Vijf 'Counter Lovecraft'-boeken
Voor Lovecraft-week zullen we vast niet hoeven te blijven herhalen dat H.P. Lovecraft niet de leukste man ter wereld was. Desondanks zijn gigantische literaire invloed hebben veel mensen soms een nare nasmaak over zijn werk. Mocht je dat zelf ook hebben (en dat is niet erg), wees niet getreurd, ik heb vijf super coole voorbeelden uit het onofficiële ‘Counter Lovecraft’-genre.
Wat is dat dan? Hoor ik je vragen. Niet iedereen is het helemaal eens over de definitie, maar kort door de bocht zijn dit boeken en kortverhalen die in essentie gezien kunnen worden als Lovecraftiaans, maar daarmee juist tegen de vaak onderliggende xenofobische subtext gaan van menig verhaal van onze oude Howard. Auteurs in dit genre erkennen de gigantische invloed die Lovecraft heeft uitgeoefend op meerdere literaire genres maar ze schrijven en verwoorden hun verhalen in een meer 21ste gedachtegang. Hierbij worden bijvoorbeeld dingen zoals racisme blootgelegd en gediscussieerd, worden onwaarschijnlijke genres gekruist of verandert de leesdoelgroep opeens naar basisschoolkinderen. Als je Lovecraft Country hebt gekeken, of het gelijknamige boek hebt gelezen, dan weet je wel een beetje de richting die we op gaan. Weet je wie Lovecraft Country geschreven heeft, trouwens? Doe dan mee met onze prijsvraag!
The Ballad of Black Tom (Victor Lavalle)
Dit boek wordt door velen gezien als het boegbeeld van Counter Lovecraft. De novelle van Victor Lavalle gaat over een arme zwarte muzikant die door een rijke man word meegezogen in een gigantisch web aan mythos horror. The Ballad of Black Tom weet op een fantastische manier alle elementen van Lovecraftiaanse horror neer te zetten, het boek is écht meedogenloos bruut. Daarbij werpt Lavalle ook nog eens als geen ander een kritisch oog op de rassensegregatie in de jaren 20, en die combinatie werkt.
It Devours! (Joseph Fink & Jeffrey Cranor)
It Devours! is het tweede boek uit de Welcome to Night Vale boekenreeks gebaseerd op de gelijknamige horror/mysteriepodcast. In het boek komen twee nogal onwaarschijnlijke bewoners van het vreemde stadje Night Vale samen aan het werken om tegen een sekte te strijden die een gigantische worm aanbidden die alles in zijn pad opvreet. Ondanks dat het in essentie echt wel een horrortitel is, is It Devours! hi-la-risch. Het boek weet existentiële terreur op de een of andere manier heel goed te combineren met humor zónder dat het een parodie op oorspronkelijke werken is. Als je net zoals mij af en toe een goed potje wil lachen bij je horror dan zit je bij dit boek echt op de goede plek.
The Dream-Quest of Vellit Boe (Kij Johnson)
Net als The Ballad of Black Tom is The Dream-Quest of Vellit Boe een novella. Geen heel boek, maar zelf maar een ‘langer’ kort verhaal, net zoals H.P. Lovecraft ze schreef. Dream Quest is van naam gebaseerd op de Lovecraft novelle The Dream-Quest of Unknown Kadath en diens vervolgen The Silver Key en Through the Gates of the Silver Key. Daar blijft het bij met de vergelijkingen. The Dream-Quest of Vellit Boe is soort van sprookjesachtige ontdekkingsreis in de Lovecraftiaanse ‘Dreamlands’. Het boek zet vrouwen meer op de voorgrond als Lovecraftiaanse protagonisten is niet schuw om meer in te gaan op de emoties van hoe personages zich nou écht voelen als ze vast zitten in zo’n Lovecraftiaanse nachtmerrie.
The Book of Cthulhu Vol. 1 & Vol 2. (Diverse auteurs)
De twee delen van The Book of Cthulhu zijn in principe verzamelalbums van Lovecraftiaanse verhalen maar dan door contemporaire auteurs geschreven. In het voorwoord wordt eigenlijk al verteld hoe de editor Ross E. Lockhart in deze verzamelalbums minder de ‘standaard’ verhalen wou uitlichtten maar meer de gekke, aparte en nieuwe spins op oude ‘klassiekers’ wou laten zien. Het resultaat mag er zijn. Het merendeel van de verhalen in deze bundels zijn een waar genot om te lezen, of het nou gaat om meer humoristische takes, hervertellingen met een Lovecraft twist of gewoonweg kickass shorts. In essentie zijn deze verzamelboeken daarmee zeker weten Counter Lovecraftiaans en absolute aanraders.
Tales from Lovecraft Middle School (Charles Gilman)
Lovecraft voor basis- en onderbouw scholieren. Need I say more? Deze reeks van vier super leuke, grappige en soms creepy as hell jeugdboeken zijn geschreven door Charles Gilman, pseudoniem van Jason Rekulak, een editor bij Quirk Books. In de boeken gaat scholier Robert Arthur gaat samen met zijn vriendjes verschillende mysteries bij de kraag proberen te pakken in de altijd vreemde hallen van Lovecraft Middle School. Is dit in essentie een soort Lovecraft griezelbus? Ja. Zijn het aanraders? Ja. Kun je het ook lezen als volwassene? Alsof je nu geen Griezelbus of Kippevel meer leest, ja ja ja!
Heb jij interesse om één van deze titels te lezen? Of heb je dat misschien al gedaan? Laat het ons weten in de comments!
Meer over: Boeken, H.P. Lovecraft, Horrortips