Striprecensie Dracula (Pascale Croci & Francoise-Sylvie Pauly)

De strip Dracula is een gecombineerd verhaal van Vlad Tepes, voormalig heerser van Walachije en het bekende verhaal van Bram Stoker genaamd Dracula.

Striprecensie Dracula (Pascale Croci & Francoise-Sylvie Pauly)

Prachtige tekeningen maar zeer gekuist en afgeslankt verhaal.

De strip Dracula is een gecombineerd verhaal van Vlad Tepes, voormalig heerser van Walachije en het bekende verhaal van Bram Stoker genaamd Dracula. Voor degenen die totaal onbekend zijn met het fenomeen en het verhaal allereerst een korte inleiding:
Vlad Dracul was een berucht Roemeens krijgsheer. Tijdens zijn regeerperioden verzette hij zich sterk tegen de Turken en de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk. Vlad was een uiterst bloeddorstig heerser. Hij was berucht voor het spietsen van mensen, een gewoonte waaraan hij zijn bijnaam "Țepeș" ("spietser") te danken heeft. Hij is hoogstwaarschijnlijk de historische figuur waaraan Bram Stoker de naam en persoon Dracula ontleende om daar zijn verhaal op te baseren.

Bram Stoker schreef zijn boek Dracula in 1897. De hoofdpersoon van het verhaal, graaf Dracula, is een aristocratische vampier uit Transsylvanië. Dracula bestaat uit een aantal documenten (brieven, dagboekfragmenten enz.) waarin betrokkenen vertellen over een gruwelijk verhaal rondom de Transsylvanische graaf Dracula. Het verhaal begint in het voorjaar van 1893 wanneer de jonge Engelse advocaat Jonathan Harker afreist naar Transsylvanië om formaliteiten rond de aankoop van een Londens landhuis af te handelen met de koper: ene graaf Dracula. Tijdens Jonathan zijn verblijf in Dracula's slot is hij getuige van een aantal gruwelijke gebeurtenissen waaruit hij leert dat de graaf op het bloed van mensen aast. Jonathan Harker weet uiteindelijk uit het slot te ontsnappen en belandt met een zenuwinzinking in een ziekenhuis in Boedapest. De graaf is intussen afgereisd naar Engeland. Daar houdt het verhaal niet op maar voor degenen die onbekend zijn met het verhaal laten we het hierbij.

Wat direct in het oog springt, is de tekenstijl. De sfeer wordt direct neergezet als zijnde duister, ijselijk, macaber en onheilspellend. Wat ook meteen opvalt, is de openingsquote die direct herkenbaar is voor de doorgewinterde kenner.

Het eerste gedeelte van de strip neemt ons mee naar 1456 ten tijde van de heerschappij van Vlad Tepes. Dit deel is gebaseerd op deze historische figuur met eigen interpretatie van schrijver en tekenaar. Het tweede deel is verhaal van Dracula volgens Bram Stoker maar dan in zeer afgeslankte en gekuiste vorm.
Daar wringt de schoen dan ook. In het eerste deel zien we nog eigen interpretatie terug waar het tweede deel letterlijke passages gebruikt uit het boek van Bram Stoker. Dit is erg jammer omdat het zo een exacte kopie blijkt. Alle erotische aspecten zijn achterwege gelaten evenals het toch wel significante bloedvergieten. Toch is het hier niet helemaal een saaie bedoening mee geworden. De tekeningen van zijn prachtig. Alleen daarom al is deze strip het waard om te lezen. Ook zitten er hier en daar zogenaamde 'eastereggs' in die verwijzen naar vampierfilms. Dit is erg leuk en verrassend maar toch, de tekenaar had het geheel naar een hoger plan kunnen trekken door een eigen draai aan het verhaal te geven.

Een toevoeging aan het geheel is de motivatie van de tekenaar aan het eind van de strip waaruit blijkt dat het fenomeen Dracula een onderwerp is waar de tekenaar al jaren door gefascineerd is en dat deze strip een soort eindstudie is van intensief onderzoek.

Het verhaal is niet vernieuwend of baanbrekend dus krijgt twee sterren maar de tekeningen zijn zeker vijf sterren waard. Dracula van Pascale Croci met tekeningen en kleur van zowel Pascale Croci als Francoise-Sylvie Pauly is nu in het Nederlands verschenen.


Strip: Dracula (2018)
Verhaal/tekeningen: &
Waardering: 3.5/5 sterren