Recensie: Blair Witch (Adam Wingard, 2016)

blair witch

Toen in de zomer van 1999 The Blair Witch Project het licht zag leek er een frisse wind door het horrorgenre te gaan. De zogenaamde found footage film was in zekere zin niet nieuw. Al vele jaren eerder was daar namelijk Cannibal Holocaust in 1980 van regisseur Ruggero Deodato die met een dergelijk concept aan de haal ging. Het is echter de effectieve manier waarop gefilmd is bij The Blair Witch Project waardoor de film er bovenuit stak en een echte mijlpaal werd binnen het genre. In een tijd waarin films steeds meer gingen leunen op cgi, ging dat bij The Blair Witch Project echt heel anders. De film, geregisseerd door Daniel Myrick en Eduardo Sánchez, werd geschoten binnen acht dagen met minimale middelen en geheel onbekende acteurs. De namen van de acteurs werden ook gewoon in de film gebruikt. Hierdoor begonnen mensen te denken dat de valse politieberichten, die verspreid waren op het internet als promotie, werkelijkheid waren. Hoewel de de manier van promoten een groot gedeelte van het succes van de film zal hebben betekend, is het toch vooral de kracht van de film zelf waardoor mensen spraken over ‘een van de engste films ooit’. Het verhaal over de drie filmstudenten die met camcorders op zoek gaan naar de legende rond Elly Kedward in de bossen van Burkittsville werd een regelrechte hit en bracht wereldwijd een kleine 250 miljoen dollar in het laadje. Eduardo Sánchez wees er eerder op in een interview dat ze voor het filmen alleen zo’n $25.000,- kwijt waren…

De film kreeg in Book of Shadows: Blair Witch 2 een jaar later een vervolg. In de film werd het found footage concept vrijwel volledig overboord gegooid en werd slecht ontvangen door zowel het publiek als de critici. De film was ook onderhevig aan grote aanpassingen door productiemaatschappij Artisan Entertainment tijdens en na het filmen. Dit heeft de film echt geen goed gedaan wat op het Youtube kanaal Good Bad Flicks nog eens goed onder ogen wordt gebracht. Er zat veel meer in deze film dan dat wij allen hebben meegekregen. Het is te hopen dat er ooit nog een director’s cut zal worden uitgebracht want dat verdient de film wel.
Ook was er in 2012 een onofficiële spin off van Italiaanse makelij, Doc 33, die vrijwel niemand zag. Deze is nog niet eens zo slecht maar heeft verder geen fuck met het origineel te maken behalve een soortgelijk plot en manier van filmen.

blairwitch2016pos_huge

Toen een kleine twee maanden geleden de trailer van The Woods ons bereikte hadden wij geen idee met wat wij te maken hadden. Ergens had het belletje ons wel moet gaan rinkelen bij de quotes die gebruikt werden om de film bij te staan. De quotes kwamen van gerenommeerde websites, tijdschriften en andere media maar gingen niet over The Woods maar over een andere film: The Blair Witch Project. The Woods bleek het officiële vervolg op de film uit 1999 en kreeg niet lang daarna een nieuwe titel: Blair Witch.

Na al die jaren dat zijn zus Heather vermist werd verklaard heeft James nog altijd het idee dat zijn zus zou kunnen leven. Hij wil antwoorden. Wat is er precies gebeurd toen zij zoveel jaar geleden met een aantal mede filmstudenten de bossen zijn van Burkittsville zijn ingegaan om een documentaire te maken rond de zogenaamde Blair Witch? Lisa, een goede vriendin van James, heeft het met hem te doen maar ziet ook een mogelijkheid om dit als project te gebruiken voor het maken van een documentaire rond James. Samen met een paar vrienden volgen zij dezelfde weg als dat Heather en haar collega filmstudenten betrad zoveel jaar geleden en gaan steeds verder het bos in. Antwoorden gaan zij krijgen.. Maar of zij hier blij mee zullen zijn?……

Als fan van het origineel keek ik echt heel erg uit naar de film. Het tweede deel, Book of Shadows, kon mij ook erg bekoren en ik hoopte dat er meer films omtrent de Blair Witch zouden volgen. Al jaren werd er gesproken van een prequel. Dat leek mij ook erg interessant. De heks spreekt bij mij nog altijd een beetje tot de verbeelding en ik verwelkomde de afgelopen jaren dan ook met liefde heksenfilms als Rob Zombie’s Lord of Salem en het fantastische The Witch: A New-England Folktale van vorig jaar.

Wat maakte het origineel ook zo goed? Ondanks zijn lage budget, onbekende cast, onervarenheid van de regisseurs, en ook een vrij simpel uitgangspunt ging de film echt onder je huid zitten. De film laat nauwelijks wat zien wat er gebeurt. Er is ook nauwelijks wat te zien. Het was psychologische horror wat de basis vormde en daardoor had het niet zoiets als jump scares nodig…

Met Blair Witch van Adam Wingard gooi je dat allemaal overboord.

Hoewel het uitgangspunt helemaal juist is, is de uitwerking voor liefhebbers van het origineel misschien niet helemaal wat ze er van hadden willen zien.
Adam Wingard weet heel goed dat een film als het origineel nu niet meer zou werken. Het gegeven is al te vaak gebruikt om nog maar echt eng te worden en hij weet dat de spanningsboog bij veel jonge horrorliefhebbers behoorlijk kort is. Maar om dan gebruik te gaan maken van jump scares? Het lijkt ook heel erg niet Adam Wingard om hier van gebruik te maken. Zijn You’re Next maakte daar nauwelijks gebruik van bijvoorbeeld. Maar hier, in Blair Witch, gebruikt hij het meerdere keren. En ook vaak nog eens eenzelfde soort.. Het is niet dat sommige geen effect hebben maar het lijkt er wel op dat hij niet weet wat een sterk gegeven hij eigenlijk wel niet in handen heeft. Het heeft effect maar onnodig is het ergens wel.
Wingard laat de cast veelvuldig met de nieuwste technologiën omgaan zoals hoofdcamera’s en drones. Dat is heel begrijpelijk en dat gebeurt ook wel goed. De sfeer die je uit het origineel kent verlies je er juist wel door en Wingard weet dat ook. Camera’s van tegenwoordig zijn stukken scherper dan die van ruim 16 jaar geleden. Dat kan een rem zijn op wat je wil bereiken. Wingard gooit echter alle remmen los halverwege de film. Geen subtiele kinderstemmetjes in de verte meer. Nee, als er iets gebeurt kraakt het hele bos alsof er een aardbeving aan de gang is. Als liefhebber van het origineel baal ik hiervan want ik vind dat het niet hoeft. Maar ook ik kan niet ontkennen dat het wel effect heeft. Je bent wel op je hoede. Alleen niet op de manier waarop ik het graag had willen zien.
Uiteindelijk blijft daar natuurlijk de vraag: ‘Krijgen wij de Blair Witch dit keer ook echt zien?’ Eerlijk gezegd.. Ik heb wat gezien.. Maar ik weet niet precies wat. En daar moet ik het maar bij laten zonder verder dingen te verklappen 😉

Al met al is Blair Witch welliswaar een vermakelijke film maar niet de Blair Witch die ik graag had willen zien.. Ik zeg: Op naar een volgende!

blair_witch_02

Sterren: 3 / 5.0

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie