Recensie: Juan de los Muertos (Alejandro Brugués, 2011)

Op Cuba verandert er nooit veel. Mensen hebben er weinig maar doen dan ook weinig. Neem bijvoorbeeld Juan en zijn beste vriend Lazaro. Juan is 40, heeft geen vaste baan en verdient daarom zijn geld met diverse, soms twijfelachtige, baantjes. Maar dat weerhoud hem er niet van geen moeite te doen. Vooral loopt hij samen met Lazaro te luieren in een strandstoel bovenop het dak van zijn apartament in Havana. Wanneer er een vreemd virus, dat mensen tot moordlustige wezens maakt, zich verspreid door de Cubaanse hoofstad vlucht iedereen die dat nog kan per bootje naar Miami. De achterblijvers; veelal bejaarden, kinderen en gehandicapten zijn aan hun lot overgelaten en daarnaast laat het leger het afweten. Nu is Juan een van de grootste oportunisten van Havan en maakt zijn naam ook gelijk waar. Dus wanneer je wordt lastiggevallen door hordes zombies: pak de telefoon! En waarschijnlijk hoor je dan: ‘Juan de los Muertos, we kill your loved ones for money.’

Nog niet eerder waren wij bekend met de Cubaanse horrorindustrie. Dat kon ook niet want Juan is dan ook de aller-allereerste horrorfilm van het Caribische eiland. Vrij vertaald betekend Juan de los Muertos: Juan of the Dead. Dat klinkt bekend nietwaar? Volgens de maker Alejandro Brugués is de film niet geïnspireerd op de bekende Briste komedie-horror Shaun of the Dead. Toch ontkomen we er niet aan de twee te vergelijken. Juan is net zo’n loser Shaun. Juan echter vecht ook voor de liefde van zijn dochter terwijl Shaun dat voor zijn (ex)vriendin doet. Beide hebben een sullig maatje die er vooral voor zorgen dat ze in nog meer problemen komen. De humor in beide films is ook kenmerkend. Toch hangt Juan meer naar slapstick en Shaun naar de typische Briste droge humor.

Dat is trouwens wel een kritiekpunt. De humor is best grappig maar herhaald zichzelf te veel. Soms gaat Alexis Diaz de Villegas die Juan speelt en voornamelijk ervaring heeft met comedy te lang doorgaan met een grap. Dat gaat op een gegeven moment tegenwerken. Daarnaast cliche’s als ‘De grote sterke reus kan niet tegen bloed’ hebben wij allemaal ondertussen wel gezien. Gelukkig is de film behoorlijk onderhoudend. Kosten (3 mijoen USD) nog moeite zijn gespaard om deze film te maken zo lijkt het. Werkelijk elke toeristische trekpleister als kruispunten lijken te zijn vrijgegeven om de film te laten maken. Er zijn zelfs beelden waarbij het lijkt of iedere acteur in de Cubaanse filmindustrie is opgetrommeld om een zombie te spelen. Daarnaast zijn de special effects behoorlijk goed en doen niet onder voor wat wij in het Westen al enkele jaren gewend zijn.

Dat beloofd wat voor de toekomst! Nu is het zo dat er op dit moment geen horrorfilms geplanned zijn voor de komende tijd. Wij kunnen alleen maar hopen dat de Cubaanse filmindustrie niet ook met een vijfjarenplan werkt.

Juan de los Muertos werd vertoond op het Imagine Amsterdam Filmfestival, we hopen dat de film binnenkort op dvd uitkomt.

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

1 gedachte over “Recensie: Juan de los Muertos (Alejandro Brugués, 2011)”

  1. ben normaal gesproken niet zon liefhebber van de mix van comedy en horror..zeker niet waar het horror van mijn geliefde zombiegenre betreft (Shaun of the dead,zombieland etc kan ik minder waarderen dan de meesten) maar deze film is leuk..origineel en grappig. Nergens echt spannend maar juist de setting,lokatie en het gegeven dat het Cubaans is maakt dat ik deze film als verfrissend ervaren heb en met veel plezier gekeken heb.

    Beantwoorden

Plaats een reactie