Lokaal spookverhaal: het Besiendershuis in Nijmegen

Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Deze Gelderse stad heeft een geschiedenis die teruggeleid kan worden tot de Romeinse tijd en huist verschillende middeleeuwse gebouwen die nog steeds dienst doen. Geen wonder dus dat er spookverhalen de ronde doen! Deze week in lokaal spookverhaal: het Besiendershuis in Nijmegen.

het besiendershuis vandaag de dag

Het gotische Besiendershuis is één van de oudste huizen in de stad en kijkt al sinds het jaar 1525 uit over de Waal. Dat is ook de reden van de naam van het gebouw: de ‘besiender’, oftewel ‘opzichter’ die de scheepsladingen inspecteerde en tolgeld inde van het waterverkeer op de Waal, woonde hier. Een belangrijke functie in de geschiedenis van Nijmegen, want de Waal was cruciaal voor de welvaart van de stad. De eerste besiender en bewoner van het statige pand met zijn Romeinse funderingen in de kelder was Wouter Kolf.

Wouter Kolf kwam als schipper in Nijmegen aan en betrok in 1603 het Besiendershuis met zijn eerste vrouw. Enkele jaren later overleed zij in het huis onder onbekende omstandigheden. Daar stopte het onheil niet: Wouter trouwde in totaal 3 keer, en alle drie zijn vrouwen stierven voortijdig in het Besiendershuis. Nadat zijn derde vrouw overleed terwijl ze zwanger was van hun kind, bleef Wouter alleen achter in het grimmige gebouw tot zijn dood.

Tegenwoordig is het Besiendershuis een culturele plek waar vooral kunstenaars werken en wonen tijdens hun exposities. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.. Verschillende tijdelijke bewoners hebben spookachtige verschijnselen opgemerkt. Sommigen voelen een naargeestige aanwezigheid om zich heen in het huis. Maar ook onverklaarbare geluiden, plotselinge koude tocht en voorwerpen die uit zichzelf verplaatsen zijn genoemd. Enkele gasten graaiden na een enkel nachtje slapen hun spullen bij elkaar en vertrokken, om nooit meer terug te keren. De griezelige reputatie van dit rijksmonument als spookhuis is berucht in Nijmegen. Zou jij het aandurven er te overnachten?

Heb jij een lokaal spookverhaal waar we echt over moeten schrijven? Laat het ons hieronder weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie