Recensie: ‘The History of Metal and Horror’ – Een duistere cocktail
Horror en heavy metal. Het lijkt toch een logische combinatie. Een gelukkig huwelijk dat samen de duistere dingen des levens viert en dat op een creatieve manier uit. Denk eens aan extravagante kostuums, gruwelijke album covers of gitzwarte songteksten van zoveel diverse metal bands. Maar ook aan de knetterharde soundtracks die zoveel van onze favoriete horrorfilms begeleiden en de agressiviteit die beide media bevatten.
Of het nu Rob Zombie, die naast metal frontman ook regisseur van horrorfilms is, Dokken is die de soundtrack voor A Nightmare on Elmstreet 3 verzorgd of metalhead Eddie uit Stranger Things is die onze harten steelt, één ding is zeker: horror en heavy metal lijkt niet alleen een logische combinatie, dat is het ook gewoon. Niet vreemd dus, dat er nu ook een heuse documentaire op de markt is gekomen die beide genres in het zonnetje (of moeten we zeggen in het maanlicht?) zet. Regisseur Mike Schiff pakte de uitdaging aan en zo kwam vorig jaar The History of Metal and Horror uit.
Ik keek zelf enorm uit naar hoe deze documentaire de opkomst van deze bijzondere samenwerking zou gaan vertellen. Maar is dat ook op een goede manier gelukt?
Wat meteen opvalt is de gigantische sterrencast uit beide werelden die te gast zijn en hun zegje mogen doen. Uit de filmwereld zien we o.a. John Carpenter, Rob Zombie, Doug Bradley, John Russo en Tom Savini. En van metal muzikanten zijn onder andere Alice Cooper, Corey Taylor (Slipknot), Kirk Hammet (Metallica), Doyle (Misfits) en de hele buitenaardse ploeg van GWAR aan het woord. Heel erg tof om te zien, en vooral erg leuk om iedereen eigenlijk volledig te zien nerden over horror en metal.
Metal-muzikanten vertellen wat hun favoriete films zijn, welke scènes ze voor altijd bij zijn gebleven en wat hen heeft geïnspireerd. Filmmakers en acteurs vertellen over hun favoriete bands en over metal soundtracks in horror. Tevens hebben ze het over hoe horror beeldspraak rock- en metal muziek beïnvloed. Mijn favoriete moment was hoe Kane Hodder (die vanaf Friday the 13th deel 7 Jason Voorhees speelt) vertelde dat voor de scènes waarin hij als Jason mensen van kant maakte, hij zich altijd klaarstoomde door keihard Metallica van tevoren te luisteren. Heel geinig.
Maar, en dat is een best wel grote maar, dat is ook alles wat we krijgen. Voordat ik de documentaire keek, had ik me klaargestoomd om 1,5 uur te horen te krijgen hoe deze bijzondere verbintenis nou echt tot stand is gekomen. Weet je wel, de historie daarachter. Die krijgen we echter gewoonweg niet. We horen nu en dan wat geinige dingen. Denk hierbij aan de inspiratie achter een Misfits-albumcover of hoe Alice Cooper de wereld schokte met zijn gruweltheater op het podium. Jammer genoeg blijft het daar bij.
Zo’n verhaal over Alice Cooper die iedere avond ‘onthoofd’ werd op het podium, voelt als een voetnoot voor de documentaire. Maar het zijn juist die dingen en de impact op de (populaire)cultuur hiervan waar bijna niks over wordt gezegd. Dat maakt het geheel niet persé minder leuk om te kijken, maar het vereist wellicht wel een beetje een aanpassing van je verwachtingen.
Wat wel weer leuk is zijn de vele horrorfilm- en oude concertclips die je te zien krijgt. Minder is dat er helemaal geen muziek (op de generieke achtergrondbuzz na) te horen is. Toch wel jammer voor een documentaire die voor de helft over muziek gaat. Een (dure) rechten kwestie wellicht, maar wel een gemiste kans. Daarom heb ik speciaal voor De Nachtvlinders-lezers een metal/horror Spotify playlist gemaakt. Deze lijst tikt een hoop nummers aan waar men het in de documentaire over heeft. Dit zijn onder andere rock en metal nummers geschreven vóór horrorfilms, maar ook nummers geïnspireerd dóór horror. Veel plezier ermee!
Uiteindelijk blijft het dus bij 1,5 uur aan bekende mensen die zich amuseren met praten over hun favoriete films en muziek. Leuk om te zien, dat zeker. Verwacht echter geen nieuwe inzichten die je tot nu toe niet zou weten, tenminste als je een beetje fan bent van beide genres. Maar laten we eerlijk zijn, mensen die dat niet zijn zullen deze documentaire in de eerste instantie ook niet opzetten. Voor de fans van horror en heavy metal die wat licht verteerbaars willen kijken, go for it!
The History of Metal and Horror komt op een nog nader te bepalen tijdstip naar verschillende streamingdiensten in Nederland. Tot die tijd kun je de documentaire huren op Vimeo.
Regie: Mike Schiff
Waardering: 3 / 5 sterren