Recensie: Halloween Horror Verhalen (samengesteld door Martijn Lindeboom)

'Halloween Horrorverhalen’ is een prachtig initiatief wat jammer genoeg de hooggespannen verwachtingen niet geheel waar maakt.

Recensie: Halloween Horror Verhalen (samengesteld door Martijn Lindeboom)

In Amerika verschijnen regelmatig verhalenbundels rondom een thema of een bepaald genre. Een bekende naam hierin is Otto Penzler, redacteur van bijvoorbeeld ‘The Vampire Archives’ en ‘The Big Book of Ghost Stories’. In Nederland zijn zulke verhalenbundels een minder gangbaar verschijnsel. Op horrorgebied zijn het vooral afzonderlijke auteurs, zoals Anthonie Holslag en Tom Thys, die hun verhalen verzamelen in een boek. Uitgeverij Luitingh Sijthoff besloot hier, met behulp van Martijn Lindeboom, op in te spelen en publiceerde daarom rondom Halloween de verhalenbundel ‘Halloween Horror Verhalen’.

halloween horror verhalen

Voor ‘Halloween Horror Verhalen’ maakte Martijn Lindeboom een selectie van verhalen afkomstig van verschillende auteurs uit Nederland en Vlaanderen. In deze bundel vind je een brede selectie van verhalen uit het verleden en heden., van klassieke pulp tot eigentijdse psychologische spanning, van een dodelijk katmonster tot duistere koeien en vampiers. Met werk van Martijn Adelmund, Christien Boomsma, Sophia Drenth, Thomas Olde Heuvelt, Jerry Hormone, Auke Hulst, Martijn Lindeboom, Vanessa Morgan, Jamal Ouariachi, J. Sharpe, Tais Teng en Barend de Voogd.

Wat allereerst opvalt aan de verhalenbundel, is de selectie van de auteurs. Op de achterflap van het boek wordt aangegeven dat het gaat om ‘de beste genreauteurs’. In het horrorgenre denk je hierbij algauw aan namen als Tom Thys, Anthonie Holslag, Mark van Dijk, Rianne Lampers, Rik Raven en Tisa Pescar, om maar een paar voorbeelden te noemen. Fascinerend genoeg is er van geen enkele van deze schrijvers een verhaal toegevoegd in de bundel. Vooral Holslag en Thys zou hierin een logische keuze geweest zijn omdat zij beiden al diverse horrorverhalenbundels op hun naam hebben staan. Dezelfde opmerking geldt voor het voorwoord van Jan Doense, waarin alleen Thomas Olde Heuvelt genoemd wordt als horrorauteur. Juist deze verhalenbundel is een uitgelezen kans om de diversiteit en het brede aanbod in het horrorgenre te presenteren en te promoten bij een breder publiek. Daarmee geef je ook minder bekende auteurs een kans om onder de aandacht te komen bij een breder publiek.

De bundel bevat een divers aanbod aan verhalen, die naast horror ook raakvlakken hebben met bijvoorbeeld fantasy en sciencefiction. Auteur Sophia Drenth (‘Bloedwetten’) treedt hierbij in de voetsporen van Ransom Riggs, door oude foto’s te gebruiken als inspiratiebron, voor haar verhaal over een wel heel bijzondere fotograaf. Ook Martijn Adelmund (‘Heksenwaan’, ‘Max Havelaar met zombies’) blijft zijn werkwijze trouw en vindt zijn inspiratie in oude geschiedenisverhalen. Leuk detail hierbij is dat zijn vertelling gegoten is in de vorm van een toneelstuk. Andere verhalen die op positieve wijze opvallen, zijn die van Tais Teng (‘Gran Terre Saga’, ‘Het IJzeren Woud’), Christien Boomsma (‘Vuurdoop’, ‘Spookbeeld’) en Barend de Voogd. Zij weten hele normale dagelijkse situaties sfeervol om te toveren tot een horrorscenario. Tais Teng legt hierbij een link met internet/games en zijn vertelling doet denken aan het werk van Ursula Poznanski.

De verhalen van Jerry Hormone en Thomas Olde Heuvelt maken daarentegen minder indruk. De vertelling van Hormone is kort en lijkt meer bedoelt te zijn als een grappig tussendoortje. Dit komt alleen niet geheel goed uit de verf, omdat er weinig aandacht wordt besteed aan de omgeving en diepgang in en tussen de personages. Olde Heuvelt maakt juist gebruik van veel beschrijvingen en lange zinnen. Hierdoor komt het verhaal traag op gang en kun je er als lezer moeilijk inkomen. Auke Hulst, tenslotte, levert een prachtige vertelling over het contact tussen een jong meisje en haar vader. Jammer hierbij is, dat het einde van het verhaal wat in het duister tast. Je kunt als lezer er moeilijk grip op krijgen wat er nu precies is gebeurd.

Concluderend is ‘Halloween Horror Verhalen’ een prachtig initiatief wat jammer genoeg de hooggespannen verwachtingen niet geheel waar maakt. Ondanks enkele verhalen die minder indruk maken, bevat de bundel ook intrigerende en enge verhalen, die een goed beeld geven van de schrijfstijl van nieuwe en al bestaande (horror)auteurs.

‘Halloween Horror Verhalen’ is een verhalenbundel ter ere van Halloween. De bundel is samengesteld door Martijn Lindeboom en gepubliceerd door uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekwinkel en webshop.

[yasr_overall_rating size="--" postid="55065"]