Recensie: Robopocalyps (Daniel H. Wilson)

‘Robopocalyps’ is een interessante, actuele en angstaanjagende vertelling, die zijn tijd nodig heeft om volledig tot bloei te komen.

Recensie: Robopocalyps (Daniel H. Wilson)

Langzamerhand verovert de computer onze wereld. Maar ‘Robopocalyps’ gaat hierin nog een stapje verder. Hierin hebben we geen huishoudsters meer, maar huisrobots en spelen onze kinderen met computergestuurd speelgoed. Alles is met elkaar verbonden. Handig natuurlijk, maar wat als het misgaat?

robopocalyps

‘Een enkeling valt het op. Zoals de moeder die ziet dat het computergestuurde speelgoed van haar dochter vreemd doet. De meerderheid van de mensen merkt echter niets. Maar dan gebeurt het binnen een paar minuten: alle robots ter wereld komen in opstand en de Robotoorlog is een feit. We volgen verschillende mensen op diverse plaatsen in hun strijd. Dan blijkt de mensheid wel degelijk te kunnen samenwerken als het doel duidelijk is: overleven.’

Dit boek wordt ook wel ‘World War Z’ genoemd met robot. Dat is niet zonder reden. Net als ‘World War Z’ ken het boek geen duidelijke hoofd- en bijpersonages. Het verhaal bevat wel een verteller, maar kan eigenlijk het best gezien worden als een reeks gebeurtenissen, vertellingen en verslagen, die samen het verhaal vormen. Deze schrijfstijl is in eerste instantie even wennen. Je krijgt als lezer iedere keer stukjes informatie van verschillende personages toegeworpen. Dit maakt in eerste instantie de grotere lijn van het verhaal onduidelijk. Wel biedt deze vorm van vertellen mogelijkheden. De auteur kan namelijk de gebeurtenissen beschrijven vanuit een veel groter perspectief, wat de gelaagdheid en diepte van het boek ten goede komt. Maar je moet er als lezer even geduld voor hebben.

Een boek over robots is origineel, actueel en maatschappijkritisch. Er zijn niet veel verhalen geschreven over robots, alhoewel we in deze tijd steeds meer met dat soort ontwikkelingen te maken krijgen. Ons leven vindt zich steeds meer digitaal en elektronisch plaats. Uitvindingen zoals de computer, internet en smartphones zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wat als het misgaat? Paniek! Kijk maar naar de reacties van mensen, wanneer de telefoon kapot gaat of internet het niet meer doet. Of denk aan elektronische patiëntendossiers in ziekenhuizen. Want wat als de stroom uitvalt?

robotuprising

In het boek van Daniel H. Wilson is onze wereld al een stapje verder en zijn robots niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn onze beste vriend, speelgoed, hulp of zelfs geliefde. De situatie wordt alleen stukken duisterder wanneer de robotpopulatie besluit zich tegen de mens te keren en veranderen in moorddadige slachtmachines. En probeer je als mens maar tegen zo’n duivelse machine te weren. Afschuwelijke situaties zijn het gevolg, waarin de mensheid zich groepeert om het hiertegen op te nemen. Wilson schuwt de bloederige details ‘a la rondvliegende ledematen’ niet.

Cormac Wallace is in feite de verteller van het verhaal. Dit doet hij aan de hand van het ‘heldenarchief’ waarin de mensheid in opstand komt tegen de robot. Daarom vinden we aan het begin van ieder hoofdstuk een korte toelichting van Wallace. Het boek heeft, door zijn bijzondere vertelwijze, de tijd nodig om op gang te komen. Omdat de verschillende hoofdstukken afzonderlijke aanvallen en dreiging plaatsvinden, is er een constante spanning aanwezig. Dit wordt nog versterkt door het feit dat het verhaal erg reëel wordt weergegeven. Diverse boeken over vampiers en zombies liggen in de winkels. Maar zoals robotdeskundige Wilson het al heel treffend aangeeft, is een robotaanval op de mensheid beter denkbaar. Mocht je je alvast voor willen bereiden, kijk dan het volgende filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=-G3RoBHMu-o
Inmiddels is er (net als na de verschijning van ‘World War Z’, Red.) inmiddels ook een zelfhulpboek. In het boek ‘How to survive a Robot uprising’ kom je in detail alles te weten om je te kunnen verdedigen tegen losgeslagen robots. ‘

‘Robopocalyps’ is een interessante, actuele en angstaanjagende vertelling, die zijn tijd nodig heeft om volledig tot bloei te komen. Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van science-fiction/horror. Het vervolg ‘Robogenesis’ is inmiddels ook verschenen en zal ook in het Nederlands gepubliceerd worden.

‘Robopocalyps’ is geschreven door Daniel S. Wilson die, niet verrassend, gespecialiseerd is in robotics en kunstmatige intelligentie. Het boek is gepubliceerd door uitgeverij Querido en verkrijgbaar in de betere boekhandel. Er staat een verfilming gepland door niemand minder dan Steven Spielberg.

[yasr_overall_rating size="--" postid="41630"]