De rijke geschiedenis van Resident Evil-games in chronologische volgorde:

Resident Evil bestaat 25 jaar én 7 mei komt Resident Evil Village uit. Reden genoeg om eens terug te blikken op deze legendarische franchise. Er is zóveel wat Resident Evil is, dus wij bij De Nachtvlinders hebben besloten het onder te verdelen in twee secties; een stuk over de games en eentje over ‘de rest’. Dit stuk gaat over de games.

De tijdlijn is op zijn zacht gezegd redelijk ingewikkeld, maar om alles op waarde te kunnen schatten is een essentiële volgorde wel nodig. Hieronder de games in chronologische volgorde;

Resident Evil 0 (2002)

Hier begon het allemaal in juli 1998. Zes jaar nadat de originele Resident Evil werd uitgegeven kwam deze ‘origins’-achtige game. Politieagent Rebecca Chambers en crimineel Billy Coen zitten vast in een met zombies overspoelde trein, wat uiteindelijk leidt tot de gebeurtenissen van het eerste deel. Het is leuk om meer te weten te komen over Rebecca, maar de kracht van dit verhaal zijn toch echt de achtergrondverhalen van slechteriken Albert Wesker, William Birkin en wat andere prominenten van Umbrella Corporation.  

Resident Evil 0

Resident Evil (1996)

Na het incident in de trein komt het incident in het landhuis. S.T.A.R.S. agenten worden op onderzoek gestuurd nadat er verschillende aanvallen en verdwijningen zijn gemeld in een groot landhuis, de Spencer Mansion. Dit losstaande verhaal zet een super vette serie in gang zoals we die ondertussen allemaal al kennen. Van dit spel is ook een fantastische remake gemaakt, die als eerste uitkwam op de Nintendo Gamecube.

Resident Evil

Resident Evil 3: Nemesis [First Half] (1999)

In het Resident Evil universum is het ondertussen September 1998 en nu begint het typisch te worden. In Resident Evil 3 speelt het eerste deel van het spel zich 24 uur voor Resident Evil 2 af en heeft het eigenlijk alleen maar als doel om te laten zien wat er met Jill Valentine is gebeurd na de eerste game.  

Resident Evil 3

Resident Evil 2 (1998)

In dit spel leren we Leon Kennedy, Claire Redfield, Sherry Birkin en het stadje Racoon City kennen. Ten tijde van dit spel hadden we Resident Evil 0 nog niet, dus alle uitleg over Umbrella Corp en hun virussen was meer dan welkom. De switch van enkel landhuis naar complete stad was briljant. Echt met stip een goede overtreffende trap. Het einde van Resident Evil 2 zorgde er ook voor dat je inzag hoe groot de problemen waren die Umbrella Corp veroorzaakten, zowel lokaal als op globale schaal.

Resident Evil 2

Resident Evil 3: Nemesis [Second Half] (1999)

Oktober 1998. Het tweede gedeelte van Resident Evil 3 speelt zich twee dagen na de gebeurtenissen van deel 2 af. Daarom is deel 3 technisch gezien zo in tweeën gesplitst. In dit deel zien we de verwoesting van Racoon City en wat er met Jill Valentine gebeurd en waarom zij zo’n belangrijke rol speelt in het verdere verloop van de serie. Resident Evil 3 was oorspronkelijk ontworpen als zijverhaal, maar je ziet op het einde in verschillende plaatjes hoe het de karakters zoals HUNK, Ada Wong en Barry Burton zijn vergaan.

Resident Evil 3

Resident Evil Survivor (2000)

Een maandje later ingame krijgen we te maken met een spel wat je maar beter heel snel weer kan vergeten. Deze light gun shooter introduceert Ark Thompson, een bondgenoot van Leon Kennedy. Het spel speelt zich af na de verwoesting van Racoon City in Resident Evil 3 op een klein eiland. Je leert al snel dat de proeven die Umbrella Corp doen, eigenlijk niet controleerbaar zijn. Hoe goed je de boel ook beveiligd.

Resident Evil Survivor

Resident Evil: Code Veronica (2000)

Dit is het Dreamcast exclusieve spel waarin Claire Redfield in december 1998 herenigd wordt met haar broer Chris. Je komt er ook achter wat Chris al die tijd aan het bekokstoven was. Ook komt Albert Wesker weer ten tonele en bevestigd wat we al vermoeden; hij heeft bovenmenselijke krachten.

Code Veronica

Resident Evil The Darkside Chronicles (2009)

Nog zo’n game die je maar beter heel snel kan vergeten, ware het niet dat deze aflevering, special voor de Nintendo Wii, heel goed de link tussen Code Veronica en Resident Evil 4 verklaart. 4 Jaar na de gebeurtenissen van Resident Evil 2 gaat Leon Kennedy op jacht naar een machtige drugsbaron genaamd Javier Hidalgo in Zuid-Amerika. Het spel zou geen Resident Evil mogen heten als hier dan toevallig ook zombies rondlopen.

Darkside Chronicles

Resident Evil The Umbrella Chronicles (2007)

Het is februari 2003 en The Umbrella Chronicles laat ons nog eens rustig alle gebeurtenissen die tot nu toe zijn gebeurd meemaken. Het spel eindigt wel met een paar nieuwe ontwikkelingen, Albert Wesker breekt in bij een ultra geheime werkplaats van Umbrella Corp en steelt daar wat documenten. Die documenten zijn genoeg bewijs voor de Amerikaanse overheid om Umbrella aan te klagen en voor de rechter te slepen. Wesker heeft op dit moment dus alle troeven in handen.

Umbrella Chronicles

Resident Evil 4 (2005)

Dit is een van de beste uit de serie en voor velen ook een van de engste. Leon Kennedy wordt in 2004 uitgezonden naar een Spaans dorpje om de dochter van de president te redden uit de klauwen van een sekte. De dorpsbewoners zijn allemaal onder invloed van een nieuw virus genaamd Las Plagas. Wat dit nieuwe virus zo interessant maakt, is dat het Ada Wong uit Resident Evil 2 in een klap naast badguy Albert Wesker plaatst.

Resident Evil 4

Resident Evil: Revelations (2012)

Dit spel pakt het allemaal wat anders aan. Jill Valentine en Chris Redfield sluiten zich aan bij een organisatie genaamd Bioterrorism Security Assessment Alliance (BSAA). Dit clubje is opgericht omdat er globaal steeds meer bioterrorisme plaatsvindt. Dit spel zorgt ervoor dat het volgende deel (5) wat meer vlees op de botten zit.

Resident Evil Revelations

Resident Evil 5 (2009)

Een beetje misplaatst als je dit ziet als direct vervolg op deel 4, maar vanuit chronologisch standpunt (dus na Revelations) klopt het. Want dit spel borduurt verder op de BSAA-organisatie. Chris Redfield moet ditmaal naar Kijuju, een plaatsje in West-Afrika waar een bioterrorist genaamd Ricardo Irving ellende aan het veroorzaken is. De gebeurtenissen zorgen ervoor dat Chris erachter komt dat Tricell, het bedrijf dat BSAA fundeert, ook nauwe banden heeft met Umbrella. Baas Albert Wesker heeft immers ook heel veel expertise omtrent de virussen die door hun gemaakt worden en Tricell hoopt zo op meer inzicht om het te bestrijden. Deel 5 knoopt ook de laatste eindjes van de Wesker-verhaallijn aan elkaar en zorgt ervoor dat Las Plagas in het plaatje past.

Resident Evil 5

Resident Evil: Revelations 2 (2015)

We zijn aanbeland in 2011. Claire wordt opnieuw geïntroduceerd nadat ze een hele tijd uit de spotlight was verdwenen. We komen erachter dat dit kwam omdat ze samenwerkte met TerraSave, nóg een clubje tegen bioterrrorisme. Het is een losstaand verhaal, maar het is leuk om erachter te komen dat Claire niet heeft stilgezeten.

Resident Evil Revelations 2

Umbrella Corps (2016)

Dit kan je eigenlijk geen Resident Evil game noemen en valt (voor mij in ieder geval) in het rijtje vergeet het zo snel mogelijk. Deze coöperatieve online shooter heeft de nadruk meer op actie en minder op het langzame enge waar de serie om bekend staat. De game legt uit dat Umbrella Corp nu een reorganisatie heeft ondergaan en niet meer de slechterik is die het ooit eens was. Ze werken zelfs samen met BSAA, nou, dát wil wat zeggen.

Umbrella Corps

Resident Evil 6 (2012)

Deze drie-in-een game die zich in 2012/2013 afspeelt, focust op het C-virus en de verschillende pogingen die te stoppen. Chris Redfield is weer van de partij met de BSAA, hij heeft leiding aan een team waar de zoon van Albert Wesker in zit, Jake Muller. Leon Kennedy, Sherry Birkin en Ada Wong zijn ook allemaal levend en in blakende gezondheid. Het is nog maar de vraag hoeveel van deze verhalen nog in latere games terug gaat komen.

Resident Evil 6

Resident Evil 7: Biohazard (2017)

Nu begint het weer interessant te worden. Terugkerend naar hun ‘roots’ met enge verhalen, creepy monsters en dito omgevingen, wordt dit spel goed ontvangen. Ze zijn overgestapt van derde persoons perspectief naar de eerste persoon, je ziet alles dus vanuit de ogen van de protagonist. Alhoewel dit deel schijnbaar geen connectie heeft met de eerdere delen, zien we Chris Redfield op het laatst zijn opwachting maken, samen met zijn mannen van BSAA.

Resident Evil 7

Resident Evil Village (8) (2021)

We vervolgen het avontuur uit deel 7 met Ethan en Mia Winters. Drie jaar na die gebeurtenissen zijn ze een gelukkig gezinnetje met pasgeboren baby. Chris Redfield en zijn team BSAA leden komt al snel roet in het eten gooien in het vredige leventje en zetten alles op zijn kop. Tot overmaat van ramp wordt ook nog eens baby Rosemary ontvoerd. Ethan probeert dat te voorkomen maar wordt overmeesterd en ontwaakt hierna aan de rand van een afgelegen dorpje, alwaar de ene vreselijke gebeurtenis na de andere opvolgt. Ik heb het spel al gespeeld en aanstaande woensdag kan je mijn review hierover lezen op de site.

Resident Evil VIllage

Welke heb jij allemaal gespeeld en wat vond je ervan? Vind jij het een goede zet van Capcom om van derde naar eerste persoon te switchen of hadden ze daar niet aan moeten komen? Ik hoor het graag van je in de comments hieronder of in onze Discord.

In het licht van 25 jaar Resident Evil hebben we aanstaande woensdag dus de geschreven review van het Resident Evil Village op de site staan, maar ook een pubquiz donderdag 6 mei met een hele vette prijs. Noteer het alvast in je agenda! Tot dan.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “De rijke geschiedenis van Resident Evil-games in chronologische volgorde:”

Plaats een reactie