Verstript: Dracula de Ondode

Menig liefhebber fronste toen twee jaar geleden het boek Dracula the Un-Dead uitkwam. Niet alleen claimde het een officieel vervolg te zijn op het bekende boek van Bram Stoker, het zou ook nog eens medegeschreven zijn door een nazaat van de Ier. Dacre Stoker en Ian Holt werkten samen om een vervolg te breien aan ’s werelds meest bekende vampierverhaal. De critici en liefhebbers onthaalden het werk met gemengde gevoelens. Heiligschennis of een 21-eeuwse update en aanvulling op het Dracula-epos? Ik hou van klassieke vampieren: dreigende roofdieren met soms nog een zweem menselijkheid. Zolang vampiers niet glinsteren wanneer ze in het zonlicht rondhuppelen en zich gedragen als misselijkmakende pubers, ben ik al een tevreden persoon.

strip: dracula de ondodeZelf ben ik noch door de Engelse, noch Nederlandse versie van Dracula de Ondode geraakt. Niet dat het slecht geschreven was, maar ik werd niet in het verhaal getrokken. Het boek bleef liggen na 100 pagina’s gelezen te hebben, tot het terug naar de bibliotheek moest.

Ik ben een kind van mijn tijd, van nature uitermate nieuwsgierig en wou weten hoe verhaal eindigde. Dus bezocht ik de wikipagina over Dracula the Un-Dead en las er een samenvatting van het plot. Het verhaal speelt zich af in 1912 en focust zich op de zoon van Jonathan en Mina Harker, Quincey. Hij ambieert een carrière als acteur. Dat is tegen de zin van vader Jonathan, die ondertussen een drankprobleem heeft ontwikkelt en wiens huwelijk met Mina op instorten staat. In Parijs ontmoet Quincey de befaamde Roemeense acteur Basarab, die de jongeman aanspoort in zijn acteerambities. Basarab blijkt niet te zijn voor wie hij zich uitgeeft. Waarom is hij zo gevoelig over de geschiedenis van Vlad Tepes? Oude bekenden als Abraham Van Helsing en Jack Seward duiken op, schrijver Bram Stoker speelt zelf een (biografische) rol en zelfs bloedgravin Erzsébet Bathory komt zich moeien! De auteurs herinterpreteren het klassieke verhaal en voegen heel wat toe.

Toegegeven, het is een echt 21-eeuwse vertelling, dat meer lijkt op het script voor een blockbuster dan het plot van een roman. Volgens de Internet Movie Database (IMDb) zou de verfilming dan ook volgen in 2012.

Als stripliefhebber was ik aangenaam verrast toen ik onlangs op het eerste deel stootte van ‘Dracula de Ondode’ in stripvorm, uitgegeven in hardcover door Casterman. Nu ik het plot kende, wou ik het verhaal nog een kans geven om me te ontvoeren. Michel Dufranne, die eerder al het scenario verzorgde voor een verstripping van de bijbel (!), bewerkte het verhaal van Dacre Stoker en Ian Holt en nieuweling Piotr Kowalski zorgde voor de plaatjes. Zijn tekenstijl mengt het beste van de Frans-Belgische traditie waar Casterman voor staat met de Angelsaksische stijl van Charlie Adlard (Walking Dead). De inkleuring worden er veel bruintinten gebruikt, die het Victorian Gothic-gevoel versterken. Een verhaal met Dracula in de titel kan uiteraard ook niet zonder bloed en erotiek: beiden worden aangenaam in beeld gebracht in de strip.

Volgens de informatie op de achterzijde zouden we nog zeker twee delen mogen verwachten. Het werk is een aanrader voor de vampierfans onder ons. De puristen zullen vloeken, maar Dracula de Ondode is een aangename aanvulling op de Dracula-mythe, in stripvorm alvast.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Verstript: Dracula de Ondode”

  1. Hehe, heerlijk: heiligschennis van het Dracula verhaal. Ow de ironie ^^

    Ik moet alleen zeggen dat ik niet heel erg warm draai voor Dracula de Ondode. Het klinkt als een slap probeersel om extra geld te trekken. Aan de andere kant, een 21ste eeuwse kijk op de klassieker zou ook wel weer interessant kunnen zijn…

    Beantwoorden

Plaats een reactie