Recensie: De Donkere Toren – De Wind door het Sleutelgat (Stephen King)

‘De tijd is een sleutelgat, dacht hij, opkijkend naar de sterren. Dat denk ik echt. Soms bukken we ons om erdoor te gluren. En de wind, die we op onze wangen voelen, wanneer we dat doen – de wind die door het sleutelgat waait – is de adem van het hele levende universum.’

De Donkere Toren-serie, is wel één van de meest indrukwekkende werken van Stephen King. Het creëren van Midden-Wereld, een wereld die naast de onze bestaat, is intrigerend te noemen. Het heeft zoveel weg van onze wereld, maar er zijn nog meer dingen anders, de magie, de vele bijzondere wezens en de taal.

Met deel zeven sloot Stephen King de reeks in 2004 af. Even leek het alsof de serie definitief afgesloten was, maar dit jaar verraste King zijn fans met toch nog een verhaal, dat zich afspeelt in Midden-Wereld. ´Voor mijzelf was het fijn te ontdekken, dat mijn oude vrienden toch nog iets te zeggen hadden. Het was een geweldig geschenk hen terug te vinden, jaren nadat ik dacht dat hun verhalen waren verteld.´ aldus de schrijver zelf. Het boek is, net als de andere delen van de serie, een mengeling van horror, science-fiction, fantasy en western.

bookcover´Roland en zijn medereizigers (‘Ka-tet’)zijn op reis en worden onderweg overvallen door een storm (‘Starkblast’). Deze storm dwingt hen te schuilen in een hut. Hier vertelt Roland een verhaal, van toen hij jong was. Het is niet lang na dood van Rolands moeder, waar hij zelf een grote rol in heeft gespeeld. Samen met een mede-scherpschutter, wordt hij, door zijn vader, eropuit gestuurd om een seriemoordenaar op te sporen in Debaria. Hier is eveneens het huis, waar zijn moeder een tijdje heeft gewoond. De moordenaar, waar ze jacht op maken, blijkt geen normale moordenaar, maar een ‘huid-man’. En het verhaal ‘De Wind door het Sleutelgat’ blijkt hier wel een heel belangrijke rol in te spelen…..’

De opbouw van het boek is al bijzonder te nemen. We spreken in feite van een verhaal, in een verhaal, in een verhaal. Het belangrijkste deel beslaat wel het verhaal ‘De Wind door het Sleutelgat’. Een verhaal wordt in Midden-Wereld als een soort sprookje aan kinderen verteld. Dit betekent overigens niet, dat het ook daadwerkelijk een kinderverhaaltje is. Het is juist een onheilspellend verhaal, vol met duistere monsters. Het verhaal geeft daarbij een goed (en voor degene die al bekend waren met de Donkere Toren serie) en verdiepend beeld van de mythologie en sfeer rondom Midden-Wereld. Dit is eveneens de reden, waarom het boek juist toegankelijk is voor de mensen, die minder of niet bekend zijn met de eerdere delen. King draagt hier nog extra aan bij door het schrijven van een voorwoord, met wat korte opmerkingen over Midden-Wereld voor de niet-ingewijden. Hierbij is het voor de ingewijden handig te weten, dat dit boek in de serie thuishoort tussen deel vier (‘Tovenaarsglas’) en deel vijf (‘Wolven van de Calla’), oftewel gezien kan worden als deel viereneenhalf.

pictureEen van de redenen, waarom een boek goed gevonden kan worden, is als je als lezer helemaal in het verhaal zit. Met de opbouw van ‘De Wind door het Sleutelgat’ schuilt het gevaar, dat je als lezer niet de tijd wordt gegund, om diep in het verhaal terecht te komen. Jammer aan de ene kant, maar aan de andere kant bezit King een sterke en beeldende manier van vertellen, die dit grotendeels compenseert. Daarbij is het boek, zoals eerder genoemd, een mengeling van genres. Horror, fantasy, sciencefiction, western, je zult het allemaal in meerdere of mindere mate terugvinden in het boek. Je hebt natuurlijk monsters en monsters, en King weet zijn versie een mythologische en soms sprookjesachtige sfeer mee te geven. Bij sprookjesachtig moet je dan wel denken aan de duistere variant. Het boek is bij vlagen zelfs filosofisch te noemen, zie bijvoorbeeld de tekst aan het begin van dit artikel. Zeker interessant voor de lezer, die van de wat meer diepgaand leesvoer houdt.

Al met al heeft Stephen King met dit boek zijn doel bereikt: Een boek, dat zowel de ingewijden als de onbekenden met de serie zal interesseren. Het boek zal de nieuwelingen juist aan kunnen zetten, tot het lezen van de rest van de serie. De ingewijden, zullen in dit boek verdieping en meer informatie vinden over hun favoriete personages uit de serie. Een heerlijk boek voor de gure herfstavonden.

‘De Wind door het Sleutelgat’ is uitgegeven door Luitingh-Sijthof en verkrijgbaar in elke Nederlandse boekhandel.

Sterren: 4.1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie