Minder risico's op aandelenmarkt na het kijken van horror

Het kijken van horrorfilms als The Sixth Sense en The Ring zorgt er volgens onderzoek voor dat je minder risico's neemt op de aandelenmarkt.

Minder risico's op aandelenmarkt na het kijken van horror

Het concept van angst hoeven we niet aan de gemiddelde Nachtvlinder uit te leggen. Je kijkt geen horror omdat het zoetsappige romantische komedies zijn. En hoewel een horrorfilm kijken onschuldig lijkt, je wordt vermaakt en schrikt hier en daar wat (de een meer dan de ander), maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat je onbewust meer beïnvloed wordt dan je lief is.

Dat angst een rol speelt binnen de aandelenmarkt, dat weten we op zich wel. Kijk maar wat er gebeurde toen Amerika haar AAA status kwijtraakte. Aandeelhouders werden bang en de beurs kreeg de maandag daarop behoorlijk op z'n donder. Wat echter nog niet bekend was, is of je beïnvloed kan worden bij het nemen van financiële beslissingen. In een recent onderzoek zijn een aantal interessante conclusies naar boven gekomen, de belangrijkste: Het kijken van horrorfilms zorgt ervoor dat je minder risico's neemt op de aandelenmarkt.

the ring

In het onderzoek werd aan twee groepen proefpersonen gevraagd een film te kijken. De controlegroep kreeg stukjes te zien uit documentaires over "Benjamin Franklin" en "Vincent van Gogh". De angstgroep kreeg stukjes te zien uit de "Sixth Sense" en "The Ring". Nadat de proefpersonen de videofragmenten bekeken hadden, moesten ze een financieel spelletje spelen.

Elke proefpersoon begon het spel met de $10,00 (hun aandeel) die ze zouden krijgen voor het meedoen aan het experiment. In elke ronde (25 in totaal) konden ze ervoor kiezen uit het spel te stappen en hun resterende geld dus mee te krijgen, of ze konden in het spel blijven. Aan het begin van de ronde steeg het aandeel in waarde (met een bedrag tussen de 0.5 en 3 dollar), tenzij in de ronde daarvoor iemand was uitgestapt.

Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen in de angstgroep eerder uit het spel stapten dan de proefpersonen uit de controlegroep. Blijkbaar kun je dus in een bepaalde gemoedstoestand gebracht worden die jouw beslissingsproces beïnvloedt.

Als je dus wel eens wat hard verdiende centen investeert, hou dan dit onderzoek in je achterhoofd: Kijk geen horror van tevoren!