Recensie: Pontypool (Bruce McDonald, 2008)

DJ Grant Mazzy (Stephen McHattie) is weer eens ontslagen bij een groot radiostation en het enige baantje dat hij nu nog kan krijgen is een ochtendprogramma vanuit de kelder van een kerk in het plaatsje Pontypool. Het is Valentijnsdag en wat begint als weer een ochtend vol verkeersaankondigingen door een enorme sneeuwstorm, verandert al snel in iets vreselijks.

Pontypool 'zombie'film

Er komen steeds meer meldingen van mensen welke warrige taal uitslaan en ongelofelijke misdaden plegen. Grant en zijn mensen zitten gevangen en komen erachter dat de stad wordt overgenomen door mensen bezeten door een virus dat zich op een vreemde manier verspreidt… Blijven ze uitzenden en hopen ze bevrijd te worden of vinden de oorzaak dat deze ziekte verspreidt door het gehele land?

Dát Entertainment Weekly Pontypool plaatst tussen de ’25 beste zombiefilms’ ooit is begrijpelijk en te danken aan de originaliteit, er wordt heel veel gesproken en weinig nutteloos rond gerend. Het grootste gedeelte van de film speelt zich af in de radiostudio en doordat je het verslag van de zombie-uitbraak alleen hoort en niet zien, leg je al snel de associatie met het hoorspel ‘War of the Worlds’. Het is sowieso zeer effectief voor de spanning.

Pontypool voelt aan als een intelligente horrorfilm, het acteerwerk (of eigenlijk de stem) van Stephen McHattie past perfect in het geheel. Lisa Houle en Georgina Reilly spelen leuk mee, maar verdienen geen pluim. Het verhaal een verfilming van een boek van Tony Burgess, die ook het script voor de film uitwerkte, Bruce McDonald zat in de regiestoel.

Mocht je Pontypool niet origineel vinden, dan is de kans groot dat je Dead Air hebt gezien. Een soort gelijke film, die in dezelfde periode uit kwam.

Sterren: 4 / 5

Pontypool is in april uitgekomen op DVD en is net als het boek te koop bij Bol.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Recensie: Pontypool (Bruce McDonald, 2008)”

  1. Ik heb de film een tijdje terug al gezien.
    Vond het eerlijk gezegd een wat flauwe film
    Het begint inderdaad als een intelligente horrorfilm, maar verzandt al snel daarna in een typisch b-film met een behoorlijk onrealistisch karakter. Alsof iemand zo rustig en lang in zijn stoel in de kelder zou blijven zitten (en dat de hele film lang) terwijl een paar honderd meter verderop talloze mensen worden omgebracht en hele hordes zombies jou kant op dreigen te komen. Wat mij betreft maakt de film dus ondanks zijn originele uitgangspunt de verwachtingen niet waar.

    Waardering: 2 sterren.

    Beantwoorden
  2. Ik vond em ook niet bepaald goed eigenlijk. Net als gisteren, Quarantaine 2 bekeken, maar ook een tegenvaller. Misschien ben ik dit genre wat moegekeken, of al wat teveel gewoon. Laat The Walking Dead maar snel weer beginnen! Daar zit vaart en spanning in.

    Beantwoorden
  3. Ik ben het met Jeroenymus eens. Het begint heel boeiend, maar wordt uiteindelijk ongeloofwaardig. Bovendien vind ik dat het aan de film te merken is dat ze een klein budget hadden. Is op zich niet erg, maar hier vond ik het op een paar punten storend. Daar hadden ze wat mij betreft beter andere oplossingen voor kunnen bedenken.

    Ik vind het geen slechte film, maar ook niet meer dan net voldoende.

    Beantwoorden
  4. Heb deze film gisteren op prime gezien, door de cover wou ik hem bekijken maar 30min later begon ik me te vervelen en heb zelfs doorgespoeld achter spannende momenten, khad gehoopt dat ze naar buiten gingen gaan en dat de hel zou losbarsten maar niks é, echt saai. En het einde trekt ook op niks.

    Beantwoorden

Plaats een reactie