Lowbudget ‘Monsters’ van Gareth Edwards maakt indruk

De lowbudget film met de titel Monsters trok vorig jaar op het SXSW-festival veel aandacht, een paar maanden later in Cannes werd het werk van Gareth Edwards regelmatig genoemd als dé film van het festival. Vanavond gaat de film hier in premiere op het Imagine AFFF, om vervolgens op 28 maart in de rest van Nederland te gaan draaien. Zal iedereen vanavond wederom versteld staan van deze monsterfilm van slechts $15.000?

Een mooie introductie is van Gareth Edwards zelf, waarin hij uitlegt hoe hij de film voor elkaar heeft gekregen:

Gareth Edwards: How I Made A Monsters Movie

Door een ongeluk van een NASA-expeditie zijn de sporen van buitenaardsleven tot ontwikkeling gekomen, inmiddels leeft een flinke kolonie van deze monsters in het noorden van Mexico op de grens met Amerika. Fotojournalist Andrew Kaulder staat op het punt om de reportage te maken waar hij al zo lang op wacht, als zijn baas hem om een gunst vraagt; zijn dochter Samantha heeft in Mexico een ongeluk gehad en Andrew moet haar vergezellen naar de haven, zodat ze terug kan varen naar Amerika. Echter dit loopt mis, de twee besluiten per voet door de geïnfecteerde zone naar Amerika te reizen, met alle gevolgen van dien.

infected zone

Monster is in werkelijkheid een stevige dramafilm met goed uitgewerkte sf-invloeden, een verwonderlijke gedachtegang rond the cycle of life. Het vleugje romantiek tussen de fotojournalist en de mysterieuze dochter maakt het geheel een aangenaam verhaal. Helemaal zonder gevaar is Monsters niet, op subtiele wijze door niets te laten zien probeert Garry Edwards een paar keer spanning aan de film toe te voegen, het is alleen niet gelukt.

In zijn geheel heeft de van oorsprong visual-effects artiest alle reden om trots te zijn op zijn film, Garry Edwards gaat met Monsters verder en emotioneel dieper dan de meeste alien-invasiefilms. Zijn regiedebuut is daarmee een prima visitekaartje voor meer werk. Perfect is de film niet en daarom van mij vier sterren.

Monsters Official Trailer

Monsters is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
15/04/2011 – 20:10 Kriterion 1 = nu!
20/04/2011 – 22:00 Kriterion 1
22/04/2011 – 18:10 Kriterion 3
Een week later, 28 april, zal Monster in diverse bioscopen in het land te zien zijn.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Lowbudget ‘Monsters’ van Gareth Edwards maakt indruk”

Plaats een reactie