Recensie: Evil West – ondode monsters en vampiers knallen in het wilde westen

Evil West
Evil West

Wie had ooit gedacht dat het Wilde Westen lekker zou gaan met een mix van ondode monsters en vampiers? Ik niet. Groot was toen ook mijn verbazing toen daar ineens Evil West was, een spel van het Poolse Flying Wild Hog. Twee verschillende thema’s die vloeiend in elkaar overgaan. Volgens mij is dit nog nooit gedaan, niet naar mijn weten in ieder geval. Is dit een lekkere mix die lekker wegdrinkt of breek je jouw hoektanden op de botte actie? Ik heb ‘m voor je gespeeld.

Gelijk actie

Evil West is dus een spel wat zich afspeelt in het Wilde Westen, maar nu vol met monsters en vampiers. Aan jou de ondankbare taak om, samen met het Rentier Instituut (met pappa aan het hoofd), de vampiers een kopje kleiner te maken. Of in dit geval, ze in stijl neer te slaan en schieten. Dit alles om de mensheid van een ramp te behoeden. Het verhaal heeft verder niet veel om handen. In de intro begin je gelijk met de actie. Een trein blijkt voorraden te hebben zoals vers bloed en dito lichamen die gebruikt worden door vampiers om te overleven. De trein wordt ontspoort en jij moet de restanten kapot maken. In deze inleiding leer je geleidelijk aan de besturing onder de knie te krijgen en hoe de gameplay werkt.

Vuisten en wat wapens

Evil West ingame
Gelijk maar afknallen voor het een vampier wordt

Het aanvallen tegen het gespuis gebeurt vooral met je vuisten. Je kunt afwisselen tussen simpele en stevige klappen en ontwijken en wegrollen. Je standaard arsenaal aan moves, zeg maar. Gaandeweg krijg je wapens tot je beschikking , beginnend met een pistool en later wat groter spul zoals een shotgun. Je vuisten (en je wapens) kan je upgraden die je significant sterker maken en de verschillende vechtbewegingen spectaculairder. Vooral in het begin vecht je tegen veel ‘voetvolk’, de simpelere monsters die makkelijk zijn te verslaan. Later wordt het een stuk moeilijker, want niet alleen krijg je sterkere vijanden, ook de zwakkere blijven in flinke aantallen op je af komen, waarbij het er soms behoorlijk hectisch aan toe gaat. Door slim gebruik te maken van je (nieuwe) krachten en de omgeving maak jij al snel goede kans hele meutes de baas te zijn.

Evil West knalfestijn

Evil West is in de kern een lekker knalfestijn, zoveel is zeker. Knalfestijn is misschien niet helemaal het juiste woord, want ik merk dat ik heel veel mijn vuisten gebruik. De acties en combo’s die je al snel maakt, zijn een genot om naar te kijken. Helaas zijn er ook wat haken en ogen aan het spel. De tussenfilmpjes zijn wat onrustig, waardoor ik niet goed zag wat er gebeurde. Ook had ik meerdere malen dat de AI nog stilstond omdat ik een bepaalde trigger in het level nog niet geactiveerd had. Hele groepen monsters stonden niets te doen en ik moest langs ze lopen voordat ze reageerden op mijn aanwezigheid. Ook voelt het aanvallen stroperig. De animatie was niet erg vloeiend. Een slag of stoot kon pas gemaakt worden als de vorige animatie klaar was. Dat geldt ook voor wegrollen. Hierdoor kwam ik wel een paar keer in de problemen. Een spel zoals Hades of Devil May Cry speelt veel soepeler. Jammer dat dat niet helemaal lekker loopt, want Evil West moet het daar toch echt van hebben, de snelle gameplay.

Evil West - Gameplay Reveal Trailer | The Game Awards 2021
Evil West gameplay-trailer

Conclusie

Al met al is Evil West een lekkere actiegame met een leuk gevonden thema. Vampiers mixt zeker lekker met een Wilde Westen-sausje. Jammer dat de tussenfilmpjes soms lastig te volgen waren en dat de engine de animaties niet altijd vloeiend in elkaar liet overgaan. Voor een hack-and-slash-game is dat toch wel een vereiste. Het vechten zelf is wel erg spectaculair en al snel voel je je echt een badass. Het is een leuke eerste poging en ik ben zeker benieuwd naar een deel twee, waarin ze deze puntjes hopelijk hebben aangepakt.

Voor deze review heb ik Evil West gespeeld op een PC. Het spel is ook verkrijgbaar op PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X|S.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie