De Engelse regisseur Gareth Edwards baarde in 2011 nogal wat opzien met zijn low-budget film Monsters dat aansloeg bij critici en publiek, onze eigen Nachtvlinder Frank schreef er destijds deze recensie over. Dat succes gaf Edwards de gelegenheid om een reboot/remake te maken van Godzilla, het Japanse monster van studio Toho. De Japanners waren nogal teleurgesteld in de Roland Emmerich-versie en zouden graag een versie zien die dichter bij het origineel zou staan. Dat werd Godzilla en was financieel een kassucces. De film kreeg echter wisselende recensies maar over het algemeen werd hij positief bevonden.
Een vervolg zat al in de pijplijn maar Edwards liet verstek gaan en richtte zich op Star Wars: Rogue One. Een langgekoesterde droom kwam uit. Volgens geruchten zou hij zich daarna concentreren op een kleinschaliger project maar we kunnen nu wel stellen dat dat met The Creator niet helemaal gelukt is. Wat wel gelukt is? Dat het een geweldige, epische sciencefictionfilm is geworden die groots en meeslepend in alles is.
Een zegen en een vloek
AI, oftewel Artificial Intelligence is zowel een zegen als een vloek voor filmmakers. Het is een dankbaar onderwerp voor films en series maar hun eigen branche wordt er ook door bedreigd. In dit complexe verhaal staat de mensheid tegenover de troepen van AI in het jaar 2065 in Nieuw Azië. Menselijk uitziende robots die volledig op AI werken bedreigen de mensheid en Joshua (John David Washington), een ex-agent van een speciale eenheid moet samen met een team van goed getrainde agenten de ontwikkelaar – The Creator – zien op te sporen.
Die heeft namelijk een krachtig wapen ontwikkelt dat zowel de oorlog als de mensheid kan stoppen. Gaandeweg komen ze erachter dat het machtige wapen een jong kind, genaamd Alphie (Madeleine Yuna Voyles) is. Joshua die nog rouwt om de verdwijning van zijn zwangere vrouw Maya (Gemma Chan) krijgt gewetensbezwaren als hij beseft dat hij een jong kind moet doden. Zijn eigen mantra: ”they are not real, it is just programming”, krijgt een heel andere lading.
Alles is uit de kast getrokken qua productie, aankleding, special effecten, locaties en muzikale ondersteuning. Voor een film die als hoofdthema zoiets plastisch als AI heeft, is het een menselijke film geworden die grotendeels om liefde en menselijkheid gaat. De film is opgebouwd in hoofdstukken met verschillenden namen om zo meer duidelijkheid in het verhaal te scheppen.
De CGI in deze film is werkelijk prachtig en alles voelt hyperrealistisch aan in combinatie met de prachtige score van componist Hans Zimmer. De film voelt episch, spectaculair maar ook heel sfeervol en bedreigend aan. Die tegenstelling laten de makers heel duidelijk naar voren komen. Saillant detail: de film is geschoten met een Sony FX3-camera. Met een prijs onder de 5000 Euro. Dat kan nog wel eens interessant gaan worden voor toekomstige filmmakers. Maar alle credit en aandacht gaat uit naar de debuutrol van de jonge actrice Yuna Voyles. Zij zet werkelijk een prachtige rol neer die het hart van de film vormt. Als je dit jaar een sciencefictionfilm wil bekijken, laat het dan deze zijn.
The Creator draait vanaf 28 september in de bioscopen. De film is speciaal geschoten voor IMAX-formaat dus als het even kan, zie hem dan ook in een IMAX-zaal.