Laat ik kort zijn: lees deze recensie niet verder, maar koop en lees dit boek!
Kasker Rampart is een drijvend boorplatform op de Noordelijke IJszee. Het functioneert niet meer, en een harde kern van vijftien man personeel probeert met moeite de verveling en wanhoop op afstand te houden terwijl ze wachten op het schip dat hen naar huis moet brengen.
Maar wat de ploeg op het boorplatform niet weet, is dat de wereld voorbij hun bevroren horizon in de greep is van een verwoestende pandemie. Tv- en radiostations houden een voor een op met uitzenden. Wanneer de voedsel- en brandstofvoorraden opraken, zit er niets anders op dan te proberen de ijzige poolwinter te overleven en daarna op eigen kracht te proberen naar huis te komen. Ze strijden tegen honger en onderkoeling, zich niet bewust van het dodelijke virus dat ook hen zal bereiken…
Het lijkt er op dat je tegen mijn advies in verder bent gaan lezen en dus toch iets meer overtuiging nodig hebt om het debuut van Adam Baker te lezen.
Eindpunt begint met prachtige menselijke beschrijvingen van de individuen op een afgeschreven olieplatform, elk van hen zit daar zo voor zijn eigen reden en niemand bemoeit zich met elkaars geheimen. Zo is de beschrijving van de jonge hoofdrolspeelster Jane Blanc direct pakkend, ze is een geestelijke en moet zo ondersteuning bieden aan de werknemers op het olieplatform, maar worstelt zo erg met haar eigen zelfbeeld door overgewicht dat ze erg dicht tegen een zelfmoordpoging aan zit. De andere geheimen worden
Van persoonlijke drama’s bouwt Adam Baker op naar een groter groepsdrama, de stress neemt namelijk toe als de poolnacht bijna valt en ze nog niet weten wanneer we door de oliemaatschappij worden opgepikt, terwijl de voedselvoorraad opraakt. Het lukt Adam Baker zelf om die groepsdrama’s te laten overtreffen door wereldse problemen, maar daarbij nooit de persoonlijke drama’s uit het oog te verliezen.
En dan de zombies, het is niet het standaard zombiesvirus dat Adam Baker voor Eindpunt gebruikt, gelukkig legt hij zijn versie tot in de details uit en weet zo de pijn van het lijden goed over te brengen op de lezer. Wereldvernietigende virussen met zombies tot gevolg zijn rampzalig, maar de echte gevaren schuilen is het gebrek aan eten of warmte. De goed gebalanceerde combinatie van drama en horror brengen het boek via velen uitwegen naar een bijzonder eindpunt.
Hoewel einde? Outpost (zoals de Engelse titel van Eindpunt luidt) kwam in augustus 2011 uit. Inmiddels heeft Adam Baker nog twee boeken geschreven; Juggernaut is een prequel op dit verhaal en lag in 2012 in de Engelse boekwinkels, later het dit jaar verschijnt Terminus het vervolg op Outpost.
In Nederland in Eindpunt van Adam Baker uitgebracht door De Boekerij, deze uitgeverij heeft aangegeven de vervolgen niet te zullen uitgeven in het Nederlands.
Mijn nederige excuses Frank! Ik heb verder gelezen….maar boek klinkt goed!!
Ik heb ook verder gelezen… Maar ik heb als excuus dat ik het boek al 1,5 jaar geleden heb gekocht. Alleen nog niet gelezen, dom dom dom.
Daar ga ik dus snel verandering in aanbrengen. En duimen omhoog voor uitgeverij De Boekerij. Horror wordt helaas veel te weinig in het Nederlands uitgebracht wanneer het niet gaat om grote, gevestigde namen. Goed om te horen dat er positieve uitzonderingen zijn!