Recensie: Vrees het duister (Becky Masterman)
De naam Becky Masterman zal liefhebbers van spannend leesvoer allicht bekend voorkomen. Zij is namelijk de schrijfster van ‘Route 66 Killer’, een boek dat door menigeen lovend ontvangen werd. ‘Vrees het Duister’ is het langverwachte tweede boek van Masterman, waar opnieuw de hoofdrol gegeven is aan het karakteristieke personage Brigid Quinn. Ze werkt al een tijdje niet meer als FBI-agent, maar het gevaar weet haar nog steeds moeiteloos te vinden.
‘Ex-FBI-agente Brigid Quinn is beschoten, gestoken en als lokaas gebruikt voor een seriemoordenaar. Ze wist echter altijd op haar instinct en haar FBI-training te vertrouwen. Maar nu, terwijl ze het rustiger aan wil doen, krijgt ze te maken met een verdronken jongen. De familie van het slachtoffer is ervan overtuigd dat zijn dood geen ongeluk was. Razendsnel moet Quinn alle puzzelstukjes in elkaar zetten, omdat ze ook zelf weer wordt bedreigd, en het gevaar is veel dichterbij dan ze denkt... ‘
Evenals ‘Route 66 Killer’ draait dit boek ook weer om het originele en onconventionele hoofdpersonage Brigid Quinn. Waar andere thrillers zich meestal richten op getalenteerde (soms jonge) politieagenten, kiest Masterman voor een heel andere weg, namelijk een ex FBI-agent, die van haar oude dag probeert te genieten. Althans…Brigid voelt zich alles behalve oud en gaat in haar vrije tijd graag op onderzoek uit. Om die reden klust ze bij als privédetective, wat niet altijd zonder slag en stoot gaat. In het begin van het verhaal neemt de auteur de tijd om het leven van Brigid en haar omgeving te beschrijven. Dit vergt wat geduld van de lezer, omdat het boek daardoor traag van start gaat.
Maar dit geduld wordt later rijkelijk beloond, wanneer je eenmaal in het verhaal zit. Naast intrigerende personages, maakt Masterman slim gebruik van het creëren van onbetrouwbaarheid en onveiligheid in Brigids omgeving. Omdat Brigid zelf ook last krijgt van hallucinaties, kun je je als lezer afvragen in hoeverre zij en haar waarnemingen nog te geloven zijn. Begint ze dingen te zien die er niet zijn. En de komst van nichtje Lauren Kate zet alle zintuigen op scherp. Is ze te vertrouwen of probeert ze haar tante om onbekende redenen uit de weg te ruimen?
De spanning in het verhaal wordt door bovengenoemde elementen goed opgebouwd. Het verhaal leest als een soort dagboek, omdat je alles beleefd door de ogen van Brigid. Brigid wordt door een vriendin aangespoord om een verdachte dood te onderzoeken. Zodra ze hier dieper induikt, gebeuren er rare dingen, zoals één van haar honden, die van een giftig dier eet. Ook wanneer ze allerlei vreemde klachten krijgt, voel je als lezer direct wat dit met Brigid doet. Doordat deze klachten haar waarneming beïnvloeden, ga je als lezer ook twijfelen aan de betrouwbaarheid van de personages in Brigids directe omgeving. Dit in combinatie met Brigids ervaring als FBI-agent draagt bij aan een goed opgebouwde spanning.
Aan het einde van het boek vallen alle puzzelstukjes in elkaar. De vraag die je je hierbij kunt stellen, is of een ex-FBI agent dit niet eerder had kunnen vermoeden. Aan de andere kant laat de auteur hiermee zien, dat juist ook menselijke aspecten een grote rol spelen in de omgang met onvoorziene omstandigheden en de dreiging van gevaar. Zelfs bij een ex-FBI agent. Wel hadden we naast Brigid ook wat meer willen weten over de achtergrond van andere personages.
Concluderend is ‘Vrees het Duister’ een spannende thriller voor een breed publiek. De hoofdpersonage is origineel en verfrissend en de auteur speelt op intrigerende wijze met haar geloofwaardigheid en die van haar omgeving. Wel hadden enkele bij personages door Masterman verder uitgediept kunnen worden.
‘Vrees het duister’ is geschreven door Becky Masterman. Uitgever Luitingh-Sijthoff is verantwoordelijk voor de Nederlandse publicatie. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.
[yasr_overall_rating size="--" postid="52801"]
Meer over: Boeken, Recensies