Boekrecensie: Het Ontwaken (Laura Kasischke)
Wie van horror- en thrillerverhalen met een vleugje literatuur houdt, zou het boek ‘Het Ontwaken’ van Laura Kasischke eens moeten oppakken.
Wie van horror- en thrillerverhalen met een vleugje literatuur houdt, zou het boek ‘Het Ontwaken’ van Laura Kasischke eens moeten oppakken. Het is niet een typisch horrorboek, maar hierbij kun je je afvragen, wat een typisch horrorboek precies is. Het eerste wat opvalt aan dit boek is de voorkant. Dit geeft al gelijk een goed beeld van de sfeer van het verhaal. Een meisje met een duistere blik, half verstopt achter een geel/bruin gordijn/zeil. Je vraagt je gelijk af wie dit meisje is en waarom ze half verscholen zit.
‘De plaats van het ongeluk vertoonde geen spoor van bloed en zag er prachtig uit’
Dit is eerste zin van het boek en het maakt gelijk al indruk. Je wordt hierdoor als lezer gelijk het verhaal ingetrokken. Een korte beschrijving van de inhoud van het boek:
Shelly is getuige van een auto ongeluk, waarbij twee studenten betrokken zijn. Wanneer ze later de krant open slaat en een artikel over het ongeluk leest, blijken de feiten helemaal verdraait. Ze gaat hier achteraan, maar helaas zonder effect.
Craig verliest zijn vriendin bij een auto ongeluk. Zelf herinnert hij hier niets meer van. Nicole was lid van een dispuut en hun relatie liep daardoor alles behalve vlekkeloos. Nicole oogt als een lief en braaf meisje, maar is ze dat wel?
Perry is bevriend met Craig en kent Nicole al van jongs af aan. Na haar dood blijken er vreemde dingen te gebeuren. Perry ziet regelmatig een meisje verschijnen, en hij herkent hier Nicole in. Is Nicole wel dood? En is ze nog wel menselijk? Hij zoekt contact met de docent Mira, die een expert is op het gebied van de dood. Samen gaan ze onderzoeken wat er daadwerkelijk aan de hand is met alle gevolgen van dien……
Vanaf het begin raak je al onder de indruk van de poëtische schrijfstijl van Kasischke. Het feit dat het boek vertaald is uit het Engels doet hier geen afbreuk aan. Door deze manier van schrijven weet Kasischke al een sinistere sfeer te scheppen, zonder daadwerkelijk gruwelijke details te beschrijven. Het verhaal wordt verteld uit oogpunt van diverse personages. Dit kan soms wat verwarrend werken, maar houdt het verhaal ook interessant. Er wordt door de schrijfster moeiteloos heen en weer gesprongen in de tijd, waardoor je als lezer steeds meer te weten komt over de gebeurtenissen die zich zowel voor als na het onderzoek afspeelden.
Naast de diverse beschrijvingen van gebeurtenissen en ontwikkelingen, draait het boek vooral om de vraag of Nicole Werner wel daadwerkelijk dood is. En als ze niet dood is, wat is ze dan? En is ze wel dat brave en behoudende meisje, als wie ze zich voordoet? Perry is ervan overtuigd dat hij Nicole naar haar dood gezien heeft, zowel in het echt als op foto’s. Hij gaat hiervoor colleges over de dood volgen en komt in contact met docent Mira. Diverse theorieën en verhalen uit verschillende culturen komen aan bod, en hoe deze de gebeurtenissen rondom Nicole kunnen verklaren. Deze verhalen rondom dood en wederopstandingen zorgen voor veel spanning en een constant gevoel van dreiging.
Op de voorkant van het boek wordt een vergelijking gemaakt met ‘De Verborgen Geschiedenis’ van Donna Tart. Hoewel dit boek veel duisterder is, is de vergelijking zeker niet onterecht. Want wat ook een rol speelt in dit boek, zijn de soms gruwelijke gebeurtenissen, die in een selecte groep studenten (in dit geval een dispuut) kunnen plaatsvinden. Het zijn exclusieve groepjes met geheel eigen regels, waarbij (ongewenste) buitenstaanders een bedreiging vormen, waar mee afgerekend moet worden. Dit roept bij de lezer zowel fascinatie als huivering op, over hoe ver (groepen) mensen kunnen gaan.
Tot het eind van het boek weet Kasischke het gevoel van spanning, dreiging en soms zelfs afschuw vast te houden. Het einde van het boek schept dan wel hoge verwachtingen, die niet geheel worden beantwoord. Maar het boek bevat zoveel details en ontwikkelingen, dat het boek misschien gewoon een tweede keer gelezen moet worden, om het einde volledig te kunnen begrijpen.
Concluderend gezegd is ‘Het Ontwaken’ een interessant verhaal met een prachtige schrijfstijl. Niets is wat het lijkt en daarom ben je als lezer geneigd de pagina’s steeds sneller om te slaan.
Laura Kasischke (1961) heeft diverse poëziebundels en romans geschreven, waarvan enkelen zijn verfilmd. Ze is daarnaast professor Engelse Literatuur aan de Universiteit van Michigan. Met haar publicaties won ze enkele prijzen, waaronder de Juniper Prize en de Pushcart Prize. Momenteel woont ze met haar familie in Michigan.
‘Het Ontwaken’ is uitgegeven door Uitgeverij Mistral en verkrijgbaar in de betere boekhandel.
[yasr_overall_rating size="--" postid="20748"]
Meer over: Boeken, RecensiesRead more
Check trailer The Last of Us seizoen 2
Het kon natuurlijk niet anders. Na het succes van het eerste seizoen van de HBO-serie krijgen we binnenkort, in april van dit jaar, The Last of Us seizoen 2 te zien. En zo te zien zijn ze de laatste nog niet.
Fear Street keert terug: nieuwe film én trilogie op komst!
Vond je 'Fear Street' op Netflix ook zo leuk? Wij wel! Het is misschien schrikken, maar deze trilogie kwam al uit in 2021 en staat inmiddels alweer 3,5 jaar streamingstof te verzamelen. Tijd voor een nieuwe film in de serie dus. Of wat dacht je van vier nieuwe films? Kom maar op!
Horrorgids: week 2 2025
In deze horrorgids extra aandacht voor de films van Jordan Peele, wat huwelijkstips en nieuwe afleveringen kippenvel!
Squid Games infiltreert Call of Duty
De door ons zo overbekende rode en groene overalls van 'Squid Game' zijn vanaf nu ook te vinden in het schietspel 'Call of Duty: Black Ops 6' en 'Warzone'. Via verschillende modi kun je nu als jouw favoriete karakter uit de Netflix-hit spelen.