Recensie: Sneeuw Als As – Sara Raasch
Sneeuw als As is heerlijk leesvoer voor liefhebbers van een combinatie tussen fantasy, horror en een flinke dosis spanning.
De genres fantasy en horror liggen soms erg dicht bij elkaar en worden soms zelfs gezien als onderdeel van elkaar. Kijk maar naar schrijvers zoals Stephen King en Brom en regisseurs zoals Guillermo del Toro. Zij weten magische, bovennatuurlijke en angstaanjagende elementen moeiteloos met elkaar te combineren. Vuur en As, het eerste deel van een nieuwe boekenreeks is hiervan ook een mooi voorbeeld. Sara Raasch vertelt in dit boek een verhaal boordevol duistere magie, afslachtingen, verloren werelden met een hoofdpersonage, die haar leven nooit zeker is.
‘Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Alle hoop is nu gevestigd op de acht mensen die wisten te ontsnappen en sindsdien op de vlucht zijn. Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen en kent alleen het leven als vluchteling. De Winterianen zijn vastbesloten om hun rijk ooit terug te veroveren en ondernemen daarvoor gevaarlijke verkenningstochten, waarbij Meira tot haar frustratie nooit mee mag. Dus wanneer ze iets opvangt over een antiek medaillon dat Winter zijn magie kan teruggeven, besluit ze er stiekem achteraan te gaan om zichzelf te bewijzen.’
In eerste instantie bevat Sneeuw als as duidelijk elementen van een fantasyboek. Een heldin tegen wil en dank en een wereld met magische elementen, die genoeg op de menselijke wereld lijkt om toegankelijk en overtuigend te zijn. Raasch schept in haar boek een wereld, die grofweg in acht verschillende delen te onderscheiden zijn. De belangrijkste zijn toch wel de werelden, die wij kennen als de vier seizoenen: Winter, Herfst, Zomer en Lente. Het lijkt in eerste instantie wat voor de hand te liggen om juist voor deze benamingen te kiezen. Maar wie verder leest, zal opmerken, dat Raasch erg diep doorgaat op deze benamingen. In Winter is het altijd ijs en ijskoud, de mensen hebben een bleke huid, blauwe ogen en wit haar en zelfs de eetgewoonten zijn door de schrijfster hierop aangepast. In Herfst is de wereld opgefleurd door goud en bruin tinten en hebben de mensen ook een huidtint die hierbij past. Deze uitwerkingen maken dat een concept dat voor de hand ligt, uiteindelijk getransformeerd wordt tot iets unieks.
De horrorelementen worden duidelijk wanneer je als lezer de wereld leert kennen. Één van de andere werelden heeft ervoor gezorgd dat Winter zowat vernietigd is en moeten leven in werkkampen. Deze setting doet heel erg denken aan de tweede wereldoorlog. Ondraaglijk zware werkzaamheden in strafkampen, afranselingen en het constante gebrek aan hoop. Vooral in het tweede helft van het boek speelt een grote rol, samen met duistere magie (wat in relatie staat tot het verlangen van de mens naar macht) en veel bloedvergieten. De auteur schuwt hierbij details niet en je kunt je als lezer zo verbeelden wat er gebeurd in het boek. Het volgende citaat is een voorbeeld van hoe Raasch een duistere laag bouwt in haar verhaal:
‘Die nacht zuigen glibberige, vluchtige dromen me als een hongerige golf naar beneden. Het is duizelingwekkend en verwarrend, die zielloze ogen en gezichten uit het verleden, en die eindeloze duisternis. Vanuit het donker komen monsters die het met hun klauwende vingers en bloederige tanden hebben voorzien op mijn keel.’
Wat betreft personages zijn vooral Meira en Meneer/William intrigerend te noemen. Meira is heel eigenwijs en heeft een sterke eigen wil en schroomt niet om deze te tonen. Om Meneer hangt vooral heel veel geheimzinnigheid en daardoor kun je niet wachten om hem te leren kennen. De combinatie van een unieke wereld en interessante personages zorgen ervoor dat het boek heel gemakkelijk wegleest. Wel lijkt het verhaal aan het eind van de eerste helft wat in te zakken doordat het dreigt in clichés te vervallen. Gelukkig weet de auteur hier een aantal onverwachte twists in te verwerken en creëert zij een einde die de lezer niet zo gauw verwacht had.
Sneeuw als As is heerlijk leesvoer voor liefhebbers van een combinatie tussen fantasy, horror en een flinke dosis spanning. Een combinatie van een duistere wereld, interessante personages waar de schrijfster clichés weet om te zetten tot een onverwachte vertelling.
Beoordeling: Vier Sterren
Sneeuw als As is geschreven door Sara Raasch en het eerste deel van een serie. De Nederlandse uitgave is mogelijk gemaakt door HarperCollins Holland. Het vervolg IJs als Vuur verschijnt binnenkort.
Meer over: Boeken, Recensies