaal, waar de rechercheurs een lichaam vinden van verschillende, aan elkaar genaaide, lichaamsdelen. Dit boek wordt nu al gezien als de thriller van het jaar. Is dit wel terecht?
‘Een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Wie heeft deze gruwelijke lappenpop gecreëerd? Terwijl Wolf samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds achter de identiteiten van de zes slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw een lijst toegestuurd met zes namen en de zes data waarop deze mensen zullen worden vermoord. En Wolfs naam staat erop, als laatste. De Lappenpopmoordenaar heeft het vonnis bepaald. Wolf zal sterven op 14 juli. Zullen de rechercheurs Wolfs leven kunnen redden?’
Auteur Daniel Cole is ambulancebroeder en kan deze kennis goed gebruiken voor het schrijven. Het boek opent gelijk met de vondst van een wel heel bijzonder lijk. Het bestaat namelijk uit zes afzonderlijke lichaamsdelen, die aan elkaar genaaid zijn, tot één lichaam. Dit wekt bij de lezer gelijk al interesse op. Wie bedenkt zoiets? Wat hierbij meehelpt is de introductie van de onconventionele rechercheur Wolf, die een flink aantal jaar geleden een seriemoordenaar aanviel in de rechtszaal. Het gevoel van ongemak en dreiging is compleet, wanneer er een briefje vrijkomt, waarop staat wie wanneer vermoord gaat worden met Wolf als grote afsluiter…
Het boek is op een filmische manier geschreven met veel details en de meest creatieve moorden vinden plaats. Wat de recherche ook doet, de seriemoordenaar lijkt iedere keer wel een manier te vinden om iemand te vermoorden. Dit levert ook gevoelens van onmacht op. Want waar ben je dan nog veilig. De medische kennis van Cole komt hierbij goed van pas, want je dit soort moorden goed omschrijven, om geloofwaardig over te komen. De lezer kan zich, door schrijfstijl, zo voorstellen hoe het gebeurd is, wat niet altijd voor even prettige beelden zorgt. Wel dreigt het op sommige momenten wat voorspelbaar te worden. Wanneer er bijvoorbeeld een moord in scene wordt gezet, kun je al bijna aanvoelen dat dit alleen maar mis kan gaan. Maar dit heeft geen nadelige gevolgen voor de constante aanwezigheid en van spanning en dreiging in het boek.
Als personage maakt vooral Wolf indruk als eigenwijze en koppige rechercheur, die regelmatig de regels aan zijn laars lapt. Daar tegenover staat de jonge politieagent Edmunds, die er alles aan doet om de moorden proberen te doorgronden. Soms doet Edmunds hierin iets te veel zijn best en dat kan juist voor irritatie zorgen bij de lezer. Fascinerend genoeg is Wolf getrouwd geweest met een journalist, die graag carrière wil maken en de lijst met toekomstige doden hiervoor gebruikt. Dit zet alles nog extra op scherp en hiermee krijgt het verhaal bijna een realityshow-tintje. Colman wisselt hierbij regelmatig tussen personages, waarbij je de gevoelens, twijfels en zienswijze van verschillende personages leert kennen. Het boek eindigt met een confrontatie, waarbij de lezer blijft zitten met wat losse eindjes. Wat zijn de gevolgen van bepaalde gebeurtenissen? Dit zet ook aan het denken: is er in de toekomst wellicht ook ruimte voor een vervolg op Ragdol? Het personage van Wolf is er in ieder geval intrigerend genoeg voor!
Of Ragdol de thriller van het jaar wordt, is lastig te zeggen. 2017 is nog jong en er liggen nog verschillende interessante werkjes in het verschiet. Wel is Ragdol een boeiende en uiterst spannende thriller/horror met gruwelijke moorden en interessante personages. Daniel Cole kan zich hierin moeiteloos meten met schrijvers als M.J. Arlidge.
Beoordeling:4 1/4 sterren
Ragdol is het debuut van ambulancebroeder Daniel Cole. Het verhaal was oorspronkelijk bedoelt als script voor een televisieserie, maar de auteur besloot het te verwerken tot een boek. De Nederlandse uitgave wordt gepubliceerd door uitgever Luitingh-Sijthoff. Ook verschijnt het boek in Dwarsligger.
Meer over: Boeken, Recensies