Afgelopen weekend vond de Comic Con Ahoy Rotterdam plaats. Het evenement werd natuurlijk groots aangekondigd, het is immers van dezelfde organisatie van de Comic Con Amsterdam, London Film & Comic Con en de German Comic Con Berlin, Dortmund, ect. Er werd een beurs aangekondigd van 10.000 m² met vele activiteiten. De werkelijkheid was anders…
Na een drukke week had ik niet echt zin om stipt 11u in Rotterdam aanwezig te zijn, dus op mijn gemak stap ik rond 11 uur op de trein vanuit Amsterdam. Maar als ik rond half 1 op het metrostation Zuidplein aankom valt mij al op dat er al behoorlijk wat uitgedoste comic con-bezoekers ín de metro stappen. Bij hal 1 in Ahoy Rotterdam aangekomen zie ik niet de drukte die ik gewend ben bij deze evenementen. Bij de, inmiddels erg bekende, standjes staan plukjes mensen.
https://www.instagram.com/p/BRQRC-yADv_/
Natuurlijk is het ook leuk en heb ik zeker even rondgesnuffeld. Daar stuitte ik op Patrick Cornelis, de schrijver/tekenaar van de eerste Vlaamse zombiecomic! Geen moment getwijfeld om een exemplaar van Virus mee te nemen. Recensie en meer info volgt natuurlijk hier op De Nachtvlinders.
En ook waren er zeker wel mooi uitgedoste cosplayers.
Overdaad schaadt
Ik heb tot nu toe alle commerciële comic cons in Nederland sinds 2015 bezocht; Dutch Comic Con 2015 en 2016, Comic Con Amsterdam 2016, RetroCon Rotterdam 2016, Dutch Xmas Con 2016 en nu dus de Comic Con Ahoy Rotterdam 2017. Een vraag die ik afgelopen week kreeg: “Welke comic con is dan de officiële Nederlandse comic con?”
Deze bestaat niet, comic con is niet meer dan de Engelse term voor stripbeurs. Een vrije naam, iedereen mag zijn evenement comic con noemen.
Misschien is de vraag eerder “Welk evenement is comic con-waardig?”
Dat was de Comic Con Ahoy Rotterdam in elk geval niet. Ja, ik ben teleurgesteld. De eerste Dutch Comic Con was op sommige punten verre van perfect, maar de tweede én de kersteditie waren zeer goed georganiseerd en gezellig. [De “Dutch Cons” worden georganiseerd door EasyFairs, net als tegenwoordig ook FACTS en Antwerp Convention in België, red.]
De eerste Comic Con Amsterdam viel bijna in dezelfde valkuilen, maar was groots opgezet en trok ondanks de tropische dag nog best wel wat mensen. Daarom verwachtte ik ook dat deze organisatie [het Britse Showmasters met het Duitse Comic Con Europe, red.] met een versie in Rotterdam zichzelf zou overtreffen. Nee dus, het was verre van episch en kwam op geen enkel vlak in de buut van de Dutch Comic Con en Comic Con Amsterdam. Wellicht was het klein opgezette RetroCon Rotterdam [juist, van wederom een andere organisatie, red.] zelfs nog leuker en iets drukker bezocht. Ook was de hal van 10.000 m² voor nog niet eens de helft in gebruik.
https://www.instagram.com/p/BRQWImrh-Er/
Waar ligt dit aan? Ik denk dat dit gedeeltelijk komt door de directe concurrentie, de volgende Dutch Comic Con vindt eind deze maand plaats en mensen kiezen in dat geval misschien eerder voor het vertrouwde/bekende. Hetzelfde geldt vermoedelijk ook voor de standhouders. Daarnaast vond in hetzelfde weekend De Stripdagen plaats in Rijswijk, wat ook mogelijk een aantal bezoekers en standhouders keuzestress opleverde.
Maar ook het volume op de lange termijn schaadt, elke paar maanden zo’n evenement maakt het minder speciaal.
Verder is Nederland gewoon te klein. Duitsland heeft 80 miljoen inwoners, daar organiseren Showmasters/Comic Con Germany 4 evenementen. Dat is 1 con per 20 miljoen inwoners. In Nederland doen ze er twee op 17 miljoen. En het publiek is eigenlijk elke beurs hetzelfde [wat ook wel weer op een bepaalde manier gezellig is, red], want of je nu naar Utrecht, Amsterdam of Rotterdam moet rijden, het is hoogstens een uurtje verder.
Maximaal twee Comic Cons?
Update: 08/03/2017
FirstLook Festival
Het van oudsher gamefestival van Blammo/GameKings zette afgelopen jaar ook stevig in op comics, waaronder een samenwerking met de New York Comic Con. Van alle comic cons in Nederland hadden zij wellicht de grootste line-up qua comicartiesten. Een toevoeging die ik graag aan dit artikel wil maken.
Ik denk dat er in Nederland plek is voor een grote comic con of twee. Laten we zeggen Dutch Comic Con in het voorjaar en Comic Con Amsterdam in het najaar. Het diehard publiek kent namelijk nog tig evenementen; Imagicon, Dynamicon, Tomocon, Castlefest, Elf Fantasy Fair, ect, ect. Ik zou het zonde vinden als door al het comic con-geweld ook deze andere evenementen lijden… (Ik zou willen dat er nog eens een kleinschalige horrorcon in Nederland komt. Ja, dat heb ik al eens geroepen en wellicht pak ik dan nog eens vanuit mezelf op).
Natuurlijk zal er altijd een verschil zijn tussen die twee organisaties, zoiets als dat Dutch Comic Con het grootste aanbod heeft en Comic Con Amsterdam de meeste namen.
Het is misschien heel vervelend dat het besef moet komen door de Rot Con (dank voor de afkorting Minneboo), maar we kunnen natuurlijk pas echt de balans opmaken na de derde Dutch Comic Con. Weten zij hun publiek vast te houden? Of zullen ook daar de bezoekers aantallen flink teruglopen?
Duidelijk commentaar, Frank. Ik was er niet bij in Rotterdam, maar vond dat er al weinig interessants op de site stond. Een dag van tevoren stonden TWEE stripmakers als guests aangeduid. Twee. Ik denk dat er te veel Comic Cons zijn, zoals je zelf ook al aangeeft. Ik snap het wel: men ruikt geld. Maar daardoor loopt de term Comic Con juist schade op als die beurzen tegenvallen.
Twee van dit soort events in Nederland per jaar lijkt me prima. Dat houdt het leuk, fris en gezellig.
het probleem lijkt me niet te zitten in het feit dat dutch comic con dicht bij deze con staat, maar het feit dat de organisatie zich niet bekommerd heeft om de beleving van de bezoekers.
het commentaar op hun facebook (als het niet door de organisatie alweer verwijderd is) liegt er niet om. een snelle cashgrab met zo min mogelijk investering en veel bluf (zelfs de door hun geclaimde bezoekersaantallen worden betwijfeld door bezoekers). Deze klachten gingen ook al rond na Amsterdam en ze lijken niet te luisteren maar vooral mooi weer te willen spelen.
Het voorlopige programma van dutch comic con is zojuist op hun facebook online gezet en ik denk dat showmasters lekker terug naar engeland kan gaan. en dan zeggen ze dat nederlanders gierig zijn…
Dacht nou laat ik de Rotterdamse comic con eens gaan checken.
Kom daar bij aan..Nergens staat iets aangeduid.
Bijv in Utrecht zie je grote vlaggen en borden etc maar hier helemaal niks.
Als je niet zou weten dat comic con er was, zou het niet eens opvallen.
Binnen ook niks.
Het was donker, saai, weinig aankleding en weinig licht.
Het had geen sfeer.
Ben normaal gesproken in Utrecht bij Dutch Comic Con en in Gent bij F.A.C.T.S wel paar uurtjes zoet maar was hier denk ik na een half uurtje al weer buiten.
Ik hou het wel op die van Utrecht en Gent 😉
Ik schreef van het weekend toevallig hetzelfde: meer kleine cons zorgt voor een spreiding van aanwezigen, standhouders, gasten en dus ook animo, vulling van de conventie, et cetera. Nederland is niet groot genoeg voor drie cons en die aanfluiting van dit weekend bewijst dat.
We beginnen in Nederland uit de beginfase te geraken van het organiseren van comic cons. De eerste DCC was te klein, maar het is (zeker na de overname door Easyfairs) goed gegroeid en ik ben oprecht benieuwd naar hoe het er dit jaar uit ziet; de vloer lijkt rijker ingedeeld en er is daadwerkelijk een multi-track schema met iets dat de benaming ‘panels’ begint te benaderen. Daar zit dus groei in.
Amsterdam begon goed, zij het wat klein, maar met een leuke gastenlijst en mediapartijen die iets toevoegden op de beursvloer. Daar moet echter ook nog groei in komen wil het kunnen meetellen. Als je dan ziet dat Rotterdam kleiner en rustiger was dan de eerste DCC én nota bene een andere beurs van dezelfde organisator, stijgt mijn verbazing over waarom dit evenement überhaupt is georganiseerd (omdat het geld oplevert, dat snap ik wel).
De meeste bezoekers zullen de lokale evenementen niet spiegelen aan buitenlandse cons, maar de organisatie mag wel ambitieuzer zijn. In Londen zijn bijvoorbeeld meerdere prima conventies, Facts is niet slecht, en we zouden in Nederland serieus die kant op kunnen.
Fijn dat er meer mensen zo over denken. Goed beschreven. Ik was er ook afgelopen zaterdag en schrok een beetje. Wat ze beloofden maakten ze niet waar. Wat ik ook niet begrijp dat er geen grote merken, uitgeverijen of filmdistributeurs (Let op Dutch Comic Con!) aanwezig zijn. Lego, Funko, Pathé, Disney, enz. het lijkt me fantastisch. Vroeger had je ook altijd de speelgoedbeurs in de RAI. Het promoten van speelgoed/design toys, films, games en zelfs comics is ver te zoeken bij ‘onze’ cons. Amerika pakt dit heel anders aan. Gelukkig zag ik op de eerste Dutch Comic Con bedrijven zoals Sylvester strips, FOX enz. staan. Dat maakt het interessanter. Voorlopig sla ik Amsterdam en Rotterdam over.