Gamereview: Plants vs. Zombies Garden Warfare (PC)

Er zijn maar weinig gamers die niet bekend zijn met het orginele ‘Plants vs. Zombies’ van PopCap Games. De game kwam in 2009 uit voor PC en Mac en had een nieuwe verfrissende kijk op het tower defense genre. Mede door de kleurrijke graphics, schattige personages en uitdagende levels, is het spel inmiddels beschikbaar op vrijwel elk platform. Genoeg reden voor EA om in 2011 PopCap games over te nemen. Na ‘Plants vs. Zombies 2’, dat vorig jaar uitkwam, vond EA het tijd om de succesvolle franchise ook in andere genres tot bloei (pun intended) te laten komen. Plants vs. Zombies: Garden Warfare was geboren.

Plants vs. Zombies Garden Warfare

Garden Warfare tovert de wereld van Plants vs. Zombies om in een 3rd person multiplayer shooter, waarbij spelers het als plant of als zombie het tegen elkaar kunnen opnemen in diverse game modes. Het eerste dat opvalt, is dat de grafische vertaalslag van 2D naar 3D erg goed gelukt is. Het glazuur springt bijna van je tanden af, zo kleurrijk worden de werelden op je scherm tentoon gespreid. De graphics hebben een cartoonesk stijltje gekregen, wat ervoor zorgt dat het spel ook op de wat minder krachtige computers erg fijn draait. In grafisch opzicht heeft het spel dan ook veel weg van Valve’s Team Fortress 2. Dat mag een pluspunt genoemd worden, want Team Fortress 2 is mede door de compabiliteit met oude systemen al jaren zeer succesvol.

Nadat de speler een spelmodus gekozen heeft (hierover later meer), is het tijd om te kiezen: Ben jij het type dat stiekem al jaren de zombies een warm hart toedraagt, of laat je je groene vingers gelden en kies je voor de planten? De twee spelen geheel verschillend. Zo hebben de zombies de wat meer klassiekere classes, zoals de engineer en soldier, die met een divers wapengerei de planten proberen te bestrijden. Bazooka’s, machinegeweren, alles wat goed knalt hebben de zombies tot hun beschikking. De planten moeten het voornamelijk hebben van de lichamelijke eigenschappen waar ze mee ‘geboren’ zijn en spelen dan ook totaal anders dan hun dode tegenstanders. Zo kan de cactus zijn naalden afschieten, kan de sunflower zijn teamgenoten medische ondersteuning bieden en is de chomper met zijn grote kaken een geduchte tegenstander voor de zombies. Dit is wat Garden Warfare zo leuk maakt, de asymmetrische gameplay zorgt er voor dat elke klasse een andere benadering en speelstijl nodig heeft.

Plants vs. Zombies Garden Warfare

Na elke gespeelde ronde krijgt de speler munten voor zijn prestaties, die vervolgens gebruikt kunnen worden om stickerpacks mee te kopen. Deze bevatten upgrades voor wapens, nieuwe classes en een hele hoop items waarmee je je characters visueel kunt aanpassen. Ook dit onderdeel zit erg sterk in elkaar, er zijn gigantisch veel verschillende unlockables bij elkaar te spelen. Mocht het vrijspelen van items je niet snel genoeg gaan, dan kun je nog altijd voor echt geld munten kopen in de online shop van EA. Iets dat gezien het prijskaartje van de game (€ 29,99) wellicht uit het spel gelaten had kunnen worden.

Garden Warfare komt met een divers aantal speelmodi, waarbij ‘Team Vanquish’ een klassieke Team Deathmath variant is. Interessanter is bijvoorbeeld ‘Gardens and Graveyards’, waarbij de planten tuinen dienen te verdedigen tegen de zombies. Na elke veroverde tuin, schuift het speeldveld een stukje op naar de volgende tuin, tot de laatste tuin gevallen of succesvol verdedigd is. ‘Garden Ops’ blijft erg trouw aan de originele insteek van het spel, waar je alleen of met vrienden een tuin moet verdedigen tegen waves van (computergestuurde) zombies. Wellicht dat in laatstgenoemde spelmodus nog de ware kracht van Garden Warfare schuilt. Het is een uitdagende en verslavende modus, die zeker met je vrienden kan zorgen voor uren speelplezier.

Plants vs. Zombies Garden Warfare

Is dan alles perfect in Garden Warfare? Nee. Zo zijn er momenten tijdens het spelen dat het overzicht compleet kwijt is. Het enige dat je ziet is een constante regen van kogels, cactusnaalden die over en weer gaan en enige logica in het spel is dan totaal afwezig. Het rommeltje zorgt er ook voor dat de tactiek in het spel een beetje wegvalt, evenals het samenspel met je teamgenoten. Iets dat juist met het grote aanbod aan planten en zombies zo sterk kan zijn aan Garden Warfare. Ook is de wat ervarener speler wellicht wat sneller uitgekeken op het spel. Wapens zijn makkelijk te bedienen en missen de diepgang die bijvoorbeeld een Team Fortress wel levert.

Al met al is Plants vs. Zombies Garden Warfare een erg leuk spel geworden. Het vrijspelen van alle items, zombies en planten houdt je weken zoet en de de verschillende spelmodi zorgen voor genoeg afwisseling en maken dat Garden Warfare zijn geld zeker waard is. Het spel zal bij de wat jeugdige/casual speler in goede aarde vallen.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare is nu beschikbaar voor PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie