Recensie: Wat jij niet ziet (Sarah Pinborough)
Sarah Pinborough speelt het klaar om in 'Wat jij niet ziet' een ongrijpbaar onderwerp in een spannend en angstaanjagend verhaal te gieten.
Het zal weinig mensen ontgaan zijn, dat uitgever The House of Books goed aan de weg timmert met hun thriller- en horrorassortiment. Ze hadden al interessante namen als Tess Gerritsen en Sebastian Fitzek in hun bestand, maar wisten ook de rechten te bemachtigen van het nieuwste boeken van Stephen en Owen King en het recent verschenen Wat jij niet ziet van Sarah Pinborough.
‘Louise is een alleenstaande moeder. Tijdens een zeldzaam avondje uit ontmoet ze een man en valt als een blok voor hem. De maandag erop ontmoet ze haar nieuwe baas, David. De man uit het café, die getrouwd blijkt te zijn, en die zegt een fout te hebben begaan. Dan ontmoet Louise Adele, de vrouw van David. De twee raken bevriend en Louise leert een heel andere kant van David kennen. Er lijkt iets goed mis in hun huwelijk. Louise wil weten wat...’
De promotie van Wat jij niet ziet werden groots opgezet met teksten als ‘Vertrouw dit boek niet’, ‘Vertrouw dit verhaal niet’, ‘Vertrouw jezelf niet’ met de hashtag #WTFthatending. Het is dan ook niet vreemd te bedenken dat de Engelse versie van dit boek tijdens een indrukwekkende veiling verkocht zijn. Ook zijn er plannen om dit boek te gaan verfilmen. Het boek komt uit de pen van een auteur, die verschillende prijzen heeft gewonnen met haar schrijfwerk voor BBC-series. Ze schrijft in diverse genres, waaronder fantasy, horror en young adult (het recent verschenen boek 13 Minuten, Red.) Dit alles maakt ons des te nieuwsgieriger naar Wat jij niet ziet, dat al lovende woorden ontvangen heeft van Stephen King, Harlan Coben en The Guardian.
In het boek wordt het verhaal verteld door de ogen van verschillende personages, waarbij het grootste deel toebehoord aan de alleenstaande moeder Louise en de getrouwde Adele. Vooral Louise is een personage, dat heel toegankelijk is en waar je als lezer vanzelf bij mee gaat leven. Op het moment dat ze de getrouwde David ontmoet, kun je al haarfijn aanvoelen dat dit alleen maar mis kan gaan. En hoe! Louise raakt verschrikt in het huwelijk tussen de breekbare Adele en de dominante Davis, waarbij je je constant afvraagt wat er mis is in hun huwelijk en wie te vertrouwen is. Vooral Adele en David roepen verschillende gevoelens op. Breekbare mooie vrouw? Dominante echtgenoot? Of zit het toch anders? Pinborough besteedt hier ook ruimschoots aandacht aan het verleden van zowel Louise als Adele en datgene wat ze verbindt, namelijk zogenoemde angstdromen of ‘night terrors’. En dit wordt heel mooi in het verhaal verwerkt.
Het boek bestaat uit drie delen en bevat verschillende plottwists, die het verhaal een flink bizar en angstaanjagend tintje geven. De spanning wordt hierdoor goed opgebouwd en de lezer krijgt steeds meer een ongemakkelijk gevoel over het web waar Louise langzamerhand in verstrikt raakt. Naarmate het boek vordert, snap je steeds meer de teksten ‘Vertrouw dit boek niet’, ‘Vertrouw dit verhaal niet’, ‘Vertrouw jezelf niet’. Want je kunt tijdens het boek ook niets en niemand vertrouwen en wordt constant op het verkeerde been gezet. Pinborough weet in dit verhaal zijdelings iets te presenteren dat op het eerste gezicht een extra dimensie aan het boek geeft, maar uiteindelijk alles bepalend voor het eind van het verhaal is. Het einde komt hierbij als een schrok, onverwacht en bizar. Inderdaad #WTFthatending.
Pinborough speelt het klaar om een ongrijpbaar onderwerp in een spannend en angstaanjagend verhaal te gieten, waarbij de lezer het verhaal beleeft door de ogen van verschillende personages. Je wordt heen en weer geslingerd tussen mensen die je denkt te vertrouwen en constant op het verkeerde been gezet. Voeg daarbij een goede uitwerking van de personages met aandacht voor hun verleden aan toe en je hebt een heerlijk eng en intelligent boek in handen!
Sarah Pinborough schrijft in verschillende genres waaronder Young Adult, fantasy en horror. Ook heeft ze meegewerkt aan verschillende televisieseries, waaronder voor de BBC. De boeken Wat jij niet ziet en 13 Minuten zijn de eerste boeken van haar, die in het Nederlands vertaalt zijn. Wat jij niet ziet is verschenen bij The House of Books en er zijn al plannen om er een film van te maken.
[yasr_overall_rating size="--" postid="58409"]
Meer over: Boeken, Recensies