Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!

Recensie: Wiegelied – Cilla & Rolf Börjlind (Rönning & Stilton, deel 4)

Recensie: Wiegelied – Cilla & Rolf Börjlind (Rönning & Stilton, deel 4)

De omslag van ‘Wiegelied’, inmiddels het vierde deel van de Rönning & Stilton serie, laat duidelijk zien, dat Cilla & Rolf Börjlind iets schrijven wat veel meer is dan alleen maar een thriller. Op het eerste gezicht zie je een profiel van een mens. Maar wanneer je beter gaat kijken, vallen er steeds meer details op; rennende kinderen, een hand dat iets verbergt, een donker bos en een huisje. En dit symboliseert precies de schrijfstijl van dit Zweedse duo. De lezer ontdekt steeds meer details en verhaallijnen, die op het eind feilloos in elkaar passen.

‘Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Ze heet Folami en is een vluchtelingetje. Muriel neemt het kind onder haar hoede en brengt het naar haar tijdelijke onderkomen.                                                                      Elders, in Småland, wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.                                                                  Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar. ‘

De hoofdpersonages Olivia Rönning en Tom Stilton zijn allerminst allerdaags te noemen. Wie bekend is met de voorgaande delen, weet dat beide hoofdpersonages een bijzondere levensloop achter de rug hebben. Een goed voorbeeld hiervan is Stilton, die van succesvol rechercheur dakloos werd. Beide personages maken fouten, hebben minder goede eigenschappen en worstelen met het leven van alledag. En dit maakt ze juist zo menselijk en toegankelijk. Beiden zijn ook duidelijk getekend door wat ze meegemaakt hebben. Dit geldt ook voor andere personages zoals Muriël, die door de auteurs erg overtuigend wordt neergezet. Er wordt in het boek verschillende keren gewisseld van personage, maar dit is niet storend, omdat de meeste personages bekend zijn uit de eerdere delen. Om die reden is het ook raadzaam om de eerdere drie delen te lezen, voordat je aan ‘Wiegelied’ begint. De auteurs leggen namelijk weinig uit en bepaalde details gaan veel meer leven, wanneer je als lezer de achtergrond hiervan kent.

Het begin van het boek zet gelijk de toon voor de rest van het verhaal. Twee mensen, die elkaar voor het eerst ontmoeten, besluiten ‘s avonds te gaan bungeejumpen. Wanneer één van de personages springt, besluit de ander het touw los te maken, waardoor diegene te pletter valt op de rotsen. Dit zet gelijk een naargeestige toon en roept veel vragen op. Waarom doet iemand zoiets? Helaas moet de lezer voor het antwoord op deze vraag wachten tot het eind van het boek, waar de puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Dit brengt een soort constante spanning in het boek. Deze spanning wordt nog verder opgevoerd door de vondst van diverse toegetakelde lijken, georganiseerde misdaad en een zoektocht door de armoedewijken van een stad. Details worden hierbij niet geschuwd.

Börjlind stipt in hun boeken zeer actuele thema’s aan, zoals georganiseerde misdaad en de toestroom van vluchtelingen. Ook onderwerpen zoals armoede, verslavingen en het gevecht van de mens tegen zijn innerlijke (soms duistere) demonen komen aan bod. En dit alles speelt zich af in het koude bosrijke Zweden, wat voor dit verhaal de juiste omgeving biedt. Door de beeldende manier van schrijven, is het geen verrassing dat het schrijversduo van oorsprong scenarioschrijvers zijn. Van het eerste deel van de Rönning & Stilton serie is inmiddels bewerkt tot een tiendelige televisieserie. Momenteel schrijven de auteurs aan een vervolg hierop, gebaseerd op het boek ‘De derde Stem’.

Concluderend is ‘Wiegelied’ een zeer spannende Zweedse thriller met intrigerende personages, waarbij actuele thema’s aan bod komen. Ondanks de wisseling en psychologische ontwikkeling van personages, leest het boek gemakkelijk weg. Wel is het raadzaam om eerst de voorgaande delen te lezen.

Beoordeling: 4 ½ sterren

‘Wiegelied’ is het vierde deel in de Rönning & Stilton serie, geschreven door Cilla en Rolf Börjlind en ligt sinds 14 februari in de boekhandel. De boeken zijn uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers en eerdere delen zijn in midprice editie verkrijgbaar. Van de boekenreeks bestaat inmiddels ook een tiendelige televisieserie. Een vervolg is in de maak.

Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!