Recensie: The Green Knight (David Lowery)
Begin dit jaar keek ik de trailer van The Green Knight en schreef bij de film die als fantasy werd omschreven 'belooft een stevige lading duisternis en monsterhorror'. De film draait nu in de bioscoop en ik zag er dichterbij dan ik had gedacht, maar op een compleet andere manier. Later deze maand verschijnt de film al op Amazon Prime Video. Moet je de film in de bioscoop gaan zien? Of kijk je de film straks via de streamingdienst? Ja en ook ja!
The Green Knight is gebaseerd op het gedicht, geschreven in Middelengels, Sir Gawain and the Green Knight uit 1380. Koning Arthur van Camelot viert er met zijn ridders aan de ronde tafels en zijn neefje Gawain is er ook bij aanwezig. Op die avond klopt er een ridder aan, compleet in het groen - zelfs zijn paard is groen - en hij iemand uitdaagt om hem een slag toe te brengen. Het enige dat hij hier voor terugvraagt is dat hij over een jaar in de groene kapel bezoek verwacht van deze persoon om hem exact dezelfde slag toe te dienen. Niemand hapt, behalve de enige persoon waarover nog geen ridderlijke verhalen worden verteld en snel op zoek is naar eer om ridder te worden: Gawain.
Coming-of-age
Het verhaal rond Gawain en zijn drang om erkend te worden is tragisch, zijn motivatie is verkeerd en slimme keuzes maken is niet zijn natuur. Wie heel strikt naar de film kijkt zou zeggen dat dit een klassiek coming-of-age-verhaal is. Liefhebbers van Britse of middeleeuwse literatuur zullen waarschijnlijk lang over de film kunnen doorpraten. Maar ook Nachtvlinders-collega Johan en ik hadden na de première voldoende gespreksstof. Laten we eerlijk zijn het is geen makkelijke film. Toch worden alle belangrijke elementen uitgelegd, zo leer je ergens halverwege de film zo alles over de betekenis van de kleur groen. Wees daar maar niet bang voor.
Levende landschapsposter
Het een mooie film, dat is ook zeker de reden dat ik je aanraad om het op groot doek in bios te gaan kijken. Het is bijna of je naar een levende landschapsposter zit te kijken. Dit geeft daarmee ook een beetje het tempo van de film aan, zeker het eerste deel. Ergens op de helft versnelt de film. Dit tempo lijkt gekoppeld aan de gemoedstoestand van de hoofdrolspeler.
Het decor, ik vermoed dat het grotendeels in de buitenlucht van Ierland is opgenomen, is prachtig. Niet alleen de natuur, denk daarbij ook aan bijvoorbeeld de rottende lijken die na een veldslag zijn achtergebleven. Ook aan de aankleding van de binnenlocaties en de acteurs, aan alles is werkelijk aandacht besteed.
Wie de eerder films, zoals The Old Man & the Gun en A Ghost Story, van scenarist en regisseur David Lowery heeft gezien, weer dat hij geen standaard mainstream materiaal maakt. Wel wordt deze film groter in de markt gezet en zal misschien niet voor iedereen zijn weggelegd. Met 130 minuten is het sowieso een lange zit. Met duidelijk een paar hoofdstukken er in, zou je het haast als miniserie beter kunnen volgen. Over acteur Dev Patel kunnen we beamen dat hij zijn rol als de Gawain sterk neerzet, hij is het gewoon.
Twee keer kijken
Zoals ik al zei, je moet de film zeker in de bioscoop gaan kijken voor deze prachtige beelden. Daarna kan je een flinke tijd nadenken, napraten of nazoeken over allerlei vraagstukken die na het kijken door je hoofd rondspoken. Over anderhalve week kijk je met de nieuw gewonnen informatie de film nog een keer via Amazon's streamingdienst Prime Video. Je zult zien dat er dan veel een stukje duidelijker wordt.
Ik weet niet of dit per se de reden is dat de titel zo snel op streaming komt, wellicht heeft corona hier ook nog wel wat mee te maken, maar het is wel een perfecte combinatie. Oh, en blijft ook voor de aftiteling even zitten.
[yasr_overall_rating size="--" postid="126625"]
Wat mij betreft mogen jullie in de comments allemaal los gaan over de diverse theorieën, ik heb deze bewust uit het bovenstaande gelaten.
Meer over: Horrorfilms, Recensies