Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!

Boekrecensie: Lexicon (Max Barry)

Lexicon: spannend, intrigerend en soms een beetje frustrerend. Geschreven door Max Barry en gepubliceerd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Boekrecensie: Lexicon (Max Barry)
Lexicon-Max-Barry

Op één april (is overigens geen grap) publiceerde uitgeverij Luitingh-Sijthoff wel een heel verrassend boek in de vorm van ‘Lexicon’. ‘Lexicon’ is een zeer origineel verhaal over de kracht van woorden op de mensheid. Natuurlijk is de macht, die ontleent kan worden aan woorden niet onbekend in de literatuur. Denk hierbij aan verhalen over magie, waarbij de kracht van het (geschreven of gesproken) woord terug te vinden is in spreuken. Maar hoe zou de wereld eruit zien als de mens onderverdeeld is in diverse persoonlijkheden, waar bij elk van deze persoonlijkheid een reeks woorden horen, die iemand kan breken, door de afweermechanismen in zijn hersenen op inactief te zetten? Op dat moment is de desbetreffende mens niet meer dan een marionet en kan je hem of haar alles laten doen wat je wilt.

‘Wil Parke wordt in een wc-ruimte van een vliegveld bruut overmeesterd door twee mannen. Ze stellen hem een reeks vreemde vragen en beweren dat hij de sleutel is tot een geheime strijd waar hij niets van weet, en dat hij `immuun' is.

Straatschoffie Emily Ruff wordt gerekruteerd door een exclusieve school waar leerlingen les krijgen in overtuigingskracht. Ze leren woorden te gebruiken als wapens. De besten worden `dichters' en gaan werken voor een sinistere organisatie. Al snel is Emily het grootste talent - totdat ze een catastrofale fout maakt: ze wordt verliefd.’

Het boek begint op intrigerende wijze, wanneer Wil overmeesterd wordt op het vliegveld. Er wordt hem door een stel vreemde mannen bizarre vragen gesteld en uiteindelijk een naald in zijn oog gestoken. Door de manier waarop deze scene beschreven wordt, voel je je als lezer net zo overvallen als Wil in de toiletten. Wie zijn deze mannen en wat willen ze met Wil? Wat hebben de vreemde vragen hiermee te maken? Hierdoor wordt je op ingenieuze wijze het verhaal ingelokt en wil je het boek niet meer weg leggen.

Als tweede ontmoet de lezer Emily Ruff, die op straat probeert te overleven. Ook haar worden diezelfde vreemde vragen gesteld en ze komt op een school terecht, waar ze wordt opgeleid tot dichter binnen een dubieuze organisatie. Dichters zetten woorden in als wapens en leren om zichzelf te harden tegen het effect van woorden op henzelf. De vraag hierbij is of het gebruik van deze woorden wel met een goed doel worden ingezet? Noem bijvoorbeeld een reeks woorden en je kan iemand laten doen wat je wil. Zichzelf iets aandoen of andere mensen vermoorden bijvoorbeeld…

Lexicon1c

Met Wil en Emily zet Barry twee interessante hoofdpersonen neer, die veel van elkaar verschillen, maar te maken krijgen met dezelfde sinistere organisatie. Daarbij komen ook leden van de organisatie in het boek aan bod, die allen een naam van een echt bestaande dichter dragen. Hoe beroemder de naam van de dichter (bijvoorbeeld S.T. Eliot of Emily Dickinson, Red.), hoe beter de vaardigheden van de desbetreffende persoon zijn. Binnen de ontwikkeling van de personages en het verloop van het verhaal, speelt de schrijver met elementen als chronologie en de manier waarop de personages neer worden gezet. Niets is wat het lijkt, gebeurtenissen vinden niet persé na elkaar plaats en de personen die je dacht te kennen, blijken uiteindelijk heel anders te zijn. Dit maakt ‘Lexicon’ spannend, intrigerend en soms zelfs een beetje frustrerend. Je weet namelijk pas hoe het zit, wanneer het boek uit is. En misschien weet je het dan nog niet helemaal…

Ook de vormgeving van het boek is net wat anders dan wat we gewend zijn. De kaft nodigt uit met het blauwe oog dat eigenlijk deels bestaat uit geschreven tekst. Het boek is onderverdeeld in verschillende delen en begint met een citaat, krantenartikel, een deel van een forum enzovoort. Deze stukjes tekst hebben allemaal een bepaalde link met het verhaal en geven bijvoorbeeld een indruk van buitenstaanders over een gebeurtenis in het boek. Dat geeft een echte toevoeging aan het verhaal.

lexicon1b


Concluderend is ‘Lexicon’ een aanrader voor iedereen die houdt van een goed boek! Zowel thriller-, als horror- en fantasyliefhebbers zullen zich met ‘Lexicon’ goed vermaken. Heerlijk boek voor een lange vlieg- of treinreis, want dan vliegt de reistijd voorbij. Leuk extraatje is, dat ter ere van het  vijftienjarig bestaan van uitgeverij Luitingh-Sijthof, het boek de gehele maand april 16,95 euro kost in plaats van 19,95 euro.

‘Lexicon’ is geschreven door Max Barry en gepubliceerd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Naast ‘Lexicon’ is nog een ander boek van Barry in het Nederlands verschenen, getiteld ‘Jennifer Government’. De schrijver woont in Australie, dus het is niet verwonderlijk dat zijn verhaal zich deels in Australie afspeelt.

[yasr_overall_rating size="--" postid="34933"]

Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!