Recensie: Toevluchtsoord (Anthonie Holslag)

Het nieuwste boek uit de pen van Anthonie Holslag, Toevluchtsoord, heeft nog eens een mooie ontstaansgeschiedenis. Anthonie Holslag wilde een feuilleton schrijven voor De Nachtvlinders. Het had kort moeten zijn, werd als maar groter en groter en verscheen dus uiteindelijk als boek via Quasis.

‘Het Adirondackgebergte, in de staat New York: een prachtige omgeving en een geliefde vakantielocatie.
De blokhut is al jaren een toevluchtsoord voor de vriendengroep: Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack. Bevriend sinds de middelbare school, ondertussen allemaal hun eigen weg gegaan, maar in die hut maakt de afstand in hun dagelijks leven niet meer uit. Daar zijn ze weer terug in hun tienertijd, al is het maar voor even.
Dit jaar is echter anders. Vriendschappen die oprecht leken, krijgen een andere betekenis. Onderlinge verschillen verbreden zich. De televisie vertoont beelden die zowel choquerend als afschuwelijk zijn en ver van hun hut staat de wereld op instorten. Terwijl zij hun tienerjaren herleven, brokkelt al het bekende langzaam af.
Is de hut nog steeds een toevluchtsoord? Of is het hun gevangenis geworden?’

Het is gelijk duidelijk dat de hut een zeer grote rol speelt in het verhaal. Holslag noemt ook dat de hut en het meer dat ervoor ligt echt bestaan. Dit is namelijk de plek waar deze schrijver zijn onschuld verloor en weer herwon, zo vermeldt hij in het nawoord van zijn boek. Ook heeft Donald Trump, de nieuwe president van Amerika, zonder dat hij genoemd wordt, een grote rol in het boek. Televisieseries als American Horror Story laten zien wat de invloed is van deze man op het dagelijks leven van Amerikanen. En dit gevoel, wat je krijgt bij het zien van deze beelden, vind je ook terug in Toevluchtsoord. Een leuk detail hierbij is dat Anthonie Holslag zijn boek heeft gegoten in de vorm van een toneelstuk. Het verhaal is namelijk onderverdeeld in Prelude, Akte 1 etc.

De schrijfstijl van Toevluchtsoord is zoals we van Holslag gewend zijn; toegankelijk, spanningsopbouwend met aandacht voor de psychologie van de verschillende personages. De auteur wisselt gemakkelijk van personage, waardoor je het verhaal beleefd door vanuit verschillende perspectieven. Het verhaal start in romanvorm met een groep vrienden die op het punt staan samen een weekend weg te gaan. Elk staan hier met wisselende emoties tegenover. Maar Holslag zou zichzelf niet zijn, als hij dit verhaal niet heerlijk marineert met een horrorsausje. De lezer wordt namelijk getrakteerd op veel bloed en monsters met vlijmscherpe tanden. De combinatie van de dreiging van deze monsters, de vraag wie je nog kunt vertrouwen en de onderlinge verstandhoudingen leveren een goede spanningsboog op. En het einde was te verwachten, maar zet de lezer ook aan het denken…

Toevluchtsoord is heerlijk duister leesvoer voor de donkere winteravonden met boeiende personages, een goede spanningsopbouw en een flinke dosis horror. Hopelijk schrijft Holslag in de toekomst langere verhalen.

Sterren: 4 / 5

Anthonie Holslag is schrijver van diverse verhalenbundels en korte verhalen. Toevluchtsoord is zijn eerste roman, dat verscheen bij uitgever Quasis. Het boek is te verkrijgen via de website van Anthonie Holslag, bij de betere Nederlandstalige boekhandel of via bol.com.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie