Imagine ’19 – Faults (Riley Stears, 2014)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Faults van regisseur Riley Stears.


Ansel Roth (Leland Orser) was de autoriteit op het gebied van ‘deprogramming’, het weer ‘gezond van geest’ krijgen van mensen die zich bij een sekte hebben aangesloten. Na een traumatische gebeurtenis is het bergafwaarts gegaan en Roth kan daarom het aanbod niet weigeren wanneer de ouders van Claire (Mary Elizabeth Winstead) hem vragen om hun dochter te deprogrammeren. Het plan gaat in opzet goed, maar in de schamel ingerichte motelkamer waar Ansel Claire opsluit begint een kat en muis spel dat Ansel op duistere plekjes in zijn eigen psyché brengt.

Faults’ is een geweldige karakterstudie. Bijrolacteur Orser pakt de kans om een keer de hoofdrol te spelen met twee handen aan en maakt van Ansel Roth iemand die je zowel wilt troosten, slaan als uitlachen. Heel de film ligt die ene ‘break’ die Roth zo hard nodig heeft net buiten handbereik en als dan uiteindelijk zijn verlossing komt, is deze zoveel meer waard dan wat hij de hele film nastreefde. Behalve Orser is ook Winstead op dreef als meisje dat niet te vangen is en waar Roth qua manipulatie misschien wel zijn meerdere in heeft gevonden.

De film balanceert een unieke toon waar komedie, drama, mysterie en suspense elkaar razendsnel afwisselen zonder schizofreen aan te voelen. De bedompte motelkamer wordt een soort strijdring waar gegarandeerd slachtoffers gaan vallen. Regisseur Stears levert met zijn eerste speelfilm een uniek project af, dat veel te weinig mensen hebben gezien.

Faults is te zien tijden het Imagine Festival in het ‘Let’s talk about Sects’ programma op 16 april om 19.40 in EYE te Amsterdam.

Faults Official Trailer 1 (2015) - Mary Elizabeth Winstead Movie HD
Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie