Resident Evil leeft ook in films, boeken en zelfs op het toneel!

Wist je dat Resident Evil's Chris Redfield ooit in Amsterdam in gevecht was met zombies bij Brouwerij 't IJ?

Resident Evil leeft ook in films, boeken en zelfs op het toneel!

Resident Evil 8: Village is vandaag verschenen. Eerder deze week schreef Sander ter ere van het 25-jarig jubileum van de gamereeks 'De rijke geschiedenis van Resident Evil-games'. Maar er zijn ook veel fans die alleen de filmreeks van regisseur Paul W.S. Anderson kennen. Er is nog veel meer, denk aan boeken, comics en zelfs toneelstukken. Ik ga proberen hier een logisch, maar ook vermakelijk verhaal over te maken.

Canon of non-canon

Je kunt er over discussieren, maar het verhaal van de Resident Evil-games vormen een groter geheel. En gezien dat toch de basis is van de franchise noemen we dat de canon. Echter tot ongeveer 2005 was Capcom zo slim om extra geld te verdienen door diverse rechten van de franchise te verkopen. Hierdoor ontstonden de films, boeken en comics. Deze vertellen wel een verhaal dat past in de wereld van Resident Evil, maar zijn niet echt onderdeel van het grote verhaal uit de games. Dat noemen we dan non-canon.

In 2005 is besloten om proberen al deze licentiedeals wel onderdeel te maken van de canon en zo een groter en beter Resident Evil-universe te creëren. Die resultaten zijn inmiddels duidelijk te zien.

Resident Evil-films

Ik moet eigenlijk wel beginnen met de films, gezien dit toch wel een belangrijk deel zijn van de franchise, zeker als we kijken naar zowel de fanbase als de omzet. Maar deze beroemde filmreeks van Paul W.S. Anderson met hoofdrolspeelster Milla Jovovich was er bijna niet geweest.

George A. Romero

Toen de allereerste Resident Evil-game een enorm succes bleek, werd er vrij snel begonnen aan een deel 2. En gezien de kassa's flink rinkelden bij Capcom, besloten ze ook een beroemde regisseur te vragen voor een reclamespotje voor de game: George A. Romero. Voor ruim een miljoen maakte hij een spotje dat door een probleempje met de beeldrechten van een hoofdrolspeler alleen in Japan werd gebruikt. Kijk hem hieronder eventueel inclusief de making-of:

Door deze samenwerking ontstonden al snel geruchten dat George A. Romero ook aan de verfilming zal werken. Capcom had namelijk in diezelfde tijd de filmrechten verkocht aan Constantin Films. Geinig is overigens ook dat een andere George regelmatig opdook in de geruchten, namelijk de Frans/Nederlandse filmmaker George Sluizer.

In 1998 bevestigt George A. Romero eindelijk dat hij echt werkt aan het script voor de Resident Evil-verfilming. Echter op 4 mei 1999 laat Romero de pers weten dat meerdere versie van zijn script die positief zijn ontvangen. En tijdens de E3 dat jaar laat Capcom weten dat Romero is ontslagen. Er gaan verschillende verhalen de ronde voor de redenen; te weinig origineel, te dicht op het verhaal van de game, te veel of the living dead. Helaas. Maar een versie van dat script kun je wél hier helemaal nalezen, dankzij Rob McGregor die hier uitgebreidt alles vertelt.

Paul W.S. Anderson

In 2000 kwam Paul W.S. Anderson aan boord. Hij had in1995 de videogame Mortal Kombat verfilmd. Constantin Films was echter terughoudend, want het had al geld gepompt in eerdere mislukte scripts. Maar Anderson pitchte een script aan hen onder de titel The Undead, als ze het goed vonden dat zou het verfilmd mogen worden als Resident Evil - zo niet, dan nam hij het script mee en ging het elders maken. Het viel goed, want ergens wilde men juist wat verder af staan van de films. De film kwam uit in 2002 en genereerde met een budget van $33 miljoen ruim $100 miljoen aan de boxoffice!

Het hoofdpersonage was in de eerste film zo'n enorme nobody, haar naam wordt pas op de aftiteling voor het eerst genoemd. Alice, gespeeld door Milla Jovovich, houdt het vervolgens wel alle zes films vol!

  • Resident Evil (2002)
  • Resident Evil: Apocalypse (2004)
  • Resident Evil: Extinction (2007)
  • Resident Evil: Afterlife (2010)
  • Resident Evil: Retribution (2012)
  • Resident Evil: The Final Chapter (2016)

Deze films zijn dus non-canon, het vertelt een soortgelijk verhaal, maar op een compleet andere manier met de nadruk op actie. Fans van de gamereeks zijn hier niet altijd positief over, echter de bioscoopbezoekers bleven bij alle delen in grote getale komen en de zes films brachten Ruim een miljard dollar op.

En door met de reboot

In 2017, nog terwijl Resident Evil: The Final Chapter in de bioscopen draait, wordt er bij Constantin Films al nagedacht over een reboot. Daarbij wordt zelfs James Wan aangetrokken als producent en zou Greg Russo het script schrijven. Dat gebeurde uiteindelijk niet helemaal, Wan zou zich bezig gaan houden met een nieuwe Mortal Kombat-film.

Greg Russo bleef wel een kreeg hulp bij het script van Johannes Roberts, die uiteindelijk ook tekende voor de regie. Anders dan de Anders-reeks, is de reboot wel degelijk op de games gebaseerd. Het speelt zich af in de Spencer Mansion en het politiestation van Raccoon City Police. Ook de personages zijn bekenden: Chris Redfield, Jill Valentine, Leon S. Kennedy en Albert Wesker.

Deze film krijgt de titel Welcome to Raccoon City staat voor einde dit jaar op de planning.

Animatiefilms

Als laatste moet ik zeker nog de animatiefilms noemen, waarvan er in totaal vijf zijn verschenen. Biohazard 4D-Executer (2000) is de eerste en vertelt in 20 minuten over een team militairen die een missie hebben in het door zombies overlopen Raccoon City, het is semi-canon. Biohazard4 Incubate (2006) is eigenlijk niet veel meer dan een hervertelling van de game Resident Evil 4.

Echt interessant wordt het met de volgende drie CGI-films die wel degelijk onderdeel zijn van het verhaal van de gamereeks: Resident Evil Degeneration, Resident Evil Damnation and Resident Evil Vendetta. Capcom werkte hiervoor nauw samen met Sony.

De eerste CGI-film, Resident Evil: Degeneration (2007, dvd of bd of Netflix), speelt zich af in november 2005, vlak na Resident Evil: Revelations en drie jaar voor Resident Evil 5. Een passagiersvliegtuig stort neer en de inzittenden veranderen in zombies. Leon S. Kennedy en Claire Redfield komen elkaar tegen op de luchthaven, die hermetisch afgesloten wordt om een nieuwe uitbraak van het monsterachtig G-virus te voorkomen. In de bekende stijl van Resident Evil zijn ze klaar om te strijden tegen gemuteerde monsters. Ze doen er alles aan om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.

De tweede, Resident Evil: Damnation (2012, dvd of Netflix), speelt zich af in 2011, twee jaar na Resident Evil 5 en nog net voor Resident Evil: Revelations 2 en Resident Evil 6. FBI-agent Leon S. Kennedy infiltreert in een klein landje in Oost-Europa omdat het gerucht gaat dat er Bio Organic Weapons (B.O.W.s) worden ingezet. Net aangekomen, krijgt hij van de Amerikaanse regering de opracht het land onmiddellijk weer te verlaten. Maar omdat hij het onthullen van de waarheid belangrijker vindt, negeert Leon het bevel en betreedt hij het slagveld om een eind te maken aan de tragedies die veroorzaakt worden door de B.O.W.s.

De meest recente, Resident Evil Vendetta (2017, dvd/bd), maakt een sprongetje van drie jaar na Resident Evil 6 en speelt zich vlak voor Resident Evil 7: Biohazard af. Als een onbevreesde vijand uit wraak een dodelijk virus loslaat, roept BSAA-kapitein Chris Redfield de hulp in van agent Leon S. Kennedy en professor Rebecca Chambers om de doodsboodschapper uit te schakelen en New York te redden.

TV-series

Het stapje van de films naar series is klein. En eigenlijk is daar nog weinig over te melden, want de series zijn nog niet af. Op dit moment wordt gewerkt aan de volgende CGI-serie: Resident Evil: Infinite Darkness. Deze zal onderdeel zijn van de canon en zal later dit jaar op Netflix verschijnen.

Het is 2006. Het Witte Huis heeft een enorm beveiligingslek, waarbij bestanden van president Graham zijn gestolen. Tijdens het onderzoek valt de stroom uit en wordt het fort aangevallen door zombies. Een toevallige ontmoeting tussen TerraSave-activiste Claire Redfield met Leon S. Kennedy, militair special operations, zorgt dat de twee het incident in het Witte Huis kunnen koppelen aan een tekening van een kind van een ander bioterreurincident aan de andere kant van de wereld.

En daar stopt het niet. Ook wordt het voor Netflix gewerkt aan een live-action serie. Hierover is op dit moment nog niet veel meer bekend dan: 'Bijna dertig jaar na de ontdekking van het T-virus onthult een uitbraak de duistere geheimen van Umbrella Corporation'. Gezien het T-Virus in 1978 is ontdekt, speelt het zich waarschijnlijk niet later af dan 2008. De serie zal eveneens onderdeel zijn van de canon. Hij heeft nog geen naam of zal wellicht gewoon Resident Evil gaan heten, maar zal wel dit jaar op de streamingdienst verschijnen.

Boeken

Genoeg gezien? Dan is het tijd voor leesvoer. Heel eerlijk, ik wist ook niet dat dit allemaal bestond. Dus ik ga proberen een beeld te schetsen. Laat ik beginnen met de interessantere titels.

BIO HAZARD The Wicked North Sea

In 1998 verscheen de novella BIO HAZARD The Wicked North Sea door Kyū Asakura. Het gaat over een eiland in de Noordzee bij Noorwegen waar proeven worden uitgevoerd door de Beardsley familie, toevallig ook nog kennissen van de oprichters van Umbrella Phaarmaceuticals. Het boek, waarvan de eerste paar pagina's Manga zijn, is niet in het Engels vertaald, maar dankzij fansite Crimson Head, kun je hier de hele Engelse versie lezen.

BIOHAZARD Grand Novel Prize

In 2002 hielt Capcom een schrijfwedstrijd ter ere van het 5-jarig bestaan van de game, hieruit zijn twee boeken gepubliceerd in Japan en vier jaar later in het Duits verhaald. Het is dus eigenlijk fanfiction en vallen niet in de canon, maar zijn wel Capcom 'approved'.

BIOHAZARD Rose Blank van Tadashi Aizawa speelt zich af in Umbrella's Antibiotic Immunization Laboratory in de bergen van Guatemala. Daar wordt Alma Hartline, een vrouwelijke overlevende van het Raccoon City Destruction Incident die een t-Virus-drager is geworden, onderzocht. Lezen kan hier.

BIOHAZARD to the Liberty van Suiren Kimura speelt zich af in New York City op een boot met de subtiele naam Umbrella.

S.D. Perry

De eerste Engelse boekenreeks is geschreven voor uitgever Simon & Schuster door Amerikaans schrijfster S.D. Perry en is geïnspireerd op de games, echter gaf Capcom zo weinig informatie dat het een eigen leven is gaan leiden. Ze zijn dus geen onderdeel van de canon. Wel komen de bekende personages - Chris, Jill, Barry, Alvert, Leon, Claire, etc - voorbij.

  • The Umbrella Conspiracy (1998) haalt inspiratie uit de originele Resident Evil game.
  • Caliban Cove (1998) speelt zich af tussen Resident Evil 1 en 2
  • City of the Dead (1999) haalt inspiratie uit Resident Evil 2
  • Underworld (1999) vervolgt het verhaal van Caliban Cove
  • Nemesis (2000) is redelijk trouw aan Resident Evil 3: Nemesis, maar spreekt dan City of the Dead weer een beetje tegen.
  • Code: Veronica (2001) is ook trouw aan de gelijknamige game.
  • Zero Hour (2004) pakt dan het verhaal van Resident Evil 0.

Dus hoewel de boekenreeks als non-canon wordt beschouwd, zou je haast kunnen zeggen dat dit alleen geldt voor de eerste vier delen en de laatste drie delen niet meer zijn dan een novelization van de gelijknamige games.

Movie Novelizations

Nadat die boeklicentie verliep, kocht Titan Books de rechten. Deze gingen echter voor een hele andere route. Schrijver Keith R.A. DeCandido schreef drie boeken, novelizations van de eerste drie Resident Evil-films van Anderson. In 2012 verscheen door schrijver John Shirley het boek van Retribution en in 2017 vulde schrijver Tim Waggoner het aan met The Final Chapter. Gek genoeg is er nooit een boek van de vierde film, Afterlife, verschenen.

Osamu Makino

Maar ook in Japan verschenen vanaf 2002 een paar novelizations geschreven door Osamu Makino. Die begon met BIOHAZARD en vertelt het verhaal van de Anderson-film uit 2002 en is dus non-canon.

Gek genoeg zijn de volgende twee boeken gebaseerd op de Wii-game Resident Evil: The Umbrella Chronicles. Biohazard Umbrella Chronicles Side A en Side B zijn vertaalt in het Duits, maar niet in het Engels.

De schrijver van daarna niet klaar. De volgende novelizations waren Biohazard Damnation en Biohazard Vendetta en vertellen het verhaal van de gelijknamige CGI-films.

BIO HAZARD The True Story Behind BIO HAZARD

Een lange titel, in dit geval is het ook meer dan alleen een boek. Het is een flink drukwerk dat onderdeel was van de promotie van Resident Evil voor de Sega Saturn. Hierin staat het verhaal BIO HAZARD: The Beginning uit 1997 van Hiroyuki Ariga. Het vertelt een aantal gebeurtenissen die in aanloop na de eerste game plaatsvinden. Hoewel Capcom hierbij betrokken was, hebben ze sindsdien het verhaal genegeerd en zal het steeds minder passen binnen de canon. Je kunt het hier lezen.

Resident Evil-strips

De wereld van Resident Evil is nog groter! Er zijn nog diverse strips verschenen.

Manga

Wil je puur in de canon blijven, dan hoef je alleen de manga te checken.

Biohazard: The Umbrella Chronicles - Prelude To The Collapse Chapter 1 &2 speelt zich natuurlijk af voor de game Umbrella Chronicles. Jill Valentine en Chris Redfield onderzoeken een bioterrorisme-incident van Umbrealla in een afgelegen dorp in het Kaukasusgebergte in Rusland. Het t-virusuitbraak had iedereen geraakt, ze vonden slechts één overlevende, een jong meisje genaamd Anna. Dankzij archive.org is het hier te lezen.

Resident Evil: The Marhawa Desire bestaat uit zes delen en speelt zich af in de tropische bossen van Singapore tijdens het onderzoek van BSAA-adviseur Doug Wright naar een virale uitbraak op de prestigieuze Marhawa School. De reeks is in het Duits, Frans en Engels vertaalt en nog redelijk verkrijgbaar, check dus even bij je lokale comicshop.

De derde mangareeks BIOHAZARD heavenly island speelt zich af na Resident Evil 6 en vertelt over Idol Survival, een soort Expeditie Robinson met sterren. Na een ontmoeting met een mysterieuze 'dorpssjamaan' en een voudou-ritueel, bevinden de jonge regie-assistent Tominaga en andere bezoekers zich midden in een zombie-uitbraak. Ook deze is in het Engels verschenen, loop langs bij je comicshop.

Amerikaans Comics

Uitgever WildStorm bracht tussen 1998 en 2009 drie comicreeksen uit. Allen non-canon. De eerste reeks, Resident Evil: The Official Comic Magazine, bestaat uit vijf delen en deel vier heeft nog een leuk Nederlands tintje. Chris Redfield is hier namelijk in gevecht met zombies op de molen De Gooyer in Amsterdam (die naast Brouwerij 't IJ).

Resident Evil: Fire and Ice is een reeks uit 2000-2001 van wederom vier delen waarin de uitgever geen personages uit de gamereeks meer mocht gebruiken. Maar in 2009 mochten ze dat wel weer toen ze een prequel comic van Resident Evil 5 schreven.

Manhua

Weer wat geleerd: Manhua zijn Chinese strips. Er zijn daarvan vijf reeksen verschenen, de meeste verhalen staan flink af van de officiele verhaallijn. Veel informatie kon in er niet over vinden. Behalve dat één reeks, Biohazard CODE:Veronica, wel is vertaald in het Engels.

Resident Evil op het toneel

Als je denkt dat we alles hebben gehad, dan kunnen we nog verder. Er is een officieel toneelstuk, dat in samenwerking met Capcom in 2015 in premiere ging: Biohazard The Stage.

Het toneelstuk draait om eenbioterroristische aanslag op Philosophy University in West-Australië. De BSAA stuurt een team onder leiding van Chris Redfield en Piers Nivans om de uitbraak in te dammen. Daar ontmoeten ze Rebecca Chambers, voormalig S.T.A.R.S. medic, nu docent aan de universiteit. Het stuk speelt zich af in 2010, een jaar na de gebeurtenissen in Resident Evil 5 en vóór Resident Evil Revelations 2. Of er een dvd met Engelse ondertitels is kon ik nog niet vinden.

Aanvullingen?

Zoals je wellicht al wist, Resident Evil is meer dan alleen de games. Zelf had ik toen ik aan dit stuk begon nog geen idee dat er zó veel met de franchise was gedaan. En mogelijk is dit overzicht ook lang niet compleet. Heb jij nog aanvullingen, correcties of andere opmerkingen? Ik lees ze graag in de reacties!