Recensie: Ik reis alleen (Samual Björk)

Met het grote aanbod van Scandinavische thrillers is het niet altijd even gemakkelijk om origineel en vernieuwend te blijven. Toch weet Samual Björk met ‘Ik reis alleen’ een sinistere en duistere thriller neer te zetten, die zoveel meer is dan alleen een spannend verhaal. Niet alleen een angstaanjagende zoektocht naar een seriemoordenaar, maar ook de ontwikkeling van de hoofdpersonages laten een diepe indruk achter.

‘Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN. Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…’

ik-reis-alleen-samuel-bjørk‘Ik reis alleen’ begint met de vondst van een jong meisje opgeknoopt aan een boom. Deze scene doet erg denken aan de film ‘Sinister’, waar er op een gegeven moment drie kinderen opgeknoopt aan een boom hangen. Alhoewel het boek omschreven wordt als een thriller, bevat het diverse horrorelementen. Denk hierbij aan de lugubere moorden, de plaatsen delict, maar ook de gedetailleerde en soms bloederige beschrijven van gebeurtenissen. En ten slotte de constant aanwezige dreiging/spanning, die zich aan het eind van het boek ontwikkelt als een kat-en-muis spel met de hoofdpersonages.

Naast een afschuwelijke moordzaak, draait het boek ook vooral om de toch wel bijzondere personages en de persoonlijke ontwikkeling die ze doormaken. Omdat het boek het eerste deel is over Mia Krüger en Holger Munch, is het niet verrassend dat hieraan veel aandacht wordt besteed. Beide personen zijn absoluut niet alledaags te noemen en roepen bij de lezer vooral nieuwsgierigheid op. Neem hier bijvoorbeeld Mia, die zich opgesloten heeft op een onbewoond eiland, met als doel daar zichzelf van het leven te beroven. Ze is een jonge getalenteerde rechercheur en dan is de grote vraag wat haar tot dit besluit heeft gebracht. Daarbij komen de personen heel menselijk over, waardoor je je als lezer gemakkelijk met ze kan identificeren.

Maar ook de diverse bijpersonages ontvangen veel aandacht van de auteur, wat zorgt voor een gelaagd verhaal en onvoorspelbare plotwendingen. Björk wisselt hierbij constant van verteller, waardoor het vooral in het begin van het verhaal even lastig is om een overzicht te krijgen van de diverse personages. Door de verschillende verhaallijnen die door elkaar heen lopen, vraag je je constant af waar de auteur naartoe wil. Dit maakt de loop van het verhaal onverwachts en je wordt als lezer steeds weer verrast. Pas aan het eind van het boek wordt het grotere geheel getoond en blijken alle personages en verhaallijnen wel een link met elkaar te hebben.

‘Ik reis alleen’ is een spannend en luguber boek, wat gezien kan worden als één van de betere werken van de Scandinavische boeken. Naast een nagelbijtend en bloedstollend verhaal is er ook veel ruimte voor de (psychologische) ontwikkeling van de verschillende personages.

‘Ik reis alleen’ verschijnt zowel in paperback en e-book bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Daarnaast is het boek inmiddels ook verschenen in dwarsliggerformaat. Het verhaal is geschreven door Samual Björk en is het eerste deel van een serie.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie