Recensie: The Witch – A New England Folktale (Robert Eggers)

witch-bd

Als je dit jaar in april naar Imagine Film Festival in Amsterdam bent geweest, dan heb je The Witch misschien gezien. De film werd van tevoren al getipt als één van de toppers. Mede daardoor werd een extra voorstelling ingelast. Uiteindelijk kreeg The Witch van het kijkend publiek een 8 en belandde daarmee inderdaad tussen het rijtje ‘beste films gezien op Imagine’.

The Witch speelt zich af in 1630. Een tijdperk waarin vrouwen op de brandstapel belandden wegens hekserij en het beoefenen van zwarte magie. Thomasin, een jong tienermeisje, woont met haar vader, moeder, broertjes en zusje in New England. Ze zijn net verhuisd van een dorp naar een afgelegen stuk land. Dit omdat de vader van Thomasin zich niet meer kon vinden in het geloof van zijn dorpsgenoten. Het lijkt een nieuw begin, totdat het baby broertje van Thomasin opeens spoorloos verdwijnt. Ontvoerd door een heks? Al snel gaan verwijten en beschuldigingen over en weer. Is er sprake van hekserij en zwarte magie of drijft de familie zichzelf uit elkaar?

Maar wat maakt deze film dan zo goed? Onder andere het verhaal. Want wat is er gebeurd met de baby? Is het echt een heks geweest? Of wordt de familie gewoon gek door de eenzaamheid en de strenge geloofsregels van vader William (gespeeld door Ralph Ineson)? Het blijft een mysterie waarop je als kijker graag het antwoord wilt weten.

The Witch Black Philip

Het verhaal blijft een groot realistisch gehalte houden doordat het zich afspeelt in een tijd waarin hekserij als waarheid werd gezien. En stiekem willen we nog steeds in die volksverhalen geloven. Dat heksen toen écht bestonden. Het realistische/authentieke wordt versterkt door de kostuums (alsof je honderd jaar terug in de tijd gaat) en de taal die gesproken wordt. Oud Engels uit de zeventiende eeuw. Mocht je de film tijdens Imagine gezien hebben dan heb je waarschijnlijk de helft niet verstaan, dan is het tijd om de BD/DVD aan te schaffen. Ondertiteling is namelijk geen overbodige luxe bij deze film.

Verder past de locatie naadloos bij het verhaal. Eenzaam, afgelegen, donker en creepy. En dan het grote zwarte bos wat je misschien doet denken aan sprookjes die je vroeger als kind las. Het plaatje is compleet.

Maar laten we het allerbelangrijkste niet vergeten: de acteurs. Zonder de sterke prestaties van de acteurs (grotendeels kinderen in deze film) zou The Witch nergens zijn. Thomasin wordt gespeeld door Anya Taylor-Joy die na de verdwijning van de baby een beetje het zwarte schaap van de familie wordt. Haar moeder wordt gespeeld door Kate Dickie die je misschien ook wel kent als Lysa uit Game of Thrones. Ook al zo’n gekke vrouw. En dan zijn er nog de tweeling en een broertje gespeeld door Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger en Lucas Dawson. Het schijnt dat het heel moeilijk is om goede kindacteurs te vinden. Blijkbaar had The Witch een erg goede casting agent.

En laten we ook last but not least het andere zwarte schaap (of moet ik zeggen geit) niet overslaan: Black Philip. De grote ster van de film.

The Witch | Official Trailer HD | A24

Verwacht overigens geen vergelijking met andere kostuumfilms of -series zoals Game of Thrones of The Tudors bijvoorbeeld. The Witch is echt een bijzondere film. Je moet er een beetje geduld voor kunnen opbrengen. Maar als je houdt van realistische en authentieke films met een rare twist, dan is The Witch zeker een aanrader.

Sterren: 4 / 5

The Witch is nu verkrijgbaar op BD/DVD.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie