Samuel Björk had nog nooit een boek geschreven en besloot uit nieuwsgierigheid mee te doen met een verhalenwedstrijd. Het resultaat: Zijn debuut ‘Ik reis alleen’, wat een internationaal succes voor hem betekende. Inmiddels verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff zijn nieuwe boek ‘De Doodsvogel’.
‘Een tienermeisje lijkt ritueel vermoord te zijn en het onderzoeksteam van Munch wordt op de zaak gezet. De bijdrage van superrechercheur Krüger is cruciaal, maar ze worstelt met zelfmoordneigingen en verslaving. Dan duikt er een verontrustend filmpje op dat nieuwe details prijsgeeft. Ondertussen zit Munchs dochter midden in een emotionele crisis en komt ze in contact met een zeer zieke geest….’
Opnieuw vindt er een moord plaats onder bizarre omstandigheden. Een meisje wordt naakt en sterk vermagerd achtergelaten in een bos, omringt met veren en occulte symbolen. In de schaduw; een menselijk persoon, verkleed als een soort vogel. Dit levert voor de ons inmiddels welbekende Holger Munch en zijn collega Mia Krüger weer een hoop ongelooflijke ontdekkingen op. Alhoewel dit boek omschreven wordt als een thriller, kan het door de vele angstaanjagende, bizarre en occulte elementen moeiteloos als horrorverhaal gezien worden. Door het aanbieden van steeds nieuwe (soms) gruwelijke ontdekkingen en de problemen waar de hoofdpersonages mee worstelen, weet het boek de spanning van de lezer moeiteloos vast te houden. Dit is al voelbaar in het eerste stuk van het verhaal, waarbij er een bizarre scene wordt geschetst van twee jonge kinderen. Dit wekt gelijk nieuwsgierigheid op, waardoor je het boek niet weg kan leggen.
In het vorige deel lazen we dat de kleindochter van Munch bijna het slachtoffer werd. ‘De Doodsvogel’ pakt de draad weer op, waar ‘Ik reis alleen’ eindigde. Zowel Munch als zijn dochter (Miriam Munch) proberen op hun eigen manier deze schrokkende ervaring te boven te komen. Daarbij worstelt Mia nog steeds met de dood van haar zus en haar wens om te sterven. Björk weet het gevecht en de persoonlijke ontwikkeling wat deze personages doormaken, weer subliem te beschrijven in dit vervolgdeel. Elke hoofdpersoon heeft zijn eigen karakter en unieke stem in het verhaal. Het is mooi te zien, dat Björk dit in het vervolgdeel weet vast te houden.
Ook ‘De Doodsvogel’ is weer onderverdeeld in zeven delen, die gezien kunnen worden als een dag. De delen bestaan weer uit afzonderlijke hoofdstukken en er wordt tussen de hoofdstukken moeiteloos gewisseld van personage. Interessant in dit vervolgdeel is dat karakters zoals Miriam Munch en (ex-hacker) Gabriel Mörk meer aandacht krijgen. In het boek worden ook de emoties die de personages ervaren bij het zien van afschuwelijke beelden, of herinneringen erg goed beschreven, alsof je het op dat moment zelf meemaakt.
Het einde van het boek komt onverwachts en houdt de lezer eigenlijk eventjes voor de gek. Björk had zich in het laatste hoofdstuk van het boek, net iets meer tijd moeten gunnen om het boek goed af te sluiten. Nu blijft de lezer een beetje met een ‘Hé, zit het nou zo?!’ gevoel achter. Daarbij is er ook een klein puntje te noemen over de geloofwaardigheid van het verhaal. Hoe vaak is namelijk de kans dat dezelfde persoon opnieuw betrokken raakt bij een afschuwelijke gebeurtenis? Het is natuurlijk mogelijk, maar in dit geval kan het nadelig zijn voor de geloofwaardigheid van het boek.
Concluderend heeft Björk met ‘De Doodsvogel’ een angstaanjagend verhaal van kwaliteit afgeleverd met interessante en bijzondere personages. Ook de spanning en de onverwachte wendingen zijn in dit tweede deel weer volop aanwezig. Ondanks een aantal puntjes, is deze thriller zeer de moeite waard om te lezen! Een mooie toevoeging hierbij, is dat voor het vervolgdeel gekozen is voor een omslag in dezelfde stijl als ‘Ik reis alleen’.
‘De Doodsvogel’ is het vervolg op ‘Ik reis alleen’ en het tweede boek van Samuel Björk. Het boek is gepubliceerd door Luitingh-Sijthoff en als dwarsligger verkrijgbaar. Te koop bij de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.
Wat een warrig boek. Naar mijn idee schrijft hij maar wat . Er zit weinig verband tussenalle gebeurtenissen : hij vervalt diverse malen in herhaling, de logica is zoek , de cursieve ‘denk regels ‘ zijn storend en beschrijvingen van locaties totaal onduidelijk.
Zo’n slecht geschreven boek mag nooit het predicaat krijgen van ppageturner.
Een pracht boek.In één adem uitgelezen.Kan niet wachten op nog een boek van deze schrijver.
Dat hij nog nooit een boek geschreven heeft, klopt niet. Zie o.a. hier:
https://www.hebban.nl/artikelen/samuel-bjork-en-zijn-zoektocht-naar-de-ultieme-thriller
Ah, Samuel Björk is dus een pseudoniem van Frode Sander Øien!
Dan heeft hij het goed geflikt onder een pseudoniem zijn verhaal in te sturen naar deze wedstrijd.