Recensie: Wayward Pines – seizoen 1
M. Night Shyamalan is er met Wayward Pines in geslaagd om een spannende, bizarre, originele serie neer te zetten die verschillende genres combineert.
Een perfecte, bijna onwerkelijke wereld in een idealistische omgeving met bergen en vele dennenbomen. Welkom in Wayward Pines. Blake Crouch creëerde met zijn ‘Wayward Pines trilogie’ een eigenaardige, bizarre en angstaanjagende wereld. Dit is nu visueel gemaakt onder de wakende ogen van M. Night Shyamalan (‘The sixth sense’, ‘The Village’, ‘Unbreakable’).
‘M. Night Shyamalan brengt ons dé superspannende, bovennatuurlijke reeks van het jaar die gebaseerd is op de bestsellers van Blake Crouch! Wanneer geheim agent Ethan Burke (Matt Dillon) ontwaakt in een ziekenhuis in Wayward Pines, een idyllisch maar bizar bergdorpje in Idaho, probeert hij uit te vinden wat hem en zijn twee vermiste collega’s is overkomen. Ethan wil koste wat het kost de waarheid achterhalen en terugkeren naar zijn gezin. Uiteindelijk onthult hij een vreselijk geheim over de mensheid.’
Boeken
De televisieserie is voornamelijk gebaseerd op de trilogie van ‘Wayward Pines’ en buiten enkele details (in het boek heet de koffiezaak ‘Screaming Beans’) komt veel van de boeken terug in de serie. ‘Wayward Pines’ wordt hierbij afgebeeld als een tijdloos stadje, waar je eigenlijk niet goed uit op kunt maken in welke tijd de serie zich afspeelt. Kijk bijvoorbeeld naar details als de huizen, de winkels en de kleding van mensen. In de winkels worden bijvoorbeeld nog ouderwetse ladenkassa’s gebruikt. Net als in de boeken blijft de kijker tot één van de laatste afleveringen in onwetendheid, in welke tijd het verhaal zich precies afspeelt. Ook de combinatie van verschillende elementen is grotendeels intact gebleven. De serie begint als een drama/thriller, maar op een gegeven moment verschuift de focus meer naar science-fiction/horrorverhaal. Denk hierbij de reden waarom en hoe ‘Wayward Pines’ is ontstaan en wat de bewoners doen om de ogenschijnlijke perfectie en de geheimen van het stadje te bewaren.
Verschillen
Degenen die de boeken kennen, zal het ook opgevallen zijn, dat er een aantal verschillen zitten tussen de boeken en de televisieserie. Allereerst verschilt het einde van de serie met die van het boek. Oorspronkelijk was de televisieserie beperkt tot één seizoen. Maar nu er toch een vervolgseizoen gemaakt gaat worden, wordt er over gesproken om het einde van seizoen één te veranderen. Daarbij besteden de boeken meer aandacht aan het verleden van Theresa Burke. Ten slotte bestaat de boekenreeks uit drie delen, waarbij het laatste deel zich voornamelijk richt op de uitbraak van de Abby's. Deze uitbraak komt in de serie, die uit twaalf afleveringen bestaat, alleen in de laatste aflevering voor.
Sfeer en spanning
Dit betekent wel dat de serie zich vooral richt op de sfeer en de spanningsopbouw. Denk hierbij aan de sfeer dat geschept wordt in de film ‘The Village’, die ook afkomstig is van M. Night Shyamalan. Wayward Pines lijkt op het eerste gezegd een lieflijk en ogenschijnlijk perfect stadje, maar er komen steeds meer barsten in deze schijnwerkelijkheid. Bepaalde vreemde gebeurtenissen in ‘Wayward Pines’ geven de kijker steeds meer het gevoel dat er toch ergens iets niet klopt. Opstandige bewoners verdwijnen en door middel van regels wordt iedereen in het gareel gehouden. De gekozen locatie draagt nog extra bij aan het ogenschijnlijk gevoel van perfectie. Er is hiervoor gekozen voor een stadje in Canada, wat omringt wordt door bergen en dennenbomen, wat natuurlijk passend is voor de naam van de serie.
Mooi hierbij is dat de televisieserie veel aandacht besteedt aan de manier waarop scholieren in dit stadje les krijgen en geselecteerde leerlingen ingewijd worden in de geheimen die het stadje herbergt. Mooie rollen zijn hierbij weg gelegd voor Nurse Pam (Melissa Leo) en schoolhoofd Megan Fisher (Hope Davis). Vooral Nurse Pam is een karakter die gemixte gevoelens teweeg brengt. Aan de ene kant doet ze afgrijslijke dingen, aan de andere kant wekt ze vooral aan het eind ook gevoelens van medelijden op. Ook Matt Dillon, die de rol van Ethan Burke op zich neemt, is goed gekozen.
Extra’s
Spijtig genoeg staat er niet zoveel bonusmateriaal op de dvd’s als je bij deze serie zou verwachten. De extra’s op dvd’s zijn bescheiden en bestaan uit een tweetal kleine fragmenten:
- Where paradise is home: een Wayward Pines Stijlgids
- Het creëren van een mythologie
Het bonusmateriaal is aan de korte kant, maar geven samen wel een mooi beeld van het transformeren van de trilogie naar het witte doek. Waarom is er voor een bepaalde stad gekozen om Wayward Pines tot leven te brengen? Ook gaan de fragmenten dieper in op de mix aan genres dat de serie bevat en de visuele creatie van de Abby’s.
Wel is er hier sprake van een gemiste kans. Naast de serie is er namelijk ook een kleine spin-off gemaakt ‘Gone: A Wayward Pines Story’. Het was een grote toevoeging geweest als deze miniserie ook op de dvd’s hadden gestaan. Wat daarnaast ook mist is een interview met de schrijver van de trilogie; Blake Crouch. Het is namelijk interessant om te weten welke rol hij in het creëren van de serie heeft gespeeld en wat hij van het eindresultaat vindt.
Concluderend is ‘Wayward Pines’ een spannende, bizarre en originele serie, die verschillende genres combineert. M. Night Shyamalan is er met deze serie in geslaagd om de boekentrilogie succesvol op de beeldbuis te krijgen. Nu vol spanning afwachten op het tweede seizoen!
‘Wayward Pines’ is een productie van 20th Century Fox en is verkrijgbaar op dvd en blu-ray. Een tweede seizoen is inmiddels in de maak.
[yasr_overall_rating size="--" postid="49194"]
Meer over: Series, M. Night Shyamalan, RecensiesRead more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.