Bij het schrijven van ‘Revival’ zal Stephen King met een constant aanwezige grote glimlach op zijn gezicht achter zijn schrijfbureau hebben gezeten. Zijn nieuwste boek zit namelijk vol met verwijzingen naar bijvoorbeeld ‘Joyland’, Shelley’s ‘Frankenstein’ en Lovecrafts ‘Necronomicon’. Het is dan ook niet zo gek dat King zijn boek begint met een lijst auteurs, die zijn grote voorbeeld zijn (geweest). Bovengenoemde schrijvers, maar ook Peter Straub en Bram Stoker worden in de lijst genoemd. ‘Revival’ is daarom een feest van herkenning voor de lezer, die ook het werk van deze auteurs kent.
‘In een klein dorpje in New England, een halve eeuw geleden, valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Al snel vormen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit. Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Dan komt hij Jacobs weer tegen, met verstrekkende gevolgen voor beide mannen. Hun verbond wordt een pact dat zelfs de duivel niet had kunnen bedenken, en Jamie ontdekt dat het woord revival veel betekenissen heeft…’
King staat bekend om de prachtige uitdieping van zijn driedimensionale personages. Ook in dit boek kun je hier weer uitgebreid van genieten. Het verhaal draait om Jamie Morton, die op jonge leeftijd in aanraking komt met dominee Jacobs. De dominee zorgt ervoor dat de gemeente betrokken raakt bij de kerk, totdat zijn vrouw, kind en hond een dodelijk ongeluk krijgen. Hierna komen zowel hij als Jamie op een duister pad terecht, die elkaar enkele keren weer kruist.
Het verhaal heeft tijd nodig om op gang te komen. Het begint namelijk met een uitgebreide beschrijving van de levens van Jamie en dominee Jacobs. De gebeurtenissen, die leiden tot hun (tragische) lot wordt uitgebreid beschreven. Misschien wel iets te uitgebreid omdat dit de vaart uit het verhaal haalt. En dat is jammer, want de personages zijn interessant en de uitgebreide vertelling zorgt voor overtuigende en driedimensionale persoonlijkheden. Alleen is er een kans dat de lezer afhaakt, omdat hij zich afvraagt waar het verhaal naartoe gaat.
De daadwerkelijke spanning wordt pas goed opgebouwd in de tweede helft van het verhaal. Eerst lijkt het alsof je een literair roman aan het lezen bent. Verderop in het boek komen pas de bovennatuurlijke en vreemde elementen bovendrijven. Dit zet het boek in een ander licht en dat zorgt voor meer begrip bij de lezer. Een leuk element hierbij is, dat de titel boven elk hoofdstuk een samenvatting is van wat er in het hoofdstuk gebeurt.
In het begin vraag je je af waarom het boek een Engelse titel heeft gekregen. ‘Revival’ staat grof vertaald voor heropleving of herleving. Maar in het verhaal lijkt Revival op meerdere aspecten te duiden. Dan blijkt dat de keuze voor het behoud van de Engelse titel de meest logische optie is.
‘Revival’ is een boek met veel diepgang. Daarnaast bevat het diverse verwijzingen naar eerdere boeken van Stephen King en werken van andere horror auteurs. Een van de meest duidelijke linken is wel naar het boek ‘Frankenstein’. Dominee Jacobs en zijn handelingen doen erg denken aan de gekke professor in dit verhaal. Het boek heeft daarnaast ook een sterke filosofische inslag en zet de lezer aan het denken. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van geloof? Ten slotte geeft het boek een vette knipoog naar de passie van rockmuziek (‘all this shit starts with E’).
‘Revival’ is niet het beste boek van Stephen King maar wel een goed boek. Een verhaal dat de lezer aan het denken zet. Het zet King neer als de meesterverteller, zoals we hem kennen. Wel zal het verhaal niet iedereen aanspreken. Het verhaal komt wat langzaam op gang en het boek bevat minder horror, dan we van King gewend zijn.
‘Revival’ is geschreven door Stephen King en gepubliceerd door uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekenwinkel.