The Walking Dead Chronicles: Van populaire comic tot een succesvolle tv-serie

Een van de meest succesvolle horrorseries van het moment is wel The Walking Dead, een creatie gebaseerd op de populaire comicreeks The Walking Dead van Robert Kirkman. De serie maakte dermate indruk dat een tweede seizoen niet uit kon blijven. Dit seizoen is net gestart in de USA. Het eerste seizoen heeft diverse nominaties waaronder een Golden Globe voor beste drama televisieserie en (wat niemand waarschijnlijk verbaasd) voor ‘ Outstanding Prosthetic Make-up’.

Paul Ruditis (is verantwoordelijk voor verschillende boeken gebaseerd op series als Buffy, the Vampire Slayer). Frank Darabont (Ontwikkelaar van de tvserie The Walking Dead) en Robert Kirkman (schrijver van de comicserie The Walking Dead) hebben hun krachten gebundeld in het boek The Walking Dead Chronicles. Dit boek is het eerste deel van een tweeluik en zal, zoals de titel al doet vermoeden, dieper ingaan op de achtergrond van zowel de comic als de serie.

Het interessante van dit boek is, dat het laat zien hoe The Walking Dead zich ontwikkeld heeft van comic tot het witte doek. Het boek laat zien hoe het idee van de comic ontstaan is en bespreekt issues 1-6 (gebundeld in ‘Days gone bye’.). Daaropvolgend wordt vertelt hoe deze comic zijn weg vond naar een succesvol eerste seizoen, bestaande uit zes afleveringen. Er wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van deze afleveringen. Verschillende belangrijke aspecten worden hierbij belicht. Er wordt steeds een link gelegd naar de comicserie. De betekenis van de verschillende fragmenten uit de comics voor de serie worden uitgelegd. Bijvoorbeeld, in issue 5 van de comic staat, op pagina 13, een dialoog van Carol die uiteindelijk de inspiratie vormt voor de verhaallijn van haar man Ed, die haar mishandeld.

Natuurlijk wordt in the Walking Dead Chronicles ook veel aandacht besteedt aan een van de dingen die de serie zo goed maakt: de make-up en special effects. Denk hierbij aan de eerste aflevering van de half strompelende vrouwelijke zombie (‘bicycle girl’) in het park. Het boek laat zien hoe de zombies in de serie zo levensecht mogelijk worden neergezet. En natuurlijk mogen hierbij interviews met verschillende personen die een grote rol hebben gespeeld in het creëren van deze comic en televisieserie niet ontbreken. Tekeningen, foto’s en scriptfragmenten zorgen voor verdieping en een boeiende vormgeving. Dit boek is zowel interessant voor de comicliefhebber als voor degenen die alleen geïnteresseerd zijn in de televisieserie. Het zet zowel de comics als de serie in een breder perspectief.

Robert Kirkman wilde met de comicserie The Walking Dead maar een ding creëren: ‘ A zombie story that never ends’. Hij noemt dat zombiefilms vaak hetzelfde einde hebben: of enkele overlevenden rijden het onbekende tegemoet of iedereen gaat dood (lees: worden opgegeten). En, zo zegt hij, er is eigenlijk geen verhaal dat zich richt op hoe het de overlevenden die het onbekende tegemoet rijden, het verder vergaat. Dus schreef hij er zelf maar eentje. En ik denk dat hij daar aardig goed in is geslaagd.

Het boek zal begin november verschijnen en is te koop bij de betere (Engelse) boekhandels en internetbedrijven.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie