De trailer van de Netflix-serie The OA maakte mij direct nieuwsgierig, misschien ook omdat deze en beschrijving niet direct duidelijk maken waar de serie precies over gaat.
https://www.youtube.com/watch?v=rKfrRraSXHA
Wanneer Prairie Johnson (Brit Marling) terugkomt naar het stadje waaruit ze jaren daarvoor verdween, is de hechte gemeenschap in shock als blijkt dat het voormalig blinde meisje haar zicht terug heeft. Sommigen schrijven het af als een prachtige wonder, anderen als een gevaarlijk mysterie, maar Prairie weigert te spreken tegen haar ouders of de FBI over wat er met haar is gebeurd in de zeven jaar dat zij vermist was.
Die onduidelijkheid is gedeeltelijk de kracht en tevens de zwakte van de gehele serie. De serie, die is bedacht door hoofdrolspeelster Brit Marling en regisseur Zal Batmanglij, laat maar mondjesmaat informatie los over de vermissing van Prairie Johnson. Nu terugkijkend waren er stiekem al hints. In de tweede aflevering schiet de serie vooral terug naar het verleden, om vanuit daar naar de ontknoping in de finaleaflevering 8 toe te werken.
The OA zweeft tussen diverse genres; drama neemt de hoofdrol, sciencefiction en thriller wisselen zich af met een vleugje horror. Acteur Jason Isaacs heeft hier een belangrijke rol, tijdens de Dutch Xmas Con vertelde hij het (vooral in Harry Potter-geinteresseerde) publiek: “I do some questionable things in The OA”. De rol van Brit Marling is natuurlijk het middelpunt van de serie. Waarom Prairie Johnson niet praat met ouders of de FBI over haar verdwijnen, maar een paar buitenbeentjes uitzoekt om haar boodschap over de brengen, zul je langzaam gaan begrijpen. \
Vooral langzaam. Misschien is The OA ook wel geen echte bingewatch-serie, misschien moet je meer tijd nemen en alles rustig tot je nemen. Dit vergt geduld en er zijn momenten dat je over de nieuwsgierigheid van alle antwoorden heen bent. Hier schuilt het nadeel van de serie, het werkt toe naar een antwoord waarvan je eigenlijk de vraag niet heel duidelijk weet.
Het resultaat is nog voldoende en bevat tegelijkertijd ook een kritische boodschap aan de Amerikaanse samenleving. De vraag “Wat is the OA?” zal ik niet voor je beantwoorden, daarvoor moet je zelf de 8 afleveringen (van wisselende lengte) kijken. De serie staat nu op Netflix.