Recensie horrorfilm SINT – Dick Maas’ heerlijk avondje is gekomen

Horrorfilm Sint - Dick Maas

Dé film waar ik sinds het starten van De Nachtvlinders naar uitkijk, beleefde een paar uur geleden haar eerste publieksvertoning als de verrassingsfilm van Mr. Horror’s Halloween Horror Show. Heel Nederland is door alle ophef inmiddels nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe film van Dick Maas, maar weet SINT deze verwachtingen ook waar te maken?

Horrorsinterklaas

St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop die in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend rondtrekt over het platteland. Maar als de dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn rovers vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Sint Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken.

Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) weet ternauwernood aan Niklas en zijn bende te ontkomen, maar bij de politie gelooft zijn verhaal echter niet en ziet hem als verdachte. Frank bindt hierop de strijd aan met Niklas, geholpen door rechercheur Goert (Bert Luppes). Er volgt een bloedstollende nachtelijke strijd dwars door Amsterdam. 5 december zal nooit meer hetzelfde zijn…

Sint over de daken van Amsterdam

Verveelt geen moment

Het acteerwerk in de eerste paar minuten van SINT is twijfelachtig, Huub Stapel en zijn roversbende hebben moeite om in de Middeleeuwen een menselijke versie van hun rol neer te zetten. Gelukkig maken de dorpsbewoners vrij snel een horrorwaardig einde aan deze plunderende mannen. Direct als de SINT uit zijn dood herrijst zetten met name Egbert-Jan Weeber en Bert Luppes twee overtuigende personages neer. Ook Niels van den Berg die de kleine rol van de jonge Goert op zich neemt is een vermelding waard. Caro Lenssen kreeg wat mij betreft niet voldoende ruimte voor haar rol in het verhaal.

De scene waar de SINT met paard over de daken rent is spectaculair, maar helaas zijn de special effects hier net iets te nep. Jammer, want in de rest van de film laat zien de visual effects, make-up en de locaties goed zijn uitgewerkt. Samen met de audio is het horrorgevoel, met duidelijke inspiratie vanuit diverse Hollywood-klassiekers, in de mix van spanning, humor en gore zeer geslaagd. De verhaal blijft tot het einde deze mix vasthouden en verveelt geen moment.

SINT (Dick Maas, 2010) trailer

Typisch Nederlands

Een Nederlandse film heeft altijd één ding tegen: het is een Nederlandse film. En terwijl iedereen vaak meer goede dan slechte Nederlandse films kan opnoemen, blijven we met zijn allen sceptisch. Bij een rondgang onder het publiek van de Halloween Horror Show viel naast GOED! ook vaak de opmerking Typisch Nederlands. Onterecht, Dick Maas heeft juist met SINT een film neergezet die zich ontwrikt aan het typisch Nederlandse en zou, als het thema niet slechts zeer lokale bekendheid genoot, internationaal goed mee kunnen doen.

Sint van Dick Maas maakt verwachten waar

Gekeken, gelachen, geschrokken en genoten: De horrorfilm SINT heeft de verwachtingen meer dan waar gemaakt. Het is geen perfecte film, maar zeker wel een film die je gezien moet hebben. Nederhorror zoals het hoort.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

28 gedachten over “Recensie horrorfilm SINT – Dick Maas’ heerlijk avondje is gekomen”

 1. Ik ben er ook benieuwd naar, al heb ik eerlijk gezegd geen hoge pet op van de regiekwaliteiten van Maas. Films als Do not disturb hebben ‘de reputatie’ die hij opbouwd met De Lift en Flodder teniet gedaan. Toch ben ik wel benieuwd naar Sint, mede door alle ophef over de poster en jouw recensie. Het concept doet me trouwens erg denken aan Santa’s Slay.

  Beantwoorden
 2. Dit is met afstand de slechtste film die ik ooit gezien heb. Een flinterdun verhaal, geen spanning en acteerwerk waar een gemiddelde soapacteur het schaamrood van op de kaken zou krijgen. Heb je de trailer gezien, dan heb je de film gezien; beter wordt het niet. Gelukkig duurt deze belediging voor de Nederlandse film maar zo’n 80 minuten, dan houd je toch nog een stuk avond over om iets zinvols te gaan doen.

  Beantwoorden
  • haha ik zei net hetzelfde toen ik uit de cinema kwam: ik kan me niet herinneren dat ik nog zo’n slechte film heb gezien. Zwaar getwijfeld om in de pauze weg te gaan. Er is ook totaal geen spanningopbouw! Je verschrikt je gewoon de hele tijd, that’s it.

   Beantwoorden
 3. Ik heb hem afgelopen zaterdag gezien en vond ’t wel een geslaagde avond die dakscenes zijn mooi gemaakt,
  Ik had ook soms het gevoel dat ik naar a “nightmare on elm street” aan ’t kijken was.
  Jawel. leuke film, leuk idee, grappige dingen. kan iedereen aanraden

  Beantwoorden
 4. Ik vond hem voor een Nederlandse film best goed, maar hij blijft Nederlands. Ik vind het concept geweldig en ben ook niet teleurgesteld toen ik hem keek.

  Beantwoorden
 5. Ik kan me niet voorstellen dat mensen überhaupt positief over deze film zijn. De film is qua acteerwerk slecht, de verhaallijn is slecht, en de special effects zijn nog treuriger. Ik raad mensen aan hun geld aan iets anders uit te geven, bijvoorbeeld Sinterklaas en het pakjesmysterie! Dat kan namelijk alleen maar beter zijn dan deze uitermate slechte film.

  Beantwoorden
 6. Jeetje.. Ik weet het niet.
  Gisteren naar de film geweest.
  Een paar keer goed geschrokken maar ik zat me voornamelijk te ergeren aan het
  “om de 32 jaar is het volle maan op 5 december”. Wat later “elke 42 jaar” word. En op het einde “elke 23 jaar ” word. Hallo jongens? Als je dat niet eens op één lijn kan trekken.. Wat is het nou?
  Ik heb meer gelachen om de nepheid dan dat ik moest lachen om de ‘goede’ grappen.
  Nee, jammer.

  Beantwoorden
 7. Het idee van een moordende Sinterklaas gaf mij hoop op een heerlijke originele angstaanjagende film, waar iedereen het nog lang over zal hebben. Maar wanneer je de trailer hebt gezien, heb je praktisch de meest spannende momenten van de film gehad.

  Film zit vol met clichés, flauw grappen, waardeloze schrikmomenten, personages noch verhaal werden niet uitgediept en over het acteerwerk wil ik het niet hebben. Althans.. het paard vond ik het erg goed doen.

  Ik vind het reuze jammer dat al die poe ha over de film zich geen eer aan doet. Ik ben erg teleurgesteld en niet bepaald onder de indruk van de kwaliteit van de film. Verstand op nul en kijken, zo hou je het uit.

  Beantwoorden
 8. Gisteravond gezien en we hebben ons heus wel vermaakt! True, het acteerwerk is niet helemaal jofel, af en toe is het of de zinnen gewoon opgedreund worden, niet alle special effects zijn even goed gelukt, maar waar het ons om gaat bij het kijken van een film is of hij vermakelijk is. De minpunten van deze film wegen wat mij betreft lang niet op tegen de amusementswaarde, dus wij hebben genoten. Een aantal keren goed geschrokken en wat lekkere gore momenten erin, prima film hoor!!

  Beantwoorden
 9. Om het kort samen te vatten, wat zonde van mijn geld.
  Toen ik de trailer zag dacht ik, dit wordt een van de beste nederlandse films tot nu toe.
  Toen de film eenmaal begon was dat idee snel uit mijn hoofd, het acteerwerk van sommige acteurs was zwaar onder de maat, de special effects/green screen scenes waren echt zwaar bedroevend en het verhaal had minder overdreven mogen worden.
  Het was een leuk idee om die film te maken, alleen het had wel 100 keer beter gekund.

  Jammer hoor.

  Beantwoorden
 10. Op 5 december naar de Sint. Zo’n mooi verhaal het uitganspunt was prima om er een hele goede film van te maken. Helaas… Huub Stapel als sint oke maar die zwarte pieten kwamen zo uit de michael Jackson Thriller gelopen… zal wel aan het budget liggen hier in Nederland. Jammer

  Beantwoorden
 11. @Kira Waar houd je van? Welk soort horror vind je leuk? Voor Nederlandse begrippen is het een goede horrorfilm met leuke FX, een echte Dick Maas film. Verwacht alsjeblieft geen Oscarwaardige acteerprestaties en een Hollywoodbudget.

  Beantwoorden
 12. Net de film zitten kijken. Hopende op spanning, gruwel en sensatie, soortgelijk als Amsterdamned en de lift. Helaas Dick, wat een waardeloze film is dit. Volgens mij kan je veel beter 🙂

  Beantwoorden
 13. De slechtste nederlandstalige film die ik tot nu toe gezien heb. Niet eng, niet spannend, slecht acteerwerk, slechte special effects en slechte verhaallijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie