Boekrecensie: Saeculum – Ursula Poznanski

Een tijdje geleden verraste Ursula Poznanski menigeen met ‘Erebos’, een boek waarin een toch wel levensechte computergame centraal stond. Dit boek werd vol lof door pers en lezers ontvangen. Nu is Poznanski terug met een nieuw boek, getiteld ‘Saeculum’. Hierin gebruikt ze dezelfde combinatie van elementen, als wat ‘Erebos’ zo succesvol maakte: een groep jongeren, een spel en verwateren van de grenzen tussen het spel en het echte leven. Het spel, dat in ‘Saeculum’ centraal staat, is LARP, oftewel Live Action Role Playing. Dit spel kan het best omschreven worden als een soort rollenspel, waarin de spelers zich verkleden als een bepaald karakter, of dat zich afspeelt in een bepaalde tijd in de geschiedenis.saeculum

Het verhaal:

‘Een groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen. Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.’

Het gevaar van het succes van ‘Erebos’ is, dat een eventueel  volgend boek alleen maar kan tegenvallen. Maar wees gerustgesteld, dit is hier zeker niet het geval. Zoals eerder vermeld, heeft ‘Saeculum’ een aantal elementen gemeen met ‘Erebos’. Maar dit zorgt er zeker niet voor, dat de verhalen op elkaar lijken. ‘Saeculum’ draait om een oudere leeftijdsgroep en zal daardoor een meer divers publiek aanspreken. En waar het bij ‘Erebos’ vooral draaide om het computerspel, die een rol ging spelen in het werkelijke leven, spelen in ‘Saeculum’ een grotere diversiteit aan elementen een rol.

Natuurlijk is er een grote rol toebedeeld aan het LARP spel, maar daarnaast spelen ook diverse andere aspecten een rol. Een van deze aspecten is, dat de LARP zo authentiek mogelijk moet zijn, wat betekent dat de groep spelers geen voorwerpen bij zich mogen hebben, die na de middeleeuwen ontstaan zijn. En dan worden bijvoorbeeld verwondingen of andere aandoeningen toch wel erg lastig, zo niet dodelijk. En wanneer er vreemde dingen plaatsvinden, komt de LARP als ‘ontsnapping uit het werkelijke leven’, wel in een heel ander daglicht te staan. Is er sprake van een vloek, of speelt het verleden van iemand een rol? En is iedereen wel, wie ze lijken te zijn?

En de combinatie van deze elementen, maakt dat ‘Saeculum’ gewoon enorm spannend is. Er vinden gruwelijke dingen plaats, en als lezer wordt je constant op het verkeerde been gezet. Wanneer je denkt, dat je wel zo ongeveer weet wat er aan de hand is, gebeurt er weer iets wat je weer aan het twijfelen brengt. En pas op de laatste pagina’s van het boek kom je er uiteindelijk achter wat er daadwerkelijk aan de hand is. Ook de diverse personages zijn niet altijd wat ze lijken te zijn en dat maakt ze interessant, maar ook heel menselijk. Doordat de verschillende personen in het boek niet direct te doorgronden zijn, maakt dat er banden tussen mensen ontstaan, die je niet direct ziet aankomen. Daarbij maakt een kat in het nauw rare sprongen, en lees je hoe verschillende personages zich proberen te handhaven in de toch wel angstaanjagende LARP wereld.

‘Saeculum’ is ten slotte een boek wat heel ‘down to earth’ is. Ondanks de rol van vloeken en dergelijke is het verhaal heel levensecht geschreven. Het zou zo iedereen kunnen overkomen. En dat maakt het boek juist zo spannend en op sommige momenten heerlijk eng. De sfeer dat het verhaal uitademt, wordt ondersteund door de prachtige cover: sinistere zwarte takken tegenover een wit oppervlak.

Concluderend is ‘Saeculum’ een heerlijk boek, die zowel toegankelijk als complex is. Ondanks het gemeen hebben van diverse elementen, verschilt het boek van ‘Erebos’. De spanning wordt opgebouwd als gevolg van een samenspel van diverse elementen. Onverwachte gebeurtenissen en onvoorspelbare personages zorgen voor verrassende plotwendingen, die je als lezer niet (direct) aan ziet komen.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Boekrecensie: Saeculum – Ursula Poznanski”

  1. Ik ben nu het boek Saeculum. Het heeft iets in de 400 pagina’s en het leest MEGA snel. Het is wel vaak eng maar dat maakt het nog spannender en enger. Het is een aan te raden boek, niet aan te raden voor mietjes. 😉

    Beantwoorden
  2. Nu heb ik het boek al een lange tijd uit.
    Het is echt een geweldig boek. Het leest zo snel als een straaljager, blijft tot het einde spannend en je wordt het nooit beu.
    Ik vind nog altijd een aan te raden boek.

    Beantwoorden

Plaats een reactie